(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Tietokone hidastelee tai nettiyhteys ei toimi. Pitäisi ottaa käyttöön ohjelma tai lisälaite tai langaton verkko, mutta omat taidot eivät riitä. Onko tietoturvakaan kunnossa? Apua!

Mitä atk-apu maksaa?

Digitalkkari-palvelut etäapuna

Nurmijärven kirkonkylässä yksin asuvalla Sinikka Helmisellä, 75, on jo toista kymmentä vuotta ollut tietokone. Hän käyttää sähköpostia päivittäin, viestii facebookilla, hakee netistä tietoa ja hoitaa pankkiasiat tietokoneella.

Aina lapset eivät ehdi apuun eikä Sinikka Helminen halua vaivata heitä joka asiassa. Hän osti kolme vuotta sitten tietokoneen, johon sisältyi Lilli Digitalkkarin palveluita. Ilmaisen alun jälkeen runsaan 40 euron vuosimaksulla saa kaksi puolen tunnin etäapuistuntoa.
Tietokoneeseen oli helppo ladata Lillin ilmainen etäapuohjelma. Puolivuotishuollon ajankohta sovitaan etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse. Lillin asiakaspalvelija soittaa sovittuna aikana asiakkaalle, joka antaa luvan tietokoneen hiiren, näppäimistön ja näytön etähallintaan.

Asiakas näkee tietokoneen ruudusta asiantuntijan toimet. Sinikka Helmisen tietokoneen puolivuotishuollossa muun muassa poistetaan tietokonetta hidastavia tiedostoja, tarkistetaan päivitykset ja virusturva sekä korjataan virhetoimintoja. Etä-Lilli myös esimerkiksi asentaa uusia ohjelmia.

Sinikka Helminen miettii jo etukäteen, mitä pulmia koneessa on ja mitä kysyä asiakaspalvelijalta.
– Olen aina saanut ystävälliset ja selkeät vastaukset tyhmiin kysymyksiin, Sinikka Helminen kiittelee. Hänen mielestään palvelusta kannattaa maksaa runsaat 40 euroa vuodessa. Tietokone pysyy hyvässä ja turvallisessa kunnossa.

Lillin kaltaisia palveluita ovat muun muassa Sonera Helpson ja Elisa Omaguru. Ne selvittelevät tietokoneisiin, televisioihin, nettiliittymiin ja muuhun nykytekniikkaan liittyviä ongelmia tietokoneen etäyhteydellä, puhelimitse tai paikan päällä käymällä. Palvelutarjoajien nettisivuilla on hyviä, ilmaisia vinkkejä yleisimpiin pulmiin. Ne kannattaa alkajaisiksi lukea.

Selvitä mistä maksat

Selvitä palveluiden ja palvelupakettien hinta huolellisesti etukäteen. Jos tiedot eivät selviä webbisivuilta, lähetä ilmainen tarjouspyyntö sähköpostitse asiakaspalveluun. Kuvaa pulma ja se, mitä haluat tehtäväksi. Sisältyväthän tarjottuun hintaan myös matka-aika, selkeä lopputuloksen määrittely ja toimivuustakuu? Turvallisin olisi kiinteä hinta.

Selvittelyn voi aloittaa myös puhelinsoitolla palvelunumeroon. Puhelinavun hinta näkyy yrityksen nettisivuilla. Puhelinapu maksaa noin 0,68–2 euroa minuutissa normaalin puhelumaksun päälle. Maksu peritään puhelinlaskun yhteydessä.

Palvelukäyntien veloitukset

Laajakaista-yhteyden sekä painavan lisälaitteen ja langattoman verkon asennukset vaativat monesti kotikäynnin. Muita vikoja voidaan selvitellä myös korjaamolla.

Selvitä etukäteen asentajan työn ja matkan hinta sekä minimilaskutus ja muut maksut. Työtunnin hinta on noin 40–75 euroa. Sel- keälle tehtävälle, kuten laajakaistan ja langattoman verkon asennukselle voi yleensä sopia kiinteän hinnan.

Esimerkiksi Sonera Helpson Lähituki eli ”Palvelukäynti” Nurmijärvelle maksaa nettisivujen mukaan 65 euroa (kesäkuu 2013). Puhelinsoitto maksulliseen palvelunumeroon paljasti, että hinta kattaa vain matkat. Varsinainen palvelu maksaa lisäksi 25 euroa alkavalta 20 minuutilta.

Paikalliset yritykset toimivat usein joustavasti kohtuuhintaan

Kysy kotikäynnin ja korjaamon hinnat lähiseudun liikkeistä. Selvitä liikkeen maine nettihaulla ja tuttavilta kyselemällä. Paikalliselta yrittäjältä saa usein joustavaa palvelua kohtuulliseen hintaan.

Esimerkiksi nurmijärveläinen tietokoneliike Comeng veloittaa kotikäynnistä lähiseudulle 50 euroa. Hinta sisältää enintään tunnin työtä. Samainen liike huoltaa korjaamolle tuodun tietokoneen, selvittää sen sotkut ja asentaa tavallisimmat ohjelmat tarvittaessa uudelleen yhteensä 75 euron hinnalla. Hinta sisältää mahdollisten varaosien asennustyön, mutta osista peritään maksu.

Huolto ja esimerkiksi 20 euron muistipiirien lisäys usein vetreyttävät jokusen vuoden ikäisen tietokoneen. Uusi tietokone maksaa noin 400 eurosta ylöspäin.
– Huollon hinta on edullinen, koska suuri osa ajasta kuluu odotteluun. Ahkeran asentajan työpöydällä on useita koneita rinnakkain, yrittäjä Esa Kaleto perustelee.

Tietokoneen tarkistus ja kustannusarvio korjauskuluista maksaa Comengissä 40 euroa. Kiintolevyn tietojen talteen ottamisesta peritään 45 euroa.

Yritä ensin itse

Kokosimme vinkkejä tietokoneen yleisimpienoikkujen selvittelyyn. Yksityiskohtaisemmat ohjeet löytyvät opaskirjoista.

Kartuta osaamistasi

Opettele yhdessä muiden kanssa vertaisryhmissä ja kursseilla. Kysy atk-avusta, kursseista ja kerhoista paikallisesta Eläkkeensaajien Keskusliiton yhdistyksestä (www.elakkeensaajat.fi). Kursseja järjestävät myös kansalaisopistot. Hanki hyvä opaskirja.

Esimerkiksi Ulla Sannikan Seniorin tietokoneopas on selkeää luettavaa. Kts. Suomalainen.com

Turvaohjelmat

Luotettava turvaohjelma suojaa internetin pöpöiltä. Ohjelman voi tilata vaikkapa laajakaistaoperaattorilta. Tunnetuimpia ovat Norton, Macafee ja kotimainen F-Secure. Tietokoneen turvallisuuden voi tarkistaa ilmaiseksi F-Securen suomenkielisillä palveluilla Online Scanner ja Health Check. Ne löytyvät osoitteesta www.f-secure.com/fi/web/home_fi/free-tools.

Googleta ratkaisu

Kun tunnet tietokoneen perusteet, löydät yllättävän moniin vikoihin lääkkeet hakukoneella. Kirjoita haun avainsanoiksi ohjelman tai laitteen nimi ja versio, virheilmoitus, vikaa kuvaava sana tai virheilmoituksen numerokoodi.

Jos kiinteä yhteys ei toimi

Jos laajakaistapäätteessä ei pala valoa ”adsl”, ”wan” tai ”internet” yhtämittaisesti, vika on operaattorin ja modeemin välillä. Tarkista, että päätelaitteesta seinään menevä johto on kytketty oikein. Jos valo palaa, sammuta virta päätteestä ja tietokoneesta ja irrota päätteestä seinään menevä johto. Odota 10 sekuntia. Kytke johdot. Odota hetki ja tarkista, palaako valo ”adsl”, ”wan” tai ”internet” nyt yhtämittaisesti. Käynnistä tietokone. Jos lääkkeet eivät tepsi, ota yhteys asiakaspalveluun. (Lyhennetty Lillin ohje)

Jos tietokone on muuttunut hitaaksi

Tähän on monia mahdollisia syitä. Yleisimmät ovat kiintolevyn tietojen niin sanottu pirstoutuminen, turhat tai vioittuneet ohjelmat, haittaohjelmat ja keskusmuistin niukkuus. Tarkasta tietokone uusimmalla virustorjuntaohjelman versiolla, jolla poistat haittaohjelmat. Poista tietokoneesta turhat ohjelmat ja tiedostot. Siivoa kiintolevy tietokoneen Levyn eheytys -toiminnolla tai netistä ilmaiseksi ladattavilla Ccleaner- ja Defraggler-ohjelmilla. Vikuroiva ohjelma usein ojentuu, kun sen ensin poistaa ja sitten asentaa uudelleen.

Lue lisää Vivasta 8/2013!

Teksti: Vesa Yli-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X