Muistatko tämän klassikkomainoksen? Näin sattuma teki koko kansan kattomiehen Vesa Walldénista

Kun koripallon parissa uransa tehnyt Vesa Walldén esiintyi 90-luvulla televisiossa, miljoonayleisön kerännyt mainos teki hänestä aikansa ruutukasvon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa Walldén esiintyi Weckmanin tv-mainoksessa vuonna 1990. Mainosta esitettiin aikoinaan miljoonayleisöille.

Kun koripallon parissa uransa tehnyt Vesa Walldén esiintyi 90-luvulla televisiossa, miljoonayleisön kerännyt mainos teki hänestä aikansa ruutukasvon.
Teksti:
Jukka Vuorio

”Säät vaihtelee, Weckman pysyy”, kuului vuonna 1990 julkaistun television klassikkomainoksen slogan. Mainos teki tähdestään todella tunnetun.

Sanat lausui tuolloin 27-vuotias Vesa Walldén, joka ei ollut ennen suursuosiota saavuttanutta mainosta aiemmin esiintynyt mainoksissa lainkaan.

Sattuman oikusta hänen kasvonsa saivat kuitenkin vielä yhtenäiskulttuurin vahvana aikana miljoonayleisön.

Klassikkomainoksen kattofirmalle teki lahtelainen mainostoimisto Adpro. Aivan ensimmäisen suunnitelman mukaan mainoksen roolia oli kaavailtu näyttelijä Mikko Kiviselle, mutta häntä ei voitu käyttää, koska mies esiintyi samaan aikaan televisiossa pyörineessä suositussa viihdeohjelmassa.

Niinpä mainoksen käsikirjoituksen tehnyt ja koripallovalmentajanakin toiminut Lars Ekström ehdotti rooliin koripallon kautta tuntemaansa Walldénia.

”Niin minä päädyin sitten köyhän miehen Mikko Kiviseksi.”

Voit katsoa mainoksen tästä Youtubeen johtavasta linkistä.

Kun mainos tehtiin, Walldén oli 27-vuotias.

”Työskentelin silloin jo Koripalloliitolle, joten mainos oli minulle pientä ylimääräistä tuloa. Ostin esiintymispalkkiolla ensimmäisen kunnon televisioni, ihan hemmetin painavan Panasonicin.”

Walldén on jo vuosikymmenten ajan ollut tunnettu henkilö koripallopiireissä. Hän on työskennellyt Koripalloliitossa muun muassa toiminnanjohtajana. Ennen työuraansa liitossa hän pelasi, valmensi ja tuomaroi eri sarjatasoilla.

Klassikkomainoksen kasvo Vesa Walldén on työskennellyt vuosia Koripalloliiton palveluksessa.

Klassikkomainoksen kasvo Vesa Walldén on työskennellyt vuosia Koripalloliiton palveluksessa. © Koripalloliitto

Loppuhuipennus kerralla purkkiin

Klassikkomainosta esitettiin aikoinaan suosittujen ohjelmien mainostauoilla niin sanottuun prime time -aikaan eli parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan.

Mainoksen pyöriessä televisiossa Vesa Walldén tunnistettiin kaduilla ja kaupoissa, mutta huomio ei yltynyt häiritseväksi saakka.

”Mainos puhutti ihmisiä, ihan tuntemattomiakin. Joskus pyydettiin sanomaan se mainoksen spiikki. Ei se minua haitannut.”

Mainos on loppuhuipennukseltaan humoristinen, kun voimakas tuulenpuuska puhaltaa tupeen irti Walldénin päästä, minkä jälkeen kasvoille lennähtää vielä sangollinen vettä.

”Minun osaltani mainosta tehtiin kaikkiaan 3-4 tuntia, mutta se loppukohtaus otettiin kerralla purkkiin.”

Weckman valmistaa edelleen teräskatteita, Walldén työskentelee Koripalloliiton yhteyspäällikkönä. Mainos tulee nykyään harvoin puheeksi, yleensä vain tuttavien kanssa.

”Ei nuorempi porukka sitä mainosta tiedä, 30 vuotta on kuitenkin pitkä aika.”

Lue myös: Muovikassimuseo sai alkunsa läänintaiteilijan kepposesta – Pääsymaksu oli 5 markkaa tai 5 muovikassia

X