MTK vetosi ministeriin: Porojen vapaa laiduntaminen lakkautettava

MTK:n yhdeksän johtokuntaa luovutti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vetoomuksen eteläisen poronhoitoalueen porojen aitaamiseksi ympäri vuoden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

MTK:n yhdeksän johtokuntaa haluaa porot aitaukseen ympäri vuoden. Saamelaisalueita ehdotus ei koske.

MTK:n yhdeksän johtokuntaa luovutti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vetoomuksen eteläisen poronhoitoalueen porojen aitaamiseksi ympäri vuoden.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Eteläisen poronhoitoalueen yhdeksän MTK-johtokuntaa on esittänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vetoomuksen, jossa vaaditaan porojen vapaan laidunoikeuden lakkauttamista ja ympärivuotista aitaamista saamelaisalueen ulkopuolella.

Kuusamossa ilmestyvä Koillissanomat-lehti kirjoittaa ministerin kutsuneen MTK-johtokunnat vierailulle. Syynä oli ministerin saama runsas palaute poroasioiden kuntoon laittamiseksi Koillismaalla ja muualla eteläisellä poronhoitoalueella.

Vierailulla ollut MTK Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä kertoo saaneensa itsekin runsaasti viestejä, joiden vakioaiheena ovat porojen aiheuttamat nurmivahingot. Porovahinkojen korvausten käsittelyä hankaloittaa Tyhtilän mukaan se, ettei niistä vastaavalla arviointilautakunnalla ole esimerkiksi Kuusamossa puheenjohtajaa, eivätkä viranomaiset voi sellaista määrätä.

Seura kirjoitti keväällä Kuusamon porojen vapaan laiduntamisen aiheuttamista vahingoista, korvauskäsittelyn hitaudesta ja viranomaistoiminnan ongelmista. Tuolloinkaan Kuusamon arviointilautakunnalla ei ollut puheenjohtajaa, joten tilanne ei ole ratkaisevasti muuttunut.

Puheenjohtajaa ei ole Kuusamon saatu, koska tehtävä on niin työläs, ettei halukkaita ole, arvioi Kuusamon kaupungin maaseutuasiamies Laina Hekkala  keväällä. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Timo Lehtiniemi taas kertoi puheenjohtajan puutteen johtaneen tilanteeseen, joka ei vastaa poronhoitolain henkeä ja tarkoitusta.

Kuusamossa ja muualla eteläisellä poronhoitoalueella porot kerätään tarhoihin vain sydäntalven lumisimmaksi ajaksi, jolloin luonto ei tarjoa riittävästi ravintoa.

Kuusamossa ja muualla eteläisellä poronhoitoalueella porot kerätään tarhoihin sydäntalven lumisimmaksi ajaksi, jolloin luonto ei tarjoa riittävästi ravintoa. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Porojen vapaa laiduntaminen aiheuttaa vahinkoja

Ministeri Lepälle vetoomusta luovuttamassa ollut MTK:n Pohjois-Suomen johtokunnan jäsen Hemmo Turpeinen muistuttaa poro-ongelman koskevat maanviljelijöiden lisäksi mökkiläisiä ja puutarhojen pitäjiä. Porot aiheuttavat vahinkoa myös tieliikenteessä.

”Kun porovahinkoja tulee, viljelijöiden oikeusturva ei toteutu. Myös arviointilautakuntajärjestelmä on vanhentunut. Jos lähdet viemään jotain asiaa eteenpäin, koko homma voi kaatua johonkin muotovirheeseen. Tässä kaikessa ei ole kyse mielipiteestä eikä asennekysymyksestä, vaan todellisesta porojen aiheuttamasta ongelmasta”, Turpeinen sanoo Koillissanomissa.

Maa- ja metsätalousministerille jätetyssä vetoomuksessa esitetään nykyisen vahinkoarviolautakuntamenettelyn lakkauttamista. Porojen aiheuttamat vahingot halutaan jatkossa selvitettävän viranomaismenettelyn kautta.

Vetoomuksen esittäneiden MTK: edustajien mukaan poronhoidon ongelmat koskevat koko eteläistä poronhoitoaluetta. Saamelaisalueen perinteiseen poronhoitoon vetoomuksella ei haluta puuttua.

Lue myös:

Kuka maksaa, kun porot aiheuttavat vahinkoa? Suurin syyllinen on vuotava poronhoitolaki

Kakkaa hiekkalaatikossa ja muut porojen aiheuttamat vahingot – 10 syytä, miksi porot tunkeutuvat ihmisten pihoille

Video: Näin heitetään suopunkia – Olisiko sinussa ainesta poromieheksi?

X