MM-kisoja viheltävä tuomari Lassi Heikkinen myöntää kaukalossa mokansa ja keskustelee – ”Miksi haistattelun pitäisi jääkiekossa olla hyväksyttävää?”

Päätuomari Lassi Heikkinen uskoo, että kun valmistautuminen on tehty hyvin, tulee harvoin yllätetyksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätuomari Lassi Heikkinen viheltää MM-kisoissa nyt toista kertaa. Työssään hän pyrkii rentoon ja keskustelevaan tyyliin.

Päätuomari Lassi Heikkinen uskoo, että kun valmistautuminen on tehty hyvin, tulee harvoin yllätetyksi.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jääkiekossa on sanonta, että tuomari on silloin onnistunut tehtävässään hyvin, kun häntä ei kaukalossa huomaa.

Siihen pyrkii myös toisissa MM-kisoissaan viheltävä päätuomari Lassi Heikkinen.

Hänen mukaansa päätuomarin tehtävä vaatii erittäin hyvää tilannetajua sekä ihmissuhdetaitoja. Yrmynaamainen, tiukan autoritäärinen tuomarointi ei sen sijaan sovi nykyaikaan.

”Jokaisella tuomarilla on hieman omanlaisensa työkalut, joilla ratkoa tilanteita. Itse voin joskus heittää läppää ja joskus täytyy olla tiukempi. Totta kai siihen vaikuttaa se, minkälainen ympäristö ja tilanne on. Näinhän se on elämässä muutenkin”, Lassi Heikkinen toteaa.

MM-kisaotteluissa on käynyt ilahduttavan paljon yleisöä, ja Heikkinen nostaa yleisön merkityksen suureen osaan tunnelman osalta. Tuomarina hän on huomannut, että jos yleisöä on paljon, tuomarikin latautuu otteluun yhden pykälän enemmän. Itsestään saa jotenkin hieman enemmän irti suuren yleisön edessä.

”Kun SM-liigaa pelattiin ilman yleisöä, niin kyllä sen huomasi, että kovin erilaista siellä kaukalossa on. Jääkiekko-ottelu on tapahtuma, ja faneilla on oma roolinsa tapahtuman luomisessa.”

Valmistautuminen on avain onnistumiseen

MM-kisatuomarin työpäivä alkaa hyvissä ajoin ennen ottelua. Kyse ei ole vain jäällä tapahtuvasta viheltämisestä, vaan myös hyvästä valmistautumisesta.

Ottelupäivänä tuomarit pitävät jo päivällä ensimmäisen palaverinsa, jolloin puhutaan ottelutapahtumasta, joukkueista ja pelaajista. Lassi Heikkinen kertoo hakevansa virtaa iltapeleihin nukkumalla päiväunet.

Jos tuomari sattuisi loukkaantumaan juuri ennen peliä tai kesken ottelun, MM-kisahalleissa on aina varmuuden vuoksi yksi standby-tuomari sekä yksi standby-linjatuomari.

”Hallille saavutaan niin, että ollaan paikalla suunnilleen tunti ja 45 minuuttia ennen pelin alkua. Yleensä käydään tuomarien kesken potkimassa jalkapalloa. Jutellaan, juodaan kahvia ja vaihdetaan vaatteet.”

Samalla tuomarit sopivat nelikon toimintatavat ja käyvät läpi sitä, minkä tyyppistä jääkiekkoa on odotettavissa.

Tuomaripalaverien pito on kuin kotiläksyjen tekemistä. Puhutaan esimerkiksi siitä, ketkä pelaajista tykkäävät viedä taklaukset loppuun saakka ja kuka ajaa hanakasti maalille.

”Kun on etukäteen käyty asiat läpi hyvin, ei tule yllätetyksi.”

Joskus tuomareillekin sattuu kaukalossa virheitä. Heikkisen mukaan silloin on parasta suoraan myöntää pelaajille tehneensä virheen.

”Kyllä pelaajat sen ymmärtävät, että joskus voi virhe tulla, ja itse ainakin myönnän mokani. Sillä lailla pääsee itsekin helpoimmin eteenpäin. Ja eteenpäin meneminen on tärkeää, sillä mokan jälkeen peli voi jatkua vielä 59 minuuttia.”

Lassi Heikkinen on siimaa antava tuomari

Välillä pelaajilla ja valmentajilla on runsaasti asiaa tuomareille, välillä puolestaan suu käy, vaikka asiaakaan ei oikeastaan ole. Silloin on kyse tietoisesti valitusta taktiikasta, jossa pelin kulkua pyritään hidastamaan ja näin ostamaan omalle joukkueelle palautumisaikaa vaihtoaitioon.

Sellaisen Lassi Heikkinen huomaa herkästi.

”Tuomarina täytyy tunnistaa se, onko keskustelulle aito tarve vai ei. Lähtökohtaisesti kuitenkin ajattelen, että on parempi, että voimme käydä nimenomaan keskustelua, eikä huudeta toisillemme. Ja kun on keskusteltu, voidaan taas jatkaa peliä. Totta kai kumminkin puolin täytyy muistaa, ettei koko ajan voida keskustella.”

Lue myös: Jääkiekon valmennus uudistui ja vanhan liiton ärjyluotsit väistyivät – Valmentaja Tommi Niemelä lajista: ”Me ollaan pelaajia varten, ei toisinpäin”

Legendaarinen 1990-luvulla tunnetuksi tullut päätuomari Seppo Mäkelä työskenteli yhden päätuomarin aikakaudella hahmona, jolla oli sana hallussaan. Yksi hänen lausahduksistaan oli turpa kiinni tai tulee penaltti”.

Mutta antaako Lassi Heikkinen helposti käytösrangaistuksia pelaajan puheiden perusteella?

Jääkiekon säännöt ovat äskettäin muuttuneet, ja nykyään puheista ei enää anneta henkilökohtaisia kymmenen minuutin käytösrangaistuksia. Nyt seurauksena on kahden minuutin käytösrangaistus, mikä joukkueen kannalta tietää alivoimaa.

”Pyrin mahdollisimman pitkään välttämään sitä, että se jäähy täytyy antaa. Jos on joku keino, jolla antaa siimaa, annan sitä. Jossain vaiheessa se jäähy täytyy kuitenkin antaa, jos pelaaja menee tietyn rajan yli. Eihän tavallisessa työelämässäkään haistattelu ole millään tavalla hyväksyttävää, miksi sen pitäisi olla jääkiekossakaan?”

Lue myös: Jääkiekkoilija Marko Anttilan vaikea tie olympiavoittajaksi – Ura lähti nousuun viime hetkellä: ”Tajusin, että vielä on ohut sauma ammattilaisuuteen”

X