Mitä ukrainalaiset tekevät sitten, kun marjanpoiminta päättyy? Satokausi on vain väliaikainen helpotus kiperään tilanteeseen Suomessa

Marjanpoiminnan kaltaiset kausityöt työllistävät ukrainalaisia, mutta satokauden jälkeen heidän tilanteensa vaikeutuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suonenjoen satokausi on alkanut, ja tiloilla työskentelee paljon ukrainalaisia.

Marjanpoiminnan kaltaiset kausityöt työllistävät ukrainalaisia, mutta satokauden jälkeen heidän tilanteensa vaikeutuu.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Suonenjoen Mansikkamaalle ukrainalaiset marjanpoimijat ovat tärkeä ehto toiminnalle. Kesäkuun lopussa firma työllisti noin 30–40 mansikanpoimijaa, mutta satokauden huipulla työntekijöitä on satakunta. Muutamaa lukuun ottamatta he ovat ukrainalaisia.

”Meillä on yksi vakituinen ukrainalainen, joka työskentelee ympäri vuoden. Jotkut sadonkorjuussa ovat työskennelleet meille jo 12 vuotta. He ovat ammatti-ihmisiä”, sanoo toimitusjohtaja Ari Kähkönen.

Nyt joukossa on myös vasta-alkajia.

Jo 30 000 ukrainalaista on hakenut suojelua

Mansikkamaistaan tunnettu Suonenjoki on yksi niistä kausitöitä tarjoavista paikkakunnista, joilla ukrainalaiset marjanpoimijat viihtyvät. Heitä on paikkakunnalla joitakin satoja, ja valtaosa asuu marjatiloilla.

Kaupunki on varautunut majoittamaan heitä myös satokauden päätyttyä elokuun jälkeen. Suonenjoella on käytössä kuntamalli, joka mahdollistaa asuntojen tarjoamisen tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille. Kerrostaloasuntoja on parisenkymmentä.

Suomessa olevien ukrainalaisten tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, koska he voivat liikkua Schengen-alueella viisumivapaasti. Tähän mennessä tilapäistä suojelua on hakenut 30 000 ukrainalaista, ja hakemuksia tulee viikoittain noin tuhatkunta.

Mitä käy, kun satokausi päättyy?

Ainakin satoja Ukrainan sotaa paenneita työskentelee siivousalalla ja kausitöissä. Valtaosalla on kuitenkin ollut vaikeuksia työllistyä, kertoo Olga Silfver Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa Ry:stä.

Kielitaidon puute on iso ongelma.

”He haluaisivat tehdä töitä, mutta vain noin 20–30 prosenttia puhuu sujuvasti englantia”, Silfver sanoo.

Tilapäistä suojelua saavien tilanne on tällä hetkellä vaikea. Vastaanottoraha on vain noin 300 euroa kuukaudessa.

EU on päättänyt, että tällä hetkellä ukrainalaisille myönnetään vain poikkeustapauksessa turvapaikka. Turvapaikan hakija saisi parin kuukauden jälkeen työskentelyoikeuden lisäksi paremmat etuudet.

Sodalle ei näy loppua. Silfver toivoo täällä oleskelevien ukrainalaisten tilanteeseen parannuksia, jotta heidän ei tarvitsisi elää kädestä suuhun. Heidän pitäisi päästä opiskelemaan suomen kieltä ja muihin työllistämistä edistäviin koulutuksiin.

Silfver on huolissaan siitä, miten ukrainalaiset pärjäävät satokauden päätyttyä.

X