Miten tietokoneen saa näkymään telkkarista? Asiantuntija vastaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miten tietokoneen saa 
näkymään telkkarista?
© iStockphoto
Netin suoratoistopalvelusta voi katsoa esimerkiksi uutiset silloin kuin se itselle sopii, mutta miten kuvan saisi näkymään tv-ruudulta?

Tästä kyse

Alkutilanne: Maija seuraa mielellään lempiohjelmiaan tietokoneellaan Yle Areenasta, josta ohjelmia pystyy katsomaan omassa aikataulussa. Ongelmana on kuitenkin se, että kannettavan tietokoneen näyttö on varsin pieni verrattuna olohuoneessa olevaan telkkariin. Naapuri oli hankkinut itselleen älytelevision, josta pystyi katsomaan suoraan muun muassa Yle Areenaa. Millaisia keinoja on saada tietokone näkymään tv:n kautta?

1. Pitkä piuha

Yksinkertaisin ja edullisin keino on hankkia verkkokaupasta, elektroniikkamyymälästä tai tavaratalosta HDMI-kaapeli. Se maksaa piuhan pituudesta riippuen 10 eurosta ylöspäin. Useimpiin tietokoneisiin HDMI-kaapelin voi liittää, mutta varmuuden vuoksi kannettavan tietokoneen voi esimerkiksi ottaa ostoksille mukaan ja varmistaa asian myyjältä. Myös telkkarissa pitää olla HDMI-piuhalle sopiva portti.

2. Älytelkkari

Smart- eli älytelevisioissa on valmiina sovellukset erilaisille suoratoistopalveluille, kuten Yle Areenalle ja Netflixille. Edullisimmat älytelevisiot maksavat parisataa euroa. Tv kytketään kiinni nettiin ja suoratoistopalvelun ohjelmat avautuvat suoraan telkkarissa.

Älytelevision ohjelmien käyttöön ei tarvitse erillistä näppäimistöä, mutta erillinen näppäimistö helpottaa käyttöä. Joidenkin älytelkkareiden ohjelmia voi käyttää myös älypuhelinsovelluksen avulla.

3. Langaton lähetys

Chromecast on pieni, tv:hen asennettava lisälaite, jonka avulla tietokoneella näkyvän ohjelman voi siirtää langattomasti näkymään telkkarista. Se maksaa noin 39 euroa.

Chromecast toimii sekä Mac- että Windows-tietokoneilla. Kun suoratoistopalvelun katsoo, kuvaruudun reunaan tulee usein pieni kuvake, jota painamalla ohjelma siirtyy näkymään telkkarista.
Chromecastia voi käyttää myös useimmilla matkapuhelimilla tai tableteilla, kunhan niissä on tarpeeksi uusi käyttöjärjestelmä ja niillä voi käyttää langatonta nettiyhteyttä.

4. Netti kuntoon

Jotta äly-tv tai Chromecast toimii hyvin, nettiyhteyden pitää olla kyllin nopea. Ohjelmien katsomiseen riittää 10 Mbit/s-yhteys, mutta jos nettiä käyttää yhtä aikaa useampi ja kuvasta haluaa mahdollisimman laadukkaan, nettiyhteyden olisi hyvä olla 50 Mbit/s. Chromecast vaatii lisäksi, että nettiyhteys on langaton.

Jos tietokoneen kuvan siirtää televisioon piuhan avulla, riittää, että tietokoneessa on toimiva nettiyhteys.

Asiantuntijana Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe

Juttu on julkaistu Viva-lehdessä 6/18.

X