Muista tämä, kun asioit venäläisten kanssa: ”He eivät pidä mielistelystä”

Kulttuurierot näkyvät: ”Venäläinen menee fyysisesti lähelle, suomalainen ottaa etäisyyttä”, sanoo Venäjän-tuntija Kerstin Kronvall.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ystävät kohtasivat Moskovassa.

Kulttuurierot näkyvät: ”Venäläinen menee fyysisesti lähelle, suomalainen ottaa etäisyyttä”, sanoo Venäjän-tuntija Kerstin Kronvall.
Teksti:
Karoliina Kanerva

Kuvitellaan hetkeksi, ettei Suomen ja Venäjän välillä ole kielimuuria. Toisen ymmärtämiseen vaikuttasivat vain kulttuuriin, ihmisluonteeseen ja ajattelutapoihin liittyvät erot.

Kuinka hyvin suomalainen tulisi venäläisen kanssa toimeen?

Yhteisöllinen naapurikansa ei pelkää tulla lähelle

Venäläisistä tunnetuin on presidentti Vladimir Putin, joka herättää suomalaisissa vahvoja mielipiteitä. Päätelmiä koko kansan luonteesta ei kuitenkaan voi yhden miehen perusteella tehdä.

Millaisia ihmisiä naapurimme sitten ovat? Kysymykseen vastaa kokenut Moskovan-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

”Venäläiset ovat yleensä iloisia. He ovat mukavuudenhaluisia, mutta samalla hyvin työteliäitä. Venäläiset ovat seurallisia, ja heille on äärimmäisen tärkeää keskustella, puhua ja olla yhteydessä muiden ihmisten kanssa. Yhteisöllisyys ja perhekeskeisyys ovat vahvoja”, Kronvall kertoo.

Kerstin Kronvall on toiminut Moskovan kirjeenvaihtajana.

Ylen toimittaja ja entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall. © YLE KUVAPALVELU

Yleisradion toimittaja tuntee venäläisen kulttuurin perin pohjin.

Suomen Moskovan suurlähetystössä Kronvall teki töitä kolme vuotta, ja kirjeenvaihtajana hän työskenteli vuosina 2003–2006 ja 2015–2017.

Kronvall on raportoinut Venäjältä kaiken kaikkiaan jo 20 vuotta.

Vuodet ovat opettaneet häntä lukemaan naapurikansaa.

”Suomalainen ja venäläinen eivät välttämättä aina ihan löydä toisiaan, ja se johtuu niinkin pienestä asiasta kuin etäisyys. Se etäisyys, jonka me suomalaiset säilytämme keskusteluissa toistemme kanssa, on paljon suurempi kuin venäläisillä.”

Naapurimaa ei välttämättä piirry suomalaisten mieliin lämpimimpänä mahdollisena kansana. Tätäkin mielikuvaa on mahdollista muuttaa.

”Venäläiset menevät fyysisesti hyvin lähelle toisiaan, ja keskustelukumppani saattaa hipelöidä vaatteita tai ottaa kädestä kiinni ihan toisella tavalla kuin suomalainen. En usko, että se vaikeuttaa kommunikointia, mutta suomalaisesta saattaa tuntua vähän epämukavalta, jos venäläinen tulee liian lähelle”, Kronvall pohtii.

Venäläiset korostavat perheen tärkeyttä

Henkilökohtainen tutustuminen, itsestään ja perheestään kertominen, on Venäjällä keskeistä jo tutustumishetkellä, Kronvall sanoo.

”Ihminen määritellään perheen kautta.”

Small talk eli lyhytsanainen jutustelu ei kuulu olennaisena osana suomalaiseen keskustelutyyliin. Sen sijaan, että kiusallinen hiljaisuus täytettäisiin pintapuolisella rupattelulla, suomalaiset pysyvät hiljaa – tai niin ainakin ajatellaan.

Entäpä yksityisasiat?

Kronvall tukee ajatusta, että venäläiset antautuvat keskustelemaan syvällisiä herkemmin kuin suomalaiset.

”On huvittavaa, että venäläisten hyvän päivän tuttujen kanssa voi jo hetkessä tietää kaiken miehen koulutustaustasta lasten harrastuksiin. Samanaikaisesti Suomessa on työkavereita, joiden kanssa olen tehnyt töitä 30 vuotta, enkä edes tiedä, onko henkilö naimissa vai ei.”

Eron naapurikansojen välillä voi huomata varsinkin kasvatukseen liittyvissä asioissa. Lapsiin kohdistetut odotukset ja toiveet poikkeavat toisistaan, sillä kulttuurit arvostavat eri asioita.

”Suomalainen haluaa, että hänen lapsestaan tulee itsenäinen ja rehellinen – ne ovat keskeisiä tavoitteitamme kasvatuksessa. Venäjällä taas halutaan, että lapsista tulee onnellisia ja perheläheisiä. Itsenäisyyttä ei korosteta juuri ollenkaan. Lapsista halutaan rikkaita, sillä menestyminen on venäläisessä yhteiskunnassa hyvin tärkeää”, Kronvall sanoo.

”Älä ala opettamaan, miten heidän pitäisi toimia”

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen myötä Venäjälle matkusti ennätysmäärä suomalaisturisteja. Muun muassa kesäkuun junaliikenne kasvoi maiden välillä noin neljänneksen.

Oli kyse sitten lyhyestä lomamatkasta tai pitempiaikaisesta asettumisesta, on naapurimaassa hyvä pitää kulttuurierot mielessään.

”Kannattaa olla luonnollinen ja oma itsensä. Älä ala kertomaan tai opettamaan venäläisille, miten heidän pitäisi toimia, vaan kunnioita sitä tapaa, jolla he elävät”, Kronvall ohjeistaa.

”Venäläiset eivät pidä mielistelystä. Kun ensiksi on syntynyt tunne, että heitä kunnioitetaan ja kulttuurista ollaan kiinnostuneita, voi heille olla hyvinkin suorapuheinen.”

X