HUS: ”Joukkoaltistumisia on valtava määrä” – Miten koronaviruksen tartuntaketjut nyt etenevät?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta.
THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta. © Tommi Tuomi
Koronaviruksen tartuntaketjut liikkuvat nyt suomalaisen väestön keskuudessa. Altistuneet ja karanteeniin asetetut ovat yhä nuorempia.

Koronaviruksen tartuntaketjut ovat jakautuneet Suomessa kahtia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella suurin osa tartuntalähteistä pystytään jäljittämään ja tartuntojen tiedetään tulevan suurimmaksi osaksi ulkomailta.

Tartuntamäärät ovat pieniä. Esimerkiksi pohjoiskarjalalaisessa Siun sotessa on koko vuoden aikana todettu vain 29 koronatartuntaa, joista suurin osa ilmeni jo keväällä.

”Tartunnat ovat tulleet pääsääntöisesti matkoilta: lähinnä ulkomaanmatkoilta, mutta myös kotimaanmatkoilta ja perhe- ja lähipiiristä”, Siun soten viestintäpäällikkö Susanna Prokkola sanoo.

Jäljittämätön koronavirus tartuttaa edelleen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella tilanne on kokonaan toinen, sillä pandemian aikana on raportoitu 5 800 koronatartuntaa. Valtaosassa eli 60—75 prosentissa sairastumistapauksista sairastunut ei tiedä tartuntalähdettä. Virusta on siis väestössä liikkeellä.

”Tartunnan voi saada missä vaan, kuten massatapahtumissa, työpaikoilla, juhlissa tai harrastuksissa”, HUSin epidemiologisen yksikön vetäjä, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa.

Kaikkia koronatartuntoja jäljitetään kysymällä sairastuneilta, mitä hän on tehnyt taudin tartuttavuusaikana: keiden kanssa hän asuu, seurustelee, työskentelee, harrastaa tai oleilee paljon ja onko hän matkustanut joukkoliikenneväleissä tai tehnyt kotimaan- tai ulkomaanmatkan.

Kun tartuntalähde on tiedossa, yleisimmin tauti on saatu ulkomaanmatkalta, perheenjäseneltä tai lähipiiristä.

Koronaviruksen tartuntaketjut pyritään katkaisemaan kartoittamalla kaikki altistuneet, mutta kaikkiin ei välttämättä päästä kiinni.

”Jos koronavirukseen sairastunut on matkustanut esimerkiksi joukkoliikennevälineessä ilman kasvomaskia, hän on altistanut tuntemattomia ihmisiä, joita ei tietenkään pysty nimeämään”, Ruotsalainen sanoo.

Yli tuhat altistunutta viikossa

Näitä tuntemattomia altistuneita yritetään jäljittää lipputietojen perusteella esimerkiksi tapahtumajärjestäjiltä ja liikenne- tai lentoyhtiöiltä sekä mediatiedotteilla kertomalla altistumispaikoista.

Syyskuun alussa tuntemattomien altistuneiden jäljitystä tulee helpottamaan Koronavilkku-niminen kännykkäsovellus, joka hälyttää koronalle altistumisista.

”Jotta Koronavilkusta saadaan tartuntajäljitykseen suurin hyöty, vähintään kolmen miljoonan suomalaisen tulisi ottaa se käyttöön. Lisäksi jokaisen meistä on tärkeää estää epidemian leviämistä eli tulee muistaa hyvä käsihygienia, yli kahden metrin turvavälit, ruuhkapaikoissa kasvomaskien käyttö ja mennä oireisena heti testiin ja pysyä ennen tuloksen varmistumista kotona”, Eeva Ruotsalainen sanoo.

Koronatartunnalle suurin riski muodostuu siitä, jos on tartuttavan ihmisen kanssa samassa suljetussa tilassa tai lähikontaktissa yli 15 minuuttia. Tällaisia kontakteja voi olla missä vain, varsinkin sisätiloissa.

Koronaviruksen tartuntaketjut paljastavat entistä nuorempien altistuneen

Uutiset täyttyvätkin nyt joukkoaltistumisista: esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa kymmeniä ihmisiä määrätään kerralla karanteeniin. Koronavirukseen myös sairastuu ja sille altistuu nyt nuorempia ihmisiä kuin keväällä.

”Keväällä koulut olivat kiinni, ei matkustettu tai juhlittu ja tehtiin etätöitä. Nyt yhteiskunta toimii normaalisti ja on lähes auki. Sen takia joukkoaltistumisia on valtava määrä”, Ruotsalainen sanoo.

Elokuun puolivälistä alkaen koronavirukselle altistuneita on ollut HUSin alueella viikoittain keskimäärin tuhat ihmistä.

”Tärkeintä on nyt estää toista epidemia-aaltoa ja hillitä sen voimakkuutta. Tarpeetonta matkustamista tulee välttää erityisesti epidemiariskimaihin. Lisäksi tulee välttää ruuhkapaikkoja tai käyttää niissä kasvomaskia, eikä yli 10—20 hengen yksityistilaisuuksia kannata järjestää”, Eeva Ruotsalainen neuvoo.

Lue myös: Tartuntaryppäiden jäljitystyö yllätti: ”Koronavirustauti voi oireilla näinkin epätyypillisesti” – Jos oireilet, hakeudu testeihin! 

Lue myös: Koronavilkku-sovellus kertoo korona-altistuksesta – Sovelluksen käyttö vaatii uudehkon älypuhelimen

Älypuhelimelle ladattava Koronavilkku-sovellus kertoo korona-altistuksesta, ja sen tavoitteena on ehkäistää toisen aallon etenemistä.

Älypuhelimelle ladattava Koronavilkku-sovellus kertoo korona-altistuksesta, ja sen tavoitteena on ehkäistää toisen aallon etenemistä. © THL

X