”Moni saanut avun kissa-allergiaan” – Maria Nordin tarjoaa kohuttua oirekurssiaan nyt ilmaiseksi, Tukesiin tullut uusia ilmoituksia mainosväitteistä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hyvinvointivalmentaja Maria Nordin jatkaa yhä oireidenpoistokurssiensa markkinointia "käyttäjien saamilla terveyskokemuksilla". © Otavamedia / Heli Hirvelä
Hyvinvointivalmentaja Maria Nordin jatkaa yhä oirekurssiensa markkinoimista, vaikka Tukes yrittää suitsia paranemisväitteitä uhkasakolla. Tukes sanoo seuraavansa nyt tilannetta.

Hyvinvointivalmentaja Maria Nordin julkaisi tiistaiaamuna Facebookin Kissat-ryhmässä päivityksen Eroon oireista -kurssistaan. Hän tarjoaa mahdollisuutta tutustua kurssiin ilmaiseksi ja kertoo: ”Moni on saanut tästä avun kissa-allergiaan.”

Maria Nordinin päivitys Kissat-ryhmässä 19.11.

Facebookin Kissat-ryhmässä on 35 000 jäsentä. Nordinin päivitys poistettiin palstalta myöhemmin tiistaina. Ryhmän jäsenet ehtivät jo paheksuen kommentoida, miten monet allergiakohtaukset voivat olla hoitamattomina hengenvaarallisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kielsi Nordinia kaksi viikkoa sitten antamasta kyseisen kurssin yhteydessä ohjeita tai väitteitä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa. Tukes asetti päätökselleen 100 000 euron uhkasakon.

Nordin käyttää mainonnassaan edelleen samoja sanamuotoja. Hän ei suoraan väitä kurssiensa parantavan ketään, mutta mainitsee kuulopuheisiin vedoten miten ”kurssilaiset ovat kertoneet saaneensa apua” erilaisiin vakavienkin sairauksien oireisiin.

Hän on kertonut tehneensä Tukesin selvityksen jälkeen kurssimateriaaleihinsa ja mainontaansa muutoksia, joiden perusteella on voinut jatkaa toimintaansa – myös Eroon oireista -kurssin tarjoamista kuluttajille.

Tänään tiistaina Nordin kiitteli Twitterissä Tukesia viraston antamista uusista ohjeista.

Tukes: Nordinin kursseista tulee yhä ilmoituksia 

Tukesin ylitarkastajan Annina Nyholmin mukaan he ovat saaneet lisää ilmoituksia Nordinin kurssimarkkinoinnista.

”Kyllä niitä tulee meidän kirjaamoon, ja sosiaalisessa mediassa Tukesia tägäillään paljon erilaisiin keskusteluihin. Kaikki käsitellään ja katsotaan, onko niissä tarvetta toimenpiteisiin. Ilmoituksia on tullut jonkin verran enemmän kuin ennen uutisointia, ja toki muistakin palveluista. Sitä osattiin odottaa, koska mediahuomio toki kohdistaa huomiota myös muihin palvelutarjoajiin.”

”Olisi tärkeä ymmärtää, että uhkasakkoa ei ole annettu minkään yksittäisen terveysväittämän perusteella, vaan turvallisuus on kokonaisuus, joka muodostuu viestinnän lisäksi kurssiohjeista ja muusta kurssiin kytkeytyvästä viestinnästä. Me emme siis kommentoi yksittäisiä terveysväitteitä, vaan valvomme palvelua kokonaisuutena.”

Eli Tukesista on turha tiedustella, saako Maria Nordin markkinoida jotakin yksittäistä kurssia juuri näillä tai noilla sanoilla?

”Emme ole kommentoineet yksittäisiä väitteitä missään vaiheessa, koska terveysväitteitä hyvinvointipalveluissa ei ole määritelty eikä niille löydy lainsäädäntöä. Tukes arvioi, mikä kokonaisuus on ja aiheuttaako palvelu kokonaisuutena vaaraa. Tällä hetkellä olemme katsoneet, että turvallisuus on sillä tasolla, että toimintaa voi jatkaa.”

Mitä Nordinin pitäisi sitten tehdä, että hän tulisi rikkoneeksi Tukesin kieltopäätöstä?

”Selvityksessä, kuulemisessa ja kieltopäätöksessä on eritelty sellaisia asioita, joista on aiheutunut vaaraa kuluttajan terveydelle. Palveluntarjoaja on tehnyt materiaaliin ja viestintään tarkennuksia ja muokkauksia, jotka Tukes on katsonut riittäviksi. Toimintaa arvioidaan aina kokonaisuutena.”

Onko sillä merkitystä Tukesin valvonnan kannalta, saako jotakin hoitoa tai kurssia ilmaiseksi vai ei?

”Ei tietenkään. Ei se hintaa katso. Toki arvio tehdään aina tapauskohtaisesti, mutta mitään suoraan rajausta, minkähintainen palvelun tulee olla ei kuluttajaturvallisuuslaki tunne. Mikäli kyseessä on elinkeinonharjoittaja, meillä tietenkin siihen on toimivalta. On tärkeää huomata, että tässä palveluntarjoaja on yritys eikä yksityishenkilö, Ran Music Oy, ja kaikki toimet kohdistuivat tähän yritykseen, ei missään tapauksessa henkilöön.”

Miten uhkasakko toimii, milloin sen uhka poistuu?

”Uhkasakon kestoa ei ole määritelty, vaan se kytkeytyy annettuun kieltoon. Kielto on voimassa toistaiseksi, ei vain tiettyyn päivämäärään. Lähtökohtaisesti lakia täytyy noudattaa, ja mikäli katsotaan että turvallisuus ei ole riittävää, niin Tukes voisi hakea uhkasakon hallinto-oikeudesta maksuun. Hallinto-oikeus katsoisi sitten, mikä uhkasakon määrä on ja onko se aiheellinen.”

”Tässä on ehkä vähän hämärtynyt se, mikä uhkasakon rooli on. Kaikkein olennaisinta on se, että olemme antaneet kieltopäätöksen tarjota palvelua siltä osin kuin se aiheuttaa vaaraa. Uhkasakko on vain kieltopäätöksen tehoste. Se on saanut mediassa melkoisen roolin tämä uhkasakko, vaikka se on päätöksessä sivuroolissa. Se kieltopäätös on se olennainen asia, eikä se poistu. Olemme kieltäneet tarjoamasta tietynlaista palvelua, ja mikäli kieltopäätöstä rikotaan, me voimme ryhtyä seuraaviin toimenpiteisiin. Niistä yksi on mahdollisesti tämä uhkasakko, mutta se on vain pieni osa sitä päätöstä.”

Miksi Nordinin saama uhkasakko oli niin suuri, satatuhatta euroa?

”Uhkasakon määrässä otetaan huomioon yrityksen liikevaihto ja maksukyky ja yritykselle mahdollisesti aiheutuva hyöty. Kun kyseessä on isompi yritys, se totta kai vaikuttaa uhkasakon määrään.”

Kun Tukes antaa jollekin uhkasakon, onko toiminta sen jälkeen tarkemmassa valvonnassa?

”Totta kai Tukes seuraa sitä tilannetta aktiivisesti, ja etenkin jos on annettu kieltopäätöksen yhteydessä jonkinlaisia määräyksiä muokata sitä toimintaa, niin se valvotaan, että ne muutokset tehdään. Mutta tässä tapauksessa, kun ei ole vaadittu mitään muita välittömiä toimia, kuin mitä palveluntarjoaja on jo tehnyt, niin yleisellä tasolla seurataan tätä tilannetta.”

Maria Nordin ei siis ole teillä missään erityisseurannassa vaan yleisessä valvonnassa, kuten mikä tahansa muukin palvelu?

”Juuri näin, kyllä työsarkaa kuluttajapalveluiden valvonnassa riittää. Meillä on valtaisa määrä erilaisia kuluttajapalveluita, joita seurataan ja valvotaan, ja tämmöisten hyvinvointipalveluiden valvonta on siitä hyvin, hyvin pieni osa. Missään tapauksessa ketään yksittäistä ei oteta silmätikuksi.”

X