MM-kisojen onnistumisen takana on 1300 ihmisen talkootyö – ”Kaikkialla missä MM-kisat näkyvät, on mukana myös vapaaehtoisia”

Jääkiekon MM-kisat ovat onnistuneet hienosti Tampereella ja Helsingissä. Kisojen hyväksi työskentelee peräti 1300 talkoolaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

MM-kisojen talkoolaiset Hanna Heino (kuvassa vasemmalla) ja Elina Björk vapaaehtoistyöntekijöiden valokuvauspisteellä.

Jääkiekon MM-kisat ovat onnistuneet hienosti Tampereella ja Helsingissä. Kisojen hyväksi työskentelee peräti 1300 talkoolaista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Urheilun ytimessä aina ruohonjuuritasolta saakka on ollut talkootyö, ja sitä se on myös jääkiekon MM-kisoissa.

Jääkiekon MM-kisojen katsoja tulee harvoin ajatelleeksi kaikkea sitä näkymätöntä työtä, joka ennen peliä ja sen aikana vaaditaan, jotta pelaajat voisivat pelata ja katsojat saada ihania urheiluviihdekokemuksia.

Halleissa ja tv-lähetyksissä huomio kiinnittyy ennen kaikkea pelaajiin ja jonkin verran valmentajiin sekä toisin katsojiin. Tosiasiassa nämä tekijät ovat vain pieni osa siitä koneistosta, jonka hyvin öljytyn koneiston on pyörittävä, jotta Mörkö voisi lyödä kiekkoa sisään ja kansa hurrata.

Lue myös: Jääkiekkoilija Marko Anttilan vaikea tie olympiavoittajaksi – Ura lähti nousuun viime hetkellä: ”Tajusin, että vielä on ohut sauma ammattilaisuuteen”

Jääkiekon MM-kisoja ei pelattaisi ilman talkootyötä. MM-kisojen vapaaehtoiskoordinaattori Tea Tuovinen kertoo, että Suomen isännöimissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa työskentelee kaikkiaan noin 1300 vapaaehtoista. Heistä noin 700 on Tampereella ja noin 600 Helsingissä.

Kisat alkoivat perjantaina 13.5., mutta moni vapaaehtoinen oli aloittanut omat kisansa jo toukokuun ensimmäisenä, eli vappupäivänä, jolloin rakentaminen aloitettiin Helsingissä.

”Kisoissa on niin paljon erilaisia tehtäviä sekä itse ottelutapahtumissa että oheistoiminnassa eli esimerkiksi ennen kisoja rakentamistyössä. Juuri rakennusporukassa ja esimerkiksi it-porukassa on runsaasti vapaaehtoisia.”

Vapaaehtoisia työskentelee lisäksi muun muassa kuljetuksissa, infopisteillä, fan zonella, mediapalveluissa, viestinnässä ja ensiavussa.

”Kaikkialla siellä, missä MM-kisat näkyvät, on luultavasti mukana myös vapaaehtoisia.”

Vapaaehtoiskoordinaattori Tea Tuovinen (kuvassa vasemmalla) ja vapaaehtoistyöntekijä Pirjo Kauppinen tutkivat papereita MM-kisojen ollessa käynnissä jo hyvää vauhtia. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Ikähaarukka teineistä eläkeläisiin

Lue myös: MM-kisoja viheltävä tuomari Lassi Heikkinen myöntää kaukalossa mokansa ja keskustelee – ”Miksi haistattelun pitäisi jääkiekossa olla hyväksyttävää?”

Jääkiekkoliitto avasi vuosi sitten netissä vapaaehtoishaun, jota kautta suurin osa nyt työskentelevistä talkoolaisista on tullut kisaorganisaatioon.

”Jääkiekkoliitolla on perinteisesti ollut tapahtumissaan hyvin vapaaehtoisia, he ovat olleet halukkaita tulemaan. Osa vapaaehtoisistamme on jo kokeneempia talkoolaisia, osa taas on mukana ensimmäistä kertaa.”

Monissa tehtävissä työskentelee vapaaehtoisia, jotka ovat juuri sen alan ammattilaisia, mutta ovat halunneet tulla kisoihin talkoohengessä. Vapaaehtoisten ikähaarukka vaihtelee 16 vuoden alaikärajasta eläkeläisiin.

”Tietysti mukaan mahtuu myös nuoria, jotka ensimmäistä kertaa ylipäätään missään työssä.”

Lue myös: Leijonien huoltopäällikkö Riku Koivunen pääsee pelipäivinä nukkumaan keskiyön jälkeen – ”Ollaan jäähallilla ensimmäisenä ja viimeisenä”

X