Tuliko mätkyt – muista verovähennykset!

Pian pitää taas jättää veroilmoitus. Tarkista ainakin nämä kolme asiaa, joista voit saada verovähennyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Veroilmoituksen jättö onnistuu nykyisin netissä. Muista verovähennykset!

Pian pitää taas jättää veroilmoitus. Tarkista ainakin nämä kolme asiaa, joista voit saada verovähennyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Esitäytetyt veroilmoitukset ovat lopsahtaneett postiluukkuihin viime viikkoina. Vaikka kevätväsymys jo vaivaisi, tarkista ainakin nämä kolme asiaa, joista voit saada verovähennyksiä. Muista, että viimeinen palautuspäivä on joko 9.5. tai 16.5.

Kotitalousvähennys – tsekkaa lista!

Jos olet yhtään epävarma siitä, mistä voit saada kotitalousvähennystä, tarkista Verohallinnon sivuilta päivitetty lista – saatat yllättyä. Verohallinnon varsin yksityiskohtainen luettelo kertoo esimerkiksi, että huonekalujen verhoilusta, kotiunikoulusta ja pianonvirityksestä vähennystä ei voi saada, mutta perhejuhlien tarjoilutyöstä, kukkien kastelusta ja lumitöistä kyllä.

Kotitalousvähennystä saa vielä tähän verotukseen 45 prosenttia palvelun hinnasta, ensi vuonna osuus nousee viiteenkymmeneen prosenttiin. Vähennystä voi saada enintään 2 400 euroa ja se on henkilökohtainen, eli pariskunta voi saada vähennystä yhteensä 4 800 euroa. Jos pariskunta hakee kotitalousvähennystä vähemmän kuin 2 400 euroa, se kannattaa hakea vain toiselle, jolloin sadan euron omavastuu menee vain kerran.

Kuitteja ei liitetä ilmoitukseen, mutta ne on säilytettävä viisi vuotta.

Kaikki muutokset veroilmoitukseen voi nykyään tehdä netissä Verohallinnon verkkopalvelussa.​

Työmatkat – vähennystä jopa 7 000 euroa

Kodin ja työpaikan välisistä matkoista alkaa saada verovähennyksiä, kun kulut ylittävät 750 euroa. Enintään vähennystä voi saada 7 000 euroa.

Matkakulut lasketaan yhdeltätoista kuukaudelta ja halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tämä merkitsee sitä, että Helsingin sisäisellä kuukausikortilla matkustava ei saa vähennyksiä, mutta Espoosta Helsinkiin seutukortilla kulkevalle niitä jo kertyy.

Mutta entäpä jos on niin reipas, että pyöräilee Espoosta Helsinkiin töihin – saako pyöräilijä saman verran vähennyksiä kuin laiska bussimatkalainen?

”Ei saa. Pyörälle on oma vähennyksensä, 85 euroa vuodessa”, kertoo Verohallinnon veroasiantuntija Raili Knuutinen.

Pyöränkäytöstä hyötyy vain, jos yhdistää sen käytön julkisen liikenteen käyttöön. Eli ajaa esimerkiksi kotoa pyörällä asemalle ja jatkaa siitä esimerkiksi junalla tai linja-autolla.

Kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista ei kysellä mitään kuitteja.

Mutta entä jos julkista liikennettä ei alueella ole, kai silloin saa omaa autoaan käyttää?

Knuutinen listaa oman auton käytölle neljä verottajan hyväksymää perustetta: jos ei ole julkisia kulkuneuvoja, jos kävelymatkaa esimerkiksi bussipysäkille tulee yhteen suuntaan vähintään kolme kilometriä, jos odotusaikaa kertyy vaihtojen vuoksi menopaluumatkalla vähintään kaksi tuntia tai jos matka alkaa tai päättyy yöllä, siis kello 00-05 välisenä aikana.

Oman auton käyttökuluiksi lasketaan 0,24 euroa kilometriltä. Kerroin on laskenut sentillä edellisestä verotuksesta. Työsuhdeautolle, moottoripyörälle ja mopolle on verotuksessa omat senttimääränsä.

Kukkaro ja kolikot

Erilaisia verovähennyksiä ja tulonhyödyntämällä säästää selvää rahaa. © ristiina Kurronen/Kuvaryhmä/SKOY

Tulonhankkimiskulut – huomioi etätyö

Tulonhankkimiskuluilla tarkoitetaan paitsi työhön käytettävien laitteiden ja tarvikkeiden myös työskentelytilan kustannuksia. Kuluista saa vähennyksiä yli 620 euroa ylittävältä osalta.

Tulonhankkimiskuluja kertyy paljon esimerkiksi freelancereille. Mutta vähennyksiä voi saada myös, jos tekee paljon etätöitä. Täyden työhuonevähennyksen eli 820 euroa voi saada, jos osoittaa tekevänsä yli puolet työpäivistä etätöinä kotona.

”Tämä on aika uusi asia, näin ei ole ollut vielä monta vuotta”, Raili Knuutinen kertoo.

Esimerkiksi opettajat taas voivat saada puolet työhuonevähennyksestä, koska he tekevät osan päivästä töitään kotona.

Usein tulonhankkimiskuluksi esitetään tietokoneen ostohintaa. Verottajalle on tällöin selvitettävä, mihin työhön ja kuinka paljon konetta käytetään, ja onko tietokoneella esimerkiksi muita käyttäjiä. Enintään tuhannen euron arvoisen koneen voi saada kertavähennyksenä, sitä kalliimmat koneet vähennetään erissä useamman vuoden verotuksessa.

Vaatekuluista ei ole kovin helppo saada verovähennyksiä. Itse hankittujen työvaatteiden täytyy joko kulua tai likaantua merkittävästi työskennellessä tai niiden on oltava sellaisia, ettei niitä voi oikeastaan muualla käyttää. Esimerkiksi se, että työ sisältää esiintymistä, ei vielä ole peruste vähennykseen, koska perussiistejä vaatteita voi käyttää muuallakin.

Saako siis toisin sanoen drag-artisti verovähennystä asuistaan mutta tv-meteorologi ei?

”No drag-artistihan saattaa tykätä kävellä asuissaan kadullakin, mutta jos hänellä on jokin oikein bling-bling-iltapuku ja höyheniä, niin varmaan ne voi vähentää, jos hän saa artistina tulonsa”, Knuutinen naurahtaa.

 

 

 

X