Mitä teet, kun saat maksuhäiriömerkinnän? Täysin toivoton tilanne ei ole, mutta maksa ainakin nämä laskut

Jaa artikkeli
Maksuhäiriömerkintä ei merkitse maailman loppua. Ole kuitenkin huolellinen.
© iStock
Yhä useampi saa maksuhäiriömerkinnän. Viimeisempien tilastojen mukaan jo lähes 400 000 suomalaisella on luottotiedot vieneitä maksuhäiriömerkintöjä. Elämä ilman luottotietoja on kuitenkin mahdollista.

Koko elämää ei kannata laittaa sileäksi, vaikka maksuhäiriömerkinnän vuoksi menettäisi luottotietonsa. Tilanne ei ole täysin toivoton. Maksuhäiriömerkinnän jälkeen on tärkeintä maksaa välttämättömät menot.

Maksa asumiseen liittyvät menot

”Asumiseen liittyvät menot ovat tärkeimpiä. Vuokraa ei kannata jättää maksamatta. Samoin kannattaa maksaa sähkölaskut sekä kännykkä- ja nettiliittymälaskut. Jo olemassa olevia sopimuksia ei voi irtisanoa maksuhäiriömerkinnän takia”, kertoo sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja  Minna Backman velkaantuneita auttavasta Takuusäätiöstä.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa ikävästi elämää. Haaveet asunto- ja autolainoista voi pääosin unohtaa samoin uusista luottokorteista. Uuden vuokra-asunnon tai kännykkäliittymän hankkiminen muuttuu myös vaikeaksi ellei mahdottomaksi. Rahoitukseen liittyvillä aloilla tarkistetaan myös uusien työntekijöiden luottotiedot, joten työnsaanti kaupan kassaltakin voi muuttua sekin vaikeaksi.

Merkintä poistuu kahdessa vuodessa

Maksuhäiriömerkintä on siitä ikävä kaveri, ettei siitä pääse eroon, vaikka maksaisi merkinnän aiheuttaneen maksun.

Maksuhäiriömerkintä on voimassa aina kaksi vuotta. Surullista kyllä uusi maksuhäiriömerkintä pidentää myös edellisten merkintöjen voimassaoloa sen kaksi vuotta lisää. Eduskunnassa on tosin tehty lakialoite tämän tilanteen muuttamiseksi.

”Maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut lasku kannattaa maksaa, jos vain kykenee, sillä silloin rekistereihin merkitään se maksetuksi. Se on positiivinen merkki, vaikkakaan ei poista itse merkintää”, Backman sanoo.

Hyvätuloisillakin maksuhäiriöitä

Yllättäen ja pyytämättä maksuhäiriömerkintöjä tulee harvoin, sillä velkojat muistuttavat saatavistaan. Taustalla on usein työttömyyttä, masennusta, mielenterveysongelmia tai vaikka yksinhuoltajuuden aiheuttanut avioero.

Nuorilla maksuhäiriöt ovat vähentyneet, mutta uutena ilmiönä eläkeläiset saavat merkintöjä entistä enemmän.

”Maksuhäiriömerkinnän saaneiden määrä on hienoisessa kasvussa ja heitä on noin 400 000. Isotuloisetkin voivat velkaantua. Heillä voi olla vakuudettomia vippejä yli 100 000 euron edestä ja asunto- ja autolainoja päälle. Miehet myös saavat maksuhäiriömerkinnän naisia useammin” , Backman kertoo.

X