Muista aina liikenteessä: Lapsi ei havainnoi nopeuksia ja etäisyyksiä samoin kuin aikuinen - Kännykkä pois molemmilta!

Koulun alun kynnyksellä lapselle on tärkeää opettaa turvallisen liikennekäyttäytymisen säännöt. Valppautta vaaditaan yhtä lailla myös autoilijoilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos katse on puhelimen ruudulla, väkijoukossa liikkumisesta tulee hidasta ja poukkoilevaa - myös muille kuin puhelimen käyttäjälle itselleen.

Koulun alun kynnyksellä lapselle on tärkeää opettaa turvallisen liikennekäyttäytymisen säännöt. Valppautta vaaditaan yhtä lailla myös autoilijoilta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Vuosittain alakouluikäisistä lapsista menehtyy liikenteessä noin viisi ja loukkaantuu jopa 160.

Kun pieni koululainen matkaa yksin kotoota koululle ja takaisin, voi lapsi joutua joko vaaralliseen tilanteeseen itse tai aiheuttaa sellaisen muille.

Ennakointi, harjoittelu ja keskittyminen tuleekin pitää mielessä riippumatta siitä, kummalla puolella rattia liikenteessä liikkuu.

Aikuisen esimerkki opastaa oikeaan liikennekäyttäytymiseen

Vastuu turvallisen mallin näyttämisestä lapsille on vanhempien käsissä.

”Turvallinen liikkuminen opitaan harjoittelemalla itse ja seuraamalla, miten aikuiset toimivat. Lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa paljon vanhempien ja muiden läheisten aikuisten näyttämä esimerkki”, kertoo Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski Liikenneturvan julkaisussa.

Vanhemman henkilön esimerkki voi kuitenkin toimia lapselle myös päinvastaisella tavalla. Jos nuori aikuinen lähtee ylittämään tietä punaisilla valoilla, lapsi saattaa automaattisesti seurata perässä.

Vaara syntyy, jos aikuinen tietä ylittäessään havainnoi kauempaa lähestyvän ajoneuvon, jota pieni lapsi ei huomaa.

Siksi onkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että alakouluikäisen arviointikyky nopeuksista ja etäisyyksistä ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisella.

Kännykkä pois ja katse valppaana kaikilla

”Lasten liikkumiselle ominaisia piirteitä ovat tarkkaavaisuuden herpaantuminen ja impulsiivisuus. Jos tähän vielä lisätään puhelimessa puhuminen, tekstaaminen tai kännykkäpelin pelaaminen, niin havainnointi varmasti kärsii”, Tuomikoski sanoo.

Yhä useampi alakoulun aloittava omistaa puhelimen, eikä kännykkä häiriötekijänä ole ongelma vain luokkahuoneen sisällä.

Monella koululaisella on tapana räplätä kännykkää myös koulumatkan aikana, mistä seuraa keskittymisen huomattava herpaantuminen.

Sama uhka pätee myös toisinpäin, sillä tekstaava autoilija harvemmin huomaa tien reunaa lähestyvän lapsen.

Sekä koulun aloittavien että muiden alaikäisten koulumatkaa turvaa esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulutien turvaajat -kampanja.

Heijastinliiveihin pukeutuneet vapaaehtoiset oleskelevat aamuisin suojateiden läheisyydessä ja pitävät huolta, että liikenteenkäyttäjät huomaavat teitä ylittävät lapset.

”Kampanjaan on nyt jo ilmoittautunut noin 500 vapaaehtoista, mutta todennäköisesti lisää tulee vielä ennen koulujen alkua”, kertoo MLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Pia Metsähuone.

”Mitä enemmän saamme vapaaehtoisia, sitä useamman koulun läheisyydessä voimme turvata lasten tien ylitystä.”

Lisäksi liikenteen turvallisuutta pyrkii edistämään Liikenneturvan Sinä teet suojatien -kampanja. Sen puolesta on puhunut muun muassa presidentin puoliso Jenni Haukio.

”Pienet koululaiset pian liikenteessä. Taataan heille turvallinen arki. Malttia ja tarkkaavaisuutta auton ratissa!” Haukio kirjoittaa Twitter-palvelussa.

X