Miten mökin yhteisomistus sujuu? Seuran lukijat kertovat – ”Joskus olen ajanut vieraita pois”

Mökin yhteisomistajuus ei aina ole ongelmatonta. Seuran lukijat kertovat kokemuksistaan suvun yhteisistä mökeistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mökin yhteisomistajuus voi tuoda haasteita.

Mökin yhteisomistajuus ei aina ole ongelmatonta. Seuran lukijat kertovat kokemuksistaan suvun yhteisistä mökeistä.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ovatko suvun perintömökki ja sen yhteisomistus toimiva yhtälö? Seuran mökkikyselyyn vastanneet kertovat, onko mökin yhteisomistus toiminut heidän kohdallaan.

Kyselyssä lukijoilta kysyttiin, onko heillä oma mökki vai lomailevatko he suvun yhteisellä mökillä. Kyselyyn vastannut Antsu-nimimerkki toteaa ykskantaan, miksi hänellä on oma mökki:

”Yhteismökit eivät toimi.”

EO-nimimerkki kertoo suvulla olevan yhteinen mökki, mutta siihen on liittynyt myös vääntöä.

”Suvun yhteinen, kiistaa ollut.”

”Suvun mökillä. Hyvin mennyt”, kertoo puolestaan Ilves päinvastaisen kokemuksen.

Lue myös: Talviasuttava mökki haaveena? Huomioi nämä luvat ja asiat rakennusten muutostöissä

Työt eivät jakaudu tasaisesti

Vikajoki-nimimerkki kertoo haasteista mökin yhteisomistuksesta. Hän koki, että mökin huolto- ja korjaustyöt jäivät yksistään hänen hoidettavakseen.

”Muille ei koskaan sovi esimerkiksi katon korjaus yhtä aikaa, mutta eivät he yksinkään osaa tai halua tehdä mitään. Silti mökistä huolehtivan pitää usein väistää muita suvun jäseniä, jos he haluavat mökille samaan aikaan lomailemaan, koska ’sinähän asut niin lähellä, että voit tulla joku toinen kerta’. Sitä ennen pitää minun tietysti tyhjentää huussi ja siivota piha.”

Vikajoen mukaan, jos huussin tyhjennys on jäänyt muiden mökin käyttäjien vastuulle nämä ovat vaatineet huussin tyhjennyksestä rahallista korvausta, vaikka Vikajoelle itselleen ei ole koskaan annettu tai tarjottu sellaista.

Ilmari Sylli -nimimerkillä päätyi lunastamaan sisarukset pois perintömökistä samanlaisista syistä.

”Yhteisomistuksen aikana minä ylläpidin mökin kunnostusta ja huoltoa. Muut halusivat vain ns. laatuaikaa.”

Kutsumattomia vieraita

Ex-Rahtari62 kertoo, että hänen vanhempiensa mökki kuuluu nykyään perikunnan kiinteistöyhtymälle. Nimimerkillä on mökkiin syytinkioikeus. Kutsumattomat vieraat aiheuttivat hänelle kerran harmaita hiuksia.

”Joskus olen ajanut vieraita pois, kun minulle eli osaomistajalle oli unohdettu kertoa, että siellä nyt lomaileekin joku kala-Kallen porukka. Ajoin pihaan ja ilmoitin ykskantaan, että olen omistaja ja teillä on puoli tuntia aikaa pakata kimpsunne ja kampsunne ja poistua maantielle. Mikäli en puolen tunnin sisään havaitse heidän poistuvan soitan poliisit.”

Seitsemän hehtaarin tontilla on tilaa. Ikkunoista näkyy rantaviiva, jota on 350 metriä. <span class="typography__copyright">© Suvi Elo</span>
Seitsemän hehtaarin tontilla on tilaa. Ikkunoista näkyy rantaviiva, jota on 350 metriä. © Suvi Elo

Lue myös: Riitan ja Tapion rakentaminen lähti käsistä – Näin rantatontille nousikin upea hirsilinna mökin sijaan: ”Viihdymme nykyään yhä enemmän kotona”

X