Mitä tapahtuu, jos moniavioinen turvapaikanhakija hakee perheenyhdistämistä Suomessa?

Myös toisen puolison suojeluntarve tutkittaisiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa avioliiton voi solmia vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan. Tarvittaessa lasten ja useamman vanhemman väliset perhesiteet voitaisiin ehkä rekisteröidä.

Myös toisen puolison suojeluntarve tutkittaisiin.
Teksti: Miikka Järvinen

Miten Suomen viranomaiset toimivat, jos Suomeen saapuu turvapaikanhakijaperhe, jossa mies elää avioliitossa useamman kuin yhden naisen kanssa?

Helsingin Sanomat kirjoitti Turkkin paenneesta kahdesta syyrialaisista naisesta, jotka olivat paenneet kotimaansa sotaa yhteisen aviomiehensä kanssa.

”Olen lukenut lehdistä tällaisista tapauksista. Suomen laki ei hyväksy moniavioisuutta, vaan avioliiton voi solmia vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan,” sanoo Unto Mäkinen Helsingin maistraatista.

Mäkinen pitää mahdollisena, joskin teoreettisena vaihtoehtona, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvun myötä moniavioisuuteen törmätään ennen pitkää myös Suomessa.

”Toistaiseksi en muista nähneeni tällaista Suomessa. Mahdollista se on, koska on sellaisiakin maita, joissa miehellä voi olla useampia vaimoja”, Mäkinen sanoo.

”Siinä vaiheessa tulemme sanomaan, ettei tällainen ole Suomessa hyväksyttävää. Lasten ja vanhempien väliset perhesiteet voidaan rekisteröidä.”

Lupia vain ydinperheille

Moniavioisia perheitä ei nykyisen turvapaikanhakija-aallon myötä ole tullut vastaan myöskään Maahanmuuttoviraston tiedottajalle Verna Leinoselle, eikä Maahanmuuttovirastostakaan löydy tilastotietoa useamman kuin kahden puolison perheistä.

”Perheenyhdistämislupia myönnetään vain ydinperheen jäsenille, kuten puolisolle ja lapsille. Kaukaisemmat sukulaiset saavat oleskeluluvan vain poikkeustapauksissa, ja moniavioisuutta Suomen laki ei tunnusta”, Leinonen sanoo.

Turvapaikkayksikkö kuitenkin tutkisi myös toisen puolison kansainvälisen suojelutarpeen itsenäisesti. Mikäli suojeluperusteita ei ole, ei hän voisi saada oleskelulupaa perhesiteen perusteella.

Tänä vuonna Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista 71 prosenttia on kotoisin Irakista. Heidän perheenyhdistämishakemuksensa eivät ole Leinosen mukaan vielä ajankohtaisia. Syynä on hakemusten suuri määrä.

”Perheenyhdistämistä voi hakea perheenjäsenilleen vasta sitten, kun on itse saanut oleskeluluvan Suomeen. Hakemusta ei tehdä Suomessa vaan Suomen edustustossa. Irakilaisten tapauksessa hakemuksia käsittelee Turkissa Ankaran Suomen-suurlähetystö.”

Pakolaiset pienin ryhmä

Kansainvälistä suojelua saaneet turvapaikanhakijat ovat perheenyhdistämishakemusten pienin ryhmä. Tällaisia hakemuksia maahanmuuttovirasto käsitteli viime vuonna 671.

Suurin perheenyhdistämishakemusten kategoria on oleskeluluvalla työn tai opiskelun vuoksi Suomessa asuvat ulkomaalaiset, joiden puoliso tai lapsi halutaan Suomeen.

Toiseksi suurin ryhmä ovat Suomen kansalaiset, jotka haluavat ulkomaalaisen puolisonsa, lapsensa tai huoltajansa Suomeen.

 

X