Mitä tekevät KuumaKalle ja PIIP-tuoli? Lasten ja nuorten keksintökilpailun parhaimmistoa palkittiin

Lasten ja nuorten keksijäkilpailun parhaimmistoa palkittiin tänään. Toista kertaa järjestetyn kisan tavoitteena on innostaa nuoria luovuuteen ja kekseliäisyyteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasten ja nuorten keksintöehdotuksissa haettiin ratkaisuja arjen ongelmiin. Älypuhelin taipui apuriksi moneen uutuuteen.

Lasten ja nuorten keksijäkilpailun parhaimmistoa palkittiin tänään. Toista kertaa järjestetyn kisan tavoitteena on innostaa nuoria luovuuteen ja kekseliäisyyteen.
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Kun teemana ovat digitaaliset ja arkea helpottavat keksinnöt, lopputuloksena voi syntyä muun muassa sellaisia keksintöjä kuin Ilomoottori, KuumaKalle ja PIIP-tuoli. Patentti- ja rekisterihallituksen ja Aku Ankka -lehden järjestämä kilpailu sai nuoret keksijät liikkeelle ympäri Suomea.

Alle 16-vuotiaille tarkoitettuun kilpailuun tuli kaikkiaan 42 uutta keksintöä ja niistä parhaat palkittiin tänään maanantaina. Jokaisessa kolmessa ikäluokkasarjassa kukitettiin kolme keksintöehdotusta.

Palkintoperusteissa punnittiin muun muassa keksintöjen omaperäisyyttä, hyödyllisyyttä, uutuutta ja käytännöllisyyttä. Liikkeellä oli paljon Pelle Peloton -henkeä.

”Hienointa on se, että kun on lähdetty keksimään näitä juttuja, ei ole annettu minkään rajoittaa liikaa. Ei lähdetty se edellä, että tämä on vaikeaa tai hakalaa tai mahdotonta. On mietitty avoimin mielin, mistä voisi olla iloa ja apua”, kertoo palkintoraadissa mukana ollut, Aku Ankka lehden päätoimittaja Aki Hyyppä.

Älyvaatteita ja täriseviä pelituoleja

Voittajakeksinnöillä haluttiin esimerkiksi auttaa ihmisiä voimaan paremmin, helpottaa kaupassa käyntiä ja tehdä pulpetista digitaalinen. Keksintöehdotuksissa näkyi myös arjen ongelmanratkaisu.

Esimerkiksi torniolaista keksijänalkua vaivasi se, että ullkona pitkään ollessa, varpaita alkaa paleltaa. Ratkaisuksi syntyi KuumaKalle-keksintö.

”Siinä on kyse lämmittävistä älyvaatteista. KuumaKallessa puhelimella voidaan säätää, miten esimerkiksi sukat tai pipo lämmittävät. Kaikinpuolin toimiva ajatus”, Hyyppä toteaa.

Älypuhelinta hyödynnetään myös palkitussa Ilomoottori-sovelluksessa. Sen tarkoituksena on rauhoittaa ihmisiä ja auttaa heitä voimaan paremmin. Ilomoottori kokoaa fiksuja neuvoja ja jos muu ei auta, sovellus soittaa rauhoittavaa musiikkia.

Tänä vuonna toista kertaa järjestetyn kilpailun tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria luovuuteen, kekseliäisyyteen ja aloitteellisuuteen. Lisäksi kilpailijoita kannustettiin keksintöjensä nimeämiseen. Erityispalkinnon parhaasta nimiehdotuksesta pokkasi PIIP-tuoli.

”Se on pelituoli, joka alkaa täristä, kun peliaika alkaa olla loppumassa. Niin kuin lopeta pelaaminen – piip. Nimessä on yhdistetty tämä pieni sanonta ja keksintö. Kaikissa ehdotuksissa näkyikin selkeästi se, että nimeämiseen oli käytetty aikaa ja energiaa”, Hyyppä kuvailee.

Lue myös:

Tämä suomalainen keksintö voi pelastaa henkesi – ja näin voit testata, toimiiko se

Eläkeläinen keksi kirveen uudestaan ja tubetti sen Amerikan markkinoille

Mikä keksintö! Lehmäharja hellii navetoiden karjaa ja Suomen vientiä

Keksintömaailman parasiitit – patenttipeikot uhkaavat kaataa patenttijärjestelmän

X