Metallinpaljastin vie muinaisesineiden jäljille – Viikinkiajan miekat ja hopearahakätkö ovat vuoden kiinnostavimpia aarrelöytöjä

Tänä vuonna metallinetsijät ovat kiikuttaneet Museovirastolle viikinki- ja saamelaisajan löytöjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tämän vuoden löydöistä Urjalan viikinkimiekka oli hyvin säilynyt.

Tänä vuonna metallinetsijät ovat kiikuttaneet Museovirastolle viikinki- ja saamelaisajan löytöjä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Museovirasto saa nykyisin paljon ilmoituksia tavallisilta ihmisiltä mahdollisista historiallisista esineistä, koska metallinilmaisinharrastus on suosittua.

Tekniikka on kehittynyt ja tullut jokaisen ulottuville. Edulliset metallinilmaisimet eli ”miinaharavat” maksavat uusina toistasataa euroa, ja ne ovat helppoja käyttää.

Viikinkiaikaisia löytöjä

Kuluvan vuoden kiinnostavimmat metallinilmaisinlöydöt ovat olleet kaksi uutta viikinkiaikaista miekkaa ja yksi todennäköisesti viikinkiaikainen hopearahakätkö.
Miekat ovat löytyneet Urjalasta ja Nousiaisista.

”Löydöt ovat tuoneet tietoomme myös mielenkiintoisia todennäköisesti saamelaisasutukseen liittyviä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä useita uusia kalmistoja Varsinais-Suomesta Etelä-Karjalaan”, museoviraston yli-intendentti Jutta Kuitunen kertoo.

Myös keskiaikaisia esineitä on saatu maanpinnalle: esimerkiksi Siuntiosta on löytynyt 1300-luvulta peräisin oleva sinettileimasin.

Riikka-Leena Mantsinen

Kivikautisten esineiden ikää ainakaan maallikon on mahdoton määritellä pelkän ulkonäön perusteella. Lapinlahtelainen Riikka-Leena Mantsinen tunnisti kuvassa ylinnä olevan erikoisen kiven ihmisen muotoilemaksi syyskuussa. ””On ihan selkeästi kivikautinen esine. Vähän alkeellinen kirves, jota on terältään muokattu”, näin valokuvasta tulkitsee museoviraston yli-intendentti Jutta Kuitunen.  © Matias Honkamaa

Arkelogisten tutkimustyömaiden kaivaukset

Myös viraston virallisilla arkeologisilla tutkimustyömailla kaivaukset ovat yhä täydessä vauhdissa ja löydöt niistä saapuvat kokoelmiin vasta myöhemmin.

Kiinnostavia kohteita kaivetaan esiin ympäri Suomea.

Lapinlahdelta löytynyt kivikautinen kirves ei ole tämän vuoden ainut esihistoriallinen löytö.

Isoin kaivuu-urakka on tälläkin hetkellä käynnissä Itä-Lapin Savukoskella Soklin-kaivoksella, jossa on meneillään yksi tämän vuosituhannen suurimmista esihistoriallisten kohteiden kaivaushankkeista.

Kaivauksia tehdään 12:ssa muinaisjäännöskohteessa, jotka ovat esimerkiksi kivi- ja varhaismetallikautisia asuinpaikkoja ja pyyntikuoppia.

Soklista odotetaan löytyvän kvartsiesineitä, iskoksia, palaneita luita ja keramiikkaa. Tutkijat toivovat, että niistä saa uutta tietoa Suomen jääkauden jälkeisestä pioneeriasutuksesta.

X