Miten saamme lapset lukemaan? Aikuisten suhtautuminen lukemiseen vaikuttaa suoraan lasten ja nuorten lukuintoon

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto on huolissaan suomalaisten lukutaidon heikkenemisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto on huolissaan suomalaisten lukutaidon heikkenemisestä.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Suomalaisten lukutaito on heikkenemässä. Heikkojen lukijoiden määrä kasvaa, ja huippulukijoiden määrä vähenee. Noin joka kymmenes suomalainen – aikuisista peräti 370 000 – kuuluu heikkoihin lukijoihin, jotka ovat vaikeuksissa, jos tietoa tulvii paljon, isoina annoksina, tai se on ristiriitaista ja tulkinnanvaraista.

Kielteinen kehitys on pysäytettävä. Se onnistuu parhaiten innostamalla lapsia lukemaan. He eivät kuitenkaan ala lukea ilman vanhempien ja isovanhempien esimerkkiä. Esimerkin näyttäjien määrä on valitettavasti vähenemässä, sillä entistä useampi suomalaisvanhempi ei itse pidä lukemisesta. Tuoreessa päiväkotilapsiin kohdistuneessa suomalaistutkimuksessa 2–3-vuotiaille lapsille luki reilu 30 prosenttia äideistä ja alle 25 prosenttia isistä.

Oma poikani on nyt erittäin vilkasliikkeisessä 2,5 vuoden iässä. Vielä viime keväänä hän ei malttanut pysyä yhtään paikallaan ja kuunnella tarinoita, kun satukirja kaivettiin esiin. Viimeisten viikkojen aikana tilanne on onneksi muuttunut. Kirjan voima on valtava. Kun tarina alkaa, hän istuukin kiltisti paikallaan, eläytyy kirjan sanoihin ja kuviin ja vaatii lukemaan lisää.

Tällä hetkellä voi mennä jo kolmekin lastenkirjaa illassa, ennen kuin poika painaa päänsä tyynyyn. Toivottavasti vaatimukset vain kasvavat, koska se on samalla hyvä keino itsellenikin päästä eroon kännykästä, joka tuppaa juurtumaan käteen.

Opetusministeriö käynnisti viime viikolla Lukuliike-hankkeen, joka pyrkii parantamaan lasten ja nuorten lukutaitoa yhteistyön voimin. Käytössä on myös sopivasti kärjistettyä pelottelua.

Kampanjan elokuvateatterimainoksessa nuoren naisen hiukset kärähtävät, kun hän ei ilman lukutaitoa ole ymmärtänyt väriainepurkin tekstiä. Sitä seuraa iskulause: ”Lukutaito antaa elämälle suunnan”.

Jotta nuoret saa lukemaan, pitää heitä puhutella oikealla tavalla. Siksi Lukuliikkeessä on mukana myös tubettajia kannustamassa tarinoiden ääreen. Yksi lisäkeino voisi olla haastaa muutkin nuorison seuraamat tähdet kertomaan paras lukemansa tarina ja kirjasuositus sosiaalisen median kautta.

Tärkein esimerkki lähtee kuitenkin kotoa ja muilta sukulaisilta. Aikuisten suhtautuminen lukemiseen vaikuttaa suoraan lasten ja nuorten lukuintoon.

X