Muokkaustapahtumat yleistyvät Wikipedian ympärillä – Maailman suurin tietosanakirja on elävä osa kansakunnan muistia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Elokuvan ja viihteen monitoimimies Pertti 'Spede' Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Uuno Turhapuro vuonna 1973.
Elokuvan ja viihteen monitoimimies Pertti 'Spede' Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Uuno Turhapuro vuonna 1973. © Mauno Hämäläinen / Otavamedia-arkisto
Suomalaiset radio- ja tv-harrastajat kokoontuvat maanantaina 28.1. kirjoittamaan hakuosumia viihteestä.

Hääyö myytävänä, Syrjähyppyjä, Ryydinkeksijät, MoonTV, Radio West… Aiheista ei ainakaan ole pulaa, kun joukko vapaaehtoisia kerääntyy tammikuun viimeisellä viikolla Wikipedian muokkaustapahtumaan kirjoittamaan artikkeleita, jotka liittyvät radion ja television tekijöihin ja sisältöihin.

Tapahtuman koolle kutsujat ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja Yle. Molemmilla on mittavat arkistot täynnä suomalaisia kulttuuriaarteita.

”Tällaisen tapahtuman avulla me haluamme myös tehdä omia palveluitamme tunnetuiksi”, KAVIn suunnittelija ja tapahtuman puuhamies Timo Leskinen sanoo.

Arkistojen avaaminen suurelle yleisölle on lopulta kaikkien etu. Wikipedia on nykyaikana nopea ja tehokas tapa välittää tietoa. Se mahdollistaa historiallisten ilmiöiden helpon tarkastelun. Tiedon taso paranee, kun artikkeleissa käytetään luotettavia lähteitä, jotka mainitaan avoimesti.

Joku ehkä sanoisi, että jos sitä ei ole Wikipediassa, sitä ei ole tapahtunut?

”Vähän siihen tyyliin”, Leskinen naurahtaa.

Tapahtumasta kiinnostuneet ovat saaneet ehdottaa aiheita etukäteen. Ehdotusten joukossa on tynkäartikkeleita, joiden viittaukset vaativat täsmentämistä. Ja tietysti listalla on kokonaan uusia aiheita, joita ei vielä löydy Wikipediasta.

KAVIlle muokkaustapahtuma on ensimmäinen laatuaan.

Timo Leskinen sanoo olevansa ”hieman hermostunut” siitä, paljonko ihmisiä tapahtumaan saapuu. Tapahtuman järjestäjä toivoo, että tapahtumaan saavuttaisiin oman koneen kanssa.

Muokkaustapahtumat yleistyvät

2000-luvun alussa perustettu Wikipedia on kasvanut nopeasti maailman suurimmaksi tietosanakirjaksi, jossa on maailmanlaajuisesti lähes 50 miljoonaa artikkelia. Toimintaa pyörittää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation -säätiö. Kuka tahansa voi kirjoittaa ja muokata wiki-artikkeleita.

Tiedon hankinnan kannalta Wikipedian painoarvo on kasvanut viime vuosina. Sekä määrä että laatu ovat parantuneet. Suomenkielisessä Wikipediassakin on jo 400 000 artikkelia. Yhä useammin artikkeleissa käytetään täsmällisiä viittauksia, jotka helpottavat faktojen tarkistamista.

Wikipedia panostaa nyt muokkaustapahtumiin, joissa kerätään tekijöitä tuottamaan sisältöä jonkin tietyn aihepiirin ympärille. Suomessa jotkut kirjastot ovat järjestäneet alueen asukkaille tilaisuuksia, joissa kirjoitetaan yhdessä artikkeleita lähialueen historiasta ja kulttuurista.

Lista suomenkielisistä Wikiprojekteista on julkaistu Wikipedian omilla sivuilla. Kaikkien alojen asiantuntijoille on tilausta. Projektien joukossa on tiedettä, urheilua – ja vaikka Iron Maidenia käsittelevä wikiprojekti.

X