Movember on täällä taas – Viiksillä on väliä!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Kasvatin omia naamakarvojani loppukesästä ja lopulta jätin jäljelle enää viikset. Movember-tietouden ansiosta ne muistuttivat joka aamu peiliin katsoessa syvemmästä merkityksestään", Erkki Meriluoto kertoo.

Movember. Taas sen aika on koittanut. Marraskuussa (november) miehet antavat viiksiensä kasvaa hyväntekeväisyyssyistä – ja samalla tavoitteena on kasvattaa tietoutta miesten sairauksista, mm. eturauhassyövästä.

Viime vuosina virallista kampanjaa Suomessa ei Movemberin ympärillä ole aina ollut, mutta silti se on iskostunut ihmisten mieliin. Kyseessä ei suinkaan ole vain miehinen juttu. Hyvin usein nainen toimii elämänsä miehelle havahduttajana johonkin sairauteen liittyen – etenkin usutuksessa lääkärin vastaanotolle liikahtamisen suhteen.

Keskustelu on tärkeää jatkumoa aiemmin rintasyöpään keskittyneelle Roosa Nauha -kampanjalle (22.9.–1.11.), joka tänä syksynä tukee kaikkien syöpien tutkimusta. Syöpiä on niin monenlaisia, että oikeastaan jokainen niistä ansaitsisi jonkin teema-ajan tuoman julkisuuden sukupuoleen katsomatta. Roosa Nauha -kampanjoinnilla on aidosti merkitystä varainkeruussa syöpätutkimuksen hyväksi sekä sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavan neuvontapalvelun pyörittämiseen.

Hoitojen kehittyminen on mahdollistanut sen, että syöpädiagnoosi ei välttämättä ole enää lopullinen tuomio. Erilaiset leikkaukset sekä lääke- ja sädehoito ovat venyttäneet muutaman kuukauden syöpätaistelun vuosien mittaiseksi syövän kanssa elämiseksi – jopa kasvaimien nujertamiseksi. Meillä kaikilla on läheisiä, joita syöpäsairaus on koskettanut.

Erkki Meriluoto movember

Viikset muistuttivat syvemmästä merkityksestään

Kasvatin omia naamakarvojani loppukesästä ja lopulta jätin jäljelle enää viikset. Movember-tietouden ansiosta ne muistuttivat joka aamu peiliin katsoessa syvemmästä merkityksestään.

Samalla ne naurattivat, koska viikset toivat erilaisille salapoliisimaisille ilmeilyille uuden ulottuvuuden.

Uudessa Viva-lehdessä kuusi tunnettua miestä kertoo tarinan viiksiensä takaa. The Beatles ja vuosikymmenten takainen viiksimuoti on ollut monen innoittajana niin vahvasti, että viiksistä on lopulta tullut pysyvä osa pärstävärkkiä.

Vaikka lopulta ajoin omat viikseni pois, tiedän niiden tekevän joskus paluun – riippumatta siitä mikä kuukausi on menossa.

Juttua päivitetty 1.11.2020 klo 11.04: Roosa Nauha -kampanja ei keskity enää vain rintasyöpään, vaan tukee tänä syksynä kaikkien syöpien tutkimusta.

Lue myös: Näin laulaja Juha Tapio jätti sormenjälkensä tämän vuoden Roosa nauhaan

Juha Tapio Roosa nauha

Tämän vuoden Roosa nauhan suunnitteli muusikko Juha Tapio, joka nauttii keikkatauosta. ”Nyt oli aikaa kun ei ole kiertueita. Onhan tämä tosi tärkeä asia ja koskettaa minuakin. Ei henkilökohtaisesti, mutta lähipiiriä.” © Tiia Ahjotuli/Otavamedia

X