Miten voin hoitaa äitini pankkiasioita? Näin autat läheistäsi asioiden hoidossa

Kun omainen ei enää jaksa hoitaa pankkiasioitaan, läheinen joutuu hoitamaan asiat omaisen puolesta. Apuun tulee yksilöity valtakirja, joka kohdistuu johonkin tiettyyn toimenpiteeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Helpoimmalla pääset, kun olet yhteydessä äitisi pankkiin ja kysyt millainen valtakirja mihinkin hommaan tarvitaan.” Kuva: istockphoto

Kun omainen ei enää jaksa hoitaa pankkiasioitaan, läheinen joutuu hoitamaan asiat omaisen puolesta. Apuun tulee yksilöity valtakirja, joka kohdistuu johonkin tiettyyn toimenpiteeseen.
Teksti: Tarja Salo

Vanhaan ei ole paluuta, vanhoja käytäntöjä voi vain muistella. Ennen riitti, kun meni tuttuun pankkiin tutun virkailijan luo, ja asiat hoituivat ilman sen kummempia valtuuksia tai valtakirjoja. Noista ajoista on aikaa, eikä niihin ole paluuta. Tärkeintä on, että joku hoitaa vanhojen ihmisten asioita asiallisesti ja luotettavasti. Eikä pankki ole tehnyt rajoituksia ja sääntöjä kiusallaan, vaan kaikki toimet ja valtakirjasäännöt on tehty asiakkaan parhaaksi.

Pankeissa ollaan tiukkoja, koska on pankkisalaisuus. Siksi toisen puolesta hoidettavien pankkiasioiden lähtökohtana on yksilöity valtakirja, joka kohdistuu vain johonkin tiettyyn toimenpiteeseen. On ihan turhaa ryhtyä pullikoimaan pankkia vastaan, aina jää toiseksi. Mutta tämä kaikki tehdään vain asiakkaan parhaaksi ja turvaksi; huijareita ja väärinkäyttäjiä on yhä enemmän liikkeellä.

Helpoimmalla pääset, kun olet yhteydessä äitisi pankkiin ja kysyt millainen valtakirja mihinkin hommaan tarvitaan. Tässä vaiheessa kehiin astuu taas netti. Pankeilla on netissä omia valtakirjapohjia, joita yleensä suositellaan käytettäväksi. Niissä on kaikki tarvittavat asiat ja kysymykset, ei muuta kuin täyttämään. Ne ovat lähtökohdiltaan oikein hyviä. Ja jos on mahdollista täyttää kaavake netissä, siitä tulee selkeä eikä tule käsialaongelmia eli tekstistä saa selvän. Mutta, mutta. Kaikillahan ei ole tietokonetta eikä varsinkaan tulostinta.

Valtakirjan voi tehdä myös ruutupaperille käsin kirjoittamalla. Valtakirjassa pitää ilmetä seuraavat asiat: Päivämäärä, valtuutetun nimi ja syntymäaika tai henkilötunnus, hoidettava toimenpide, valtuuttajan nimi ja syntymäaika tai henkilötunnus. Asia pitää yksilöidä tarkasti. Äitisi ei voi valtuuttaa sinua hoitamaan pankkiasioitaan seuraavat sata vuotta.

No entäs todistajat? Aika harvassa tapauksessa lainsäännöllisesti todistajat ovat pakollisia. Mutta todistajat vahvistavat, että juuri oikea henkilö on allekirjoittanut ja antanut valtakirjan.

Laaja käyttöoikeus läheisen eli sinun tapauksessasi äitisi tiliin on hyvä ja toimiva käytäntö. Menkää yhdessä pankkikonttoriin ja tehkää tällainen sopimus. Silloin sinä voit nostaa äitisi tililtä rahaa ja maksaa verkkopankissa hänen laskujaan. Helppoa, sujuvaa ja kaiken hyvän päälle siinä säästää, kun äidin ei tarvitse lähettää laskuja postissa ja maksaa jokaisesta maksukirjeestä.

Mutta ennen kuin teet mitään, ole yhteydessä äitisi pankkiin. Jokaisella pankilla on omat tapansa, ja niiden kanssa pitää opetella elämään.

Asiantuntijoina jaostopäällikkö Tuomas Hidén Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä ja asianajaja Hilkka Salmenkylä Asianajotoimisto Juhani Salmenkylä Ky:stä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X