Mitä siili syö? Näin ruokit siiliä oikein – maito voi koitua herkkusuun kohtaloksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Siilikanta on harventunut
Siilin säännöllinen ruokinta tarjoaa paitsi seurattavaa kotipihalle, myös auttaa taistelussa siilikannan säilymisen puolesta. © istock
Siilin ruokintaa pohtiessa on tärkeää tietää, mitä siili syö. Piikikkäälle herkkusuulle maistuvat monenlaiset makupalat, mutta parhaiten siili voi syömällä ruoka-aineita, joita se itsekin kerää luonnosta.

Siilit tarvitsevat ruokintaa ja vettä etenkin helteillä tai muutoin hankalien sääolosuhteiden vallitessa – mutta mitä kaikkea siili syö?

Leutojen talvien myötä siilit ovat alkaneet herätä talviuniltaan yhä varhaisemmin, ja valtaosa aloittaa ruoanmetsästyksen jo maaliskuussa. Siilit ovat varsin oppivaisia otuksia ja ne hoksaavat nopeasti säännölliset ruoka-ajat – yöeläjänä siili tankkaa ruokakipon äärellä mieluiten ilta-aikaan.

Vaikka moni yhdistää mielessään siilin ja maitolautasen, maito ei kuulu siilin ruokavalioon. Myös monet muut ihmiselle vaarattomat ruoka-aineet saattavat olla siilille varsin haitallisia.

Tiina Kinnunen, Siili kiikarissa -sivuston ylläpitäjä ja toinen Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito -kirjan kirjoittajista, antaa vinkit siilin turvalliseen ja asianmukaiseen ruokintaan.

Siilille sopimatonta ruokaa – älä syötä siilille näitä ruoka-aineita:

Maito – laktoosi on siilille haitallista

Vaikka maito on siilin herkkua, monien ihmisten tavoin se kärsii laktoosi-intoleranssista. Maidon sisältämä laktoosi aiheuttaa siilille ripulointia ja altistaa sen loiseläimille ja taudeille, mikä heikentää siilin vointia ja voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Maito ei myöskään kerrytä riittävästi siilin talvihorrokseen vaadittavaa painoa, joka on Suomen oloissa noin 800 grammaa.

Laktoosittoman maidon antaminen siilille ei ole hyvä vaihtoehto, sillä sen haittavaikutuksia on vaikea ennustaa kunkin yksilön kohdalla.

Pähkinät, auringonkukansiemenet ja jauhomadot

Kaikki nämä sisältävät runsaasti fosforia ja vain vähäisen määrän kalsiumia, mikä altistaa siilin raajojen murtumisille. Siilinpoikasille vähäinen kalsiumin määrä voi aiheuttaa luuston epämuodostumia ja heikkoutta, joka voi ilmetä kävelykyvyttömyytenä.

Raaka kala

Raaka kala tuhoaa B1-vitamiinia siilin elimistössä – siksi kala tulee kypsentää ennen tarjoamista. On hyvä muistaa, että osa siileistä on allergisia kalalle ja mereneläville ja siksi mahdollisia oireita on syytä tarkkailla.

Leipä ja pulla

Viljatuotteiden sisältämät hiiva, maito ja suola turpoavat herkästi siilin vatsassa. Ne sisältävät usein myös maitoa ja suolaa, jotka ovat haitallisia siilille.

Lisäaineita sisältävät ruoka-aineet

Siili saa lisäaineita enemmän kuin riittävästi ihmisten luontoon jättämistä ruuantähteistä. Tämän vuoksi kannattaa välttää runsaasti lisäaineita sisältävien ruokien kuten makkaran tarjoamista.

Siili kääriytyneenä palloksi

Vältä siiliä ruokkiessa liiallista öljyn käyttöä, jotta se ei lihoisi liikaa. Vaikkakin harvinaista, itsensä ylipainoon tankannut siili voi vaaran uhatessa olla pahimmillaan niin pulska, että se ei pysty keriytymään tarpeen tullen riittävän tiukalle pallolle.

Siilin ruokinta – näin ruokit pihasiiliä oikein:

Kissan purkki- tai kuivamuona

Liuota kuivamuona kuten raksut vedessä pehmeäksi ennen tarjoamista – mikäli siili hotkaisee liottamattomia raksuja suuren määrän kerralla, ne alkavat jonkin ajan kuluttua turvota sen mahassa mahdollisin kohtalokkain seurauksin.

Älä anna siilille purkkiruokaa, joka sisältää runsaasti kalaa; tämä aiheuttaa siilille sinkin puutetta, josta oireena on muun muassa piikkien irtoaminen.

Kypsennetty suolaton kala tai liha

Siili herkuttelee mieluusti sekä kalalla että lihalla. Ne tulee aina tarjota kypsennettynä ja vähärasvaisena. Mausteet ja suola kannattaa jättää pois.

Hyönteiset, kuten sirkat, etanat, torakat ja toukat – pois lukien jauhomadot

Siilille terveellisintä ruokaa sille on ravinto, jota se itse kerää luonnosta; näitä ovat esimerkiksi toukat, madot, kovakuoriaiset ja raadot.

Siilin janojuoma on vesi

Paras janojuoma siilille on vesi, jota ei voi laittaa tarjolle liikaa – kesäkuumalla matala vesikuppi pihapiirissä saattaa pelastaa siilin hengen, mikäli sillä on muutoin vesistön ääreen  pitkälti taivallettavaa. Erityisesti siilinpoikaset ja tiineet emot tarvitsevat runsaasti vettä juodakseen.

Siili juo vettä

Vaikka siili pitääkin maidosta, sopivaa juomaa sille on vesi. © iStock

Lue myös: Hurmaava siili vierailee päivittäin Annen luona aterioimassa: ”En lakkaa hämmästelemästä sitä, kuinka paljon ruokaa mahtuu noin pieneen otukseen”

X