Mitä Suomi on tehnyt Heidi Hautalan Venäjältä saaman porttikiellon kumoamiseksi? – ”Toki erilaisia asioita nostetaan esille”

Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr) oli yksi 89:sta EU-maan vaikuttajasta, jolta Venäjä kielsi pääsyn maahansa toukokuussa 2015. Seura selvitti, mitä Suomi on tehnyt sen jälkeen Hautalan porttikiellon kumoamiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän presidentti Vladimir Putin isännöi alvariinsa parlamentaarikko- ja suhdetoimintavierailuja lännestä. Heidi Hautalaa ei tällaisissa nähdä, porttikiellon takia.

Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr) oli yksi 89:sta EU-maan vaikuttajasta, jolta Venäjä kielsi pääsyn maahansa toukokuussa 2015. Seura selvitti, mitä Suomi on tehnyt sen jälkeen Hautalan porttikiellon kumoamiseksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Heinonen, Petri Korhonen

Heidi Hautala sanoo Seuran haastattelussa olevansa tuskastunut siihen, että hän on ainoa suomalainen parlamentaarikko Venäjän mustalla listalla, porttikiellossa itärajan taakse.

Hän kertoo vedonneensa ulkoministeri Timo Soiniin (sin) kasvotusten, että tämä tekisi jotain maahantulokiellon purkamiseksi.

Viime vuoden lopulla Hautalan meppikollega, EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan varapuheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd) esitti vastaavan pyynnön ulkoministerin valtiosihteerille Matti Anttoselle.

Lisäksi Hautalan avustaja muistutti asiasta viime viikolla ministeriön itäyksikön päällikköä Maimu Henrikssonia.

”En ole vaatinut tätä korkean profiilin valtiolliseksi kysymykseksi. Olen vain pyytänyt, että ulkoministeriön edustajat sopivalla tasolla ottaisivat tämän asian esiin venäläisten viranomaisten kanssa”, Heidi Hautala sanoo.

”Emme kommentoi yksittäisiä henkilöitä”

Seuran tietojen mukaan Suomi ei olekaan lähettänyt Hautalan maahantulokiellosta Venäjälle noottia, vaatimusta, purkupyyntöä tai ottanut asiaa muutenkaan virallisesti esille.

Mutta tarkistetaan asia vielä ministeriöstä.

Ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen on ensin kummissaan siitä, että Suomen mahdollisista toimenpiteistä matkustus- ja maahantulokiellon purkamiseksi ylipäätään kysytään, mutta lupaa tarkistaa, onko sellaisia tehty.

Muutaman tunnin päästä Häkkinen palaakin asiaan.

Hän toteaa, että maahantulokiellot kuuluvat asioihin, joista ei yleensä neuvotella.

”Niin EU:n jäsenvaltiot kuin Venäjä määrittelevät viime kädessä itse, keitä heidän alueelleen tulee.”

Vesa Häkkinen toteaa, että ministeriö ei kommentoi yksittäisten henkilöiden tapauksia.

”Mutta sen voi sanoa, että toki erilaisia asioita nostetaan esille, kun vastapuolta tavataan.”

Onko Hautalan tapausta siis otettu koskaan esille Suomen ja Venäjän välisissä keskusteluissa?

”Niin kuin sanoin, emme kommentoi yksittäisiä henkilöitä.”

Tasapuolisuuden nimissä ulkoministeriö on suhtautunut myös EU-maiden suomalaisille määräämiin porttikieltoihin samalla tavalla.

Esimerkiksi Venäjän johdon etuja ajava dosentti Johan Bäckman sai aikoinaan maahantulokiellon ainakin Viroon, eikä Suomi ole tiettävästi esittänyt Virolle virallista pyyntöä sen kumoamiseksi.

X