Näin paljon rahaa voi verottomana lahjoittaa - Siirrä omaisuutta jälkikasvulle vähitellen

Rahaa ja omaisuutta voi siirtää jälkeläisille verottomana, mutta se pitää tehdä suunnitellen ja lain mukaan. Lue, miten voit lahjoittaa varallisuuttasi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Varallisuus herättää paljon kysymyksiä: miten omaisuutta voi lahjoittaa vähin veroin?

Rahaa ja omaisuutta voi siirtää jälkeläisille verottomana, mutta se pitää tehdä suunnitellen ja lain mukaan. Lue, miten voit lahjoittaa varallisuuttasi.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Rahaan liittyy muotioikkuja, niin kuin muuhunkin elämiseen. Nykyisin jotkut sanovat, että senioreiden pitäisi käyttää rahansa ja varallisuutensa itseensä eikä lahjoittaa niitä läheisilleen.

Onhan se yksi tapa, mutta monet haluavat silti lahjoittaa rahaa lapsenlapsilleen, jotka ilomielin ottavat rahalahjat vastaan.

Miten varallisuutta voi lahjoittaa? Näin sanoo laki

Mutta rahaa ei voi lahjoittaa ihan miten vain ja kuinka paljon vain, sillä asia kuuluu myös verottajalle. Laki on tässä asiassa selkeä ja yksiselitteinen: Kuka tahansa voi lahjoittaa kenelle tahansa 4 999 euroa joka kolmas vuosi.

Lahjoittajan ja lahjan saajan ei tarvitse olla sukulaisia.

Esimerkiksi, jos on 1.10.2017 antanut 4 999 euroa, niin seuraavat 4 999 euroa voi antaa lahjaverotta 1.10.2020. Tuota summaa ei tarvitse lahjoittaa kerralla, vaan euroja voi antaa pienemmissä erissä, mutta lahjoitetut summat pitää laittaa ylös, ettei 4 999 euroa kolmen vuoden aikana ylity.

Lahjaveroilmoitus on täytettävä, jos 5 000 euroa ylittyy kolmessa vuodessa

Jos 5 000 euroa kolmen vuoden aikana täyttyy, pitää tehdä lahjaveroilmoitus. Sen voi tehdä omavero.fissä tai täyttää lahjaveroilmoitus lomakkeella.

Jos antaa vaikka lapsenlapselle enemmän rahaa kuin tuon laillisen verottoman summan ja tekee sen tietoisesti verottajalle ilmoittamatta, se on lain mukaan rikos.

Ilmoitusvelvollisuus on lahjansaajan, ja aikaa on kolme kuukautta lahjoituksesta.

Lahjaveron suuruus menee summan ja sukulaisuuden mukaan, on siis progressiivinen. Mitä enemmän rahaa saa lahjaksi, sen kalliimmaksi se verotuksen takia tulee. Lahjoissa menee vain lahjaveroa.

Rahastosäästäminen ja osakkeet

Kätevä käteinen on nuorison mieleen, mutta muitakin lahjoitustapoja on. Helppo lahjoituskeino on rahastosäästäminen: pienistä summista kertyy ajan kanssa mittava summa.

Ja osakkeitahan voi myös antaa jälkikasvulle. Silloinkin pätee 4 999 euron sääntö, eli jos olet antanut noin paljon rahaa, et voi lahjoittaa osakkeita samaan aikaan. Muuten menee lahjaveroa.

Osakkeissa pitää huomioida vielä yksi seikka eli lahjan saajan saamien osakkeiden myyntiverotus. Jos lahjaosakkeiden hankintahintana haluaa käyttää lahjoituspäivän pörssiarvoa, lahjaosakkeet tulee myydä vasta vuoden päästä.

Alle vuoden lahjoituksesta tapahtuneissa myynneissä arvona käytetään lahjoittajan omia osakkeiden hankintahintoja. Myyntivoitoissa voi olla iso ero.

Muutoinkin lahjan hinta vaikuttaa myyntiverotukseen, joka on aina syytä pitää mielessä kaikkien lahjojen suunnittelussa.

Elatuslahjaa ei veroteta – avusta vaikka koulukirjoja ostamalla

Lahjoitusasioissa kaikki on verotettavaa, ellei poikkeusta ole säädetty, ja poikkeuksia on vähän. Tavallista koti-irtaimistoa voit lahjoittaa perheelle omaan käyttöön enintään 4 000 eurolla vaikka joka viikko.

Voit avustaa lapsenlasta myös koulumaksuja maksamalla. Se tehdään niin, ettei raha kulje lapsen kautta, vaan sinä hoidat maksut. Elatuslahjaa, kuten ruokaa, ei veroteta.

Lahjakirjat lahjoituksista – lahjan ehdot kirjataan tarvittaessa

Lahjoituskohteita voivat olla myös arvotaide ja kesämökki. Lahjoituksista pitää tehdä asianmukaiset lahjakirjat. Niissä voi sitten huomioida ehtoja, esimerkiksi lapsenlapsen puoliso voidaan sulkea pois lahjasta. Viimemainitussa vaaditaan ulkopuoliset eli esteettömät todistajat.

Kun puhutaan rahasta, pitää olla hienotunteinen. Yhdelle lähes 5 000 euroa on valtavan paljon, toiselle ei. Mitään yleistyksiä ei voi tehdä, jokainen perhe ja tapaus ovat oma juttunsa.

Haluatko lahjoittaa omaisuuttasi? Juristin apua kannattaa hyödyntää, että kalliit sudenkuopat eivät koidu eteen.

Haluatko lahjoittaa omaisuuttasi? Juristin apua kannattaa hyödyntää, että kalliit sudenkuopat eivät koidu eteen. © iStock

Ota avuksi juristi – ja vältät kalliit sudenkuopat

Kun aiot lahjoittaa suuremman summan rahaa, arvopapereita tai muuta omaisuutta, kannattaa ottaa avuksi lainoppinut. Asiat ovat monimutkaisia, eikä maallikko tiedä kaikkia sudenkuoppia.

Siksi juristin apu on tarpeen. Jos tekee omin päin vääriä ratkaisuja, se tulee kalliiksi, ja voi tehdä korvaamattomia virheitä.

Lahjoitusasioissa apua saa juristeilta ja jäsenet veroasioissa myös Veronmaksajain Keskusliitosta veronmaksajat.fi.

Liitossa tehdään kaikille monenmoisia papereita maksua vastaan. Veronmaksajain verojuristi Tuomo Lindholm on kirjoittanut pitkällä kokemuksellaan päätöksenteon tueksi Perintöverokirjan ja Lahjaverokirjan (Verotieto Oy).

Asiantuntijana verojuristi Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/19.

Lue myös: Testamentti on selkeä viimeinen tahto – Mitä hyötyä on ajoissa tehdystä testamentista? Voiko omat lapset tehdä perinnöttömäksi?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X