Mitä äänestyslipulle tapahtuu, kun se on pudotettu vaaliuurnaan? Selvitimme äänten matkan äänestyskopista laskentaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
Äänestyslippu matkaa kopista yllättävän kauas laskentapaikalle. © Otavamedia / Johanna Laine
Oletko miettinyt, miten äänestyslippusi kulkeutuu äänestyspisteeltä laskettavaksi? Tai mitä sille tapahtuu vaalien jälkeen? Selvitimme, miten vaalilippuja käsitellään.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi jo tiistaina, mutta missä äänestysliput ovat nyt?

Kun äänestyslippu putoaa uurnaan, alkaa monivaiheinen prosessi. Liput käsitellään, kuljetetaan tarkistettavaksi, äänet lasketaan ja lopulta liput arkistoidaan. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo prosessista.

”Posti kuljettaa äänet äänestyspaikoilta kunkin äänestäjän kotikunnan keskusvaalilautakuntaan laskemista varten. Siellä avataan ensin ulommainen eli keltainen kirjekuori, josta tarkistetaan, kuka on äänestänyt. Keltaisten kuorien sisällä olevia ruskeita kuoria ei vielä tässä vaiheessa avata.”

Tarkistuksen jälkeen hyväksytyt ruskeat kuoret pinotaan, ja jokainen kunta toimittaa ne vaalipiirilautakuntaan viimeistään nyt lauantaina. Vaalipiirilautakunta aloittaa ennakkoäänestyksestä tulleiden ruskeiden kuorten avaamisen ja ääntenlaskennan sunnuntaina. Varsinaisen vaalipäivän äänten laskeminen kestää maanantain puolelle.

Lapissa lipuilla on pitkä matka

Lapin vaalipiirissä välimatkat ovat pitkiä, kun äänet on kuljetettava kaikista äänestyspisteistä Rovaniemelle laskettavaksi. Sihteeri Kaisa Post Lapin vaalipiirilautakunnasta vastaa äänien kuljetusjärjestelyistä. Hänen mukaansa vain Rovaniemen keskusvaalilautakunta vie itse asukkaidensa äänestysliput vaalipiirilautakunnalle.

”Muiden kuntien osalta meillä on ollut pitkäaikainen yhteistyö Postin kanssa. Posti ajaa ennalta sovittuja reittejä keräten perjantain ja lauantain välisenä yönä liput kaikista keskusvaalilautakunnista.”

Post arvioi, että esimerkiksi Utsjoelta äänestyslippujen matka Rovaniemelle kestää yli kuusi tuntia ja Enontekiöltä noin neljä ja puoli tuntia.

Matkan ajaksi äänet laitetaan turvallisuussyistä sinetöityihin paketteihin. Kun äänet ovat saapuneet Rovaniemelle, ne lukitaan Postin holviin.

”Sieltä ne viedään lauantaina aluehallintovirastoon odottamaan sunnuntain ääntenlaskentaa”, Post kertoo.

Ääniä ehdokkaille maailman ääristä

Ulkomailla olevat suomalaiset saivat äänestää ennakkoon lauantaihin 6. huhtikuuta saakka edustustoissa, jotka ovat toimittaneet äänet yhtenä pakettina kuriiripalvelulla Suomeen ulkoministeriölle.

Ulkoministeriö puolestaan postittaa äänet edelleen kunkin äänestäjän kotikuntaan.

Näissä eduskuntavaaleissa on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön myös kirjeäänestys, jossa voivat äänestää ulkomailla vaalien ajan olevat äänioikeutetut. Lisäksi ulkomaiden alueillla olevien suomalaisten laivojen henkilökunnalle on oma äänestyksensä.

Kuka saa laskea äänet?

Vaalipiirilautakunnat hankkivat itse ääntenlaskijansa. Heille ei ole täysi-ikäisyyden lisäksi muita erityisiä vaatimuksia. Ääniä laskemassa on Arto Jääskeläisen mukaan muun muassa paljon opiskelijoita.

Suurimmissa vaalipiireissä, kuten Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä, on jopa satoja laskijoita.

Ennakkoääniä aletaan laskea sunnuntaina aikaisintaan kello 15, tai erityissyyllä jo aikaisemmin, kuitenkin aikaisintaan kello 12. Ne pyritään saamaan laskettua iltakahdeksaan mennessä. Ennen sitä laskijat eivät saa kertoa tuloksista ulkopuolisille.

Kello 20 alkaa myös vaalipäivän äänten alustava laskenta. Kun se on valmis, kustakin vaalipiiristä ilmoitetaan ehdokkaiden saamat äänimäärät keskusvaalilautakuntaan. Sieltä ne puolestaan välitetään oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän laskentaan.

Tarkistuslaskenta tehdään maanantaina vaalipiirilautakunnassa. Virallinen, tarkistettu tulos vahvistetaan vaalipiirilautakunnan kokouksessa, joka on keskiviikkona viimeistään kello 18.

X