Mustikkasadosta tulossa keskinkertaista huonompi, puolukkaa luvassa jopa tavallista enemmän – Marjastajat saavat odottaa vielä parikin viikkoa mustikoiden kypsymistä

Mustikkaan kannattaa mennä viikon tai parin päästä, mutta innokkaimmat saattavat saada jo nyt piirakkamarjat metsästä. Luonnonvarakeskus toivoo marjahavaintoja vapaaehtoisilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mustikkaan kannattaa mennä viikon tai parin päästä, mutta innokkaimmat saattavat saada jo nyt piirakkamarjat metsästä. Luonnonvarakeskus toivoo marjahavaintoja vapaaehtoisilta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Mustikkasadosta on tulossa tuoreiden ennusteiden mukaan keskiverto tai sitä vähäisempi. Erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että mustikankukkia on ollut tavallista vähemmän.

”Näyttää siltä, että useimmilla paikoilla sadosta on tulossa keskinkertaista heikompi.”

Peltolan mukaan marjastajien kannattaa odottaa vielä viikko tai kaksikin ennen mustikkaan lähtemistä. Raakileita ja joitain kypsiäkin marjoja on kuitenkin jo havaittu.

”Yksittäisiä kypsiä marjoja kyllä löytyy jo nyt, joten jos on oikein malttamaton, voi ahkera poimija saada jo piirakkamarjat käsin poimimalla”, Peltola arvioi.

Hän muistuttaa kuitenkin, ettei mustikkaan kannata sännätä heti kun marjat ovat sinisiä, vaan kannattaa odottaa vähän aikaa niiden makeutumista.

Viime kesän helteet saattoivat pilata sadon

Kukka-aihioiden synty satoa edeltävänä syksynä määrittää sen, miten paljon mustikoita voi enimmillään tulla. Mustikankukat, ja lopulta marjat, syntyvät nimittäin aihioista.

Tarkalleen ei Rainer Peltolan mukaan tiedetä, miksi kukka-aihioita tulee joskus vähemmän.

”Yleisellä tasolla on tiedossa, että aihioiden määrää vähentää se, jos kasvi on kovin stressaantunut. Tämä menee vähän spekulaation puolelle, mutta voi hyvinkin olla, että mustikkasatoa ovat pienentäneet viime kesän helle ja kuivuus.”

Myös talven olosuhteet vaikuttavat jonkin verran mustikkasatoon, mutta kaikista kriittisin vaihe on kevään kukinta-aika.

”Jotta sadosta tulisi hyvä, kukinta-aikaan ei saisi olla yöpakkasia. Lisäksi päivällä pitäisi olla tyyntä, poutaa ja suunnilleen parinkymmenen asteen lämpötila, jotta pölyttäjähyönteiset olisivat mahdollisimman tehokkaita.”

Puolukalle kuivuus on hyväksi

Viime kesän sääolosuhteet saattoivat vaikuttaa myös puolukkasatoon, mutta päinvastaisesti kuin mustikkasatoon.

”Jos viime kesän kuumuus heikensi tämän vuoden mustikkasatoa, puolukoiden määrää se on sen sijaan saattanut lisätä. Puolukka on kuivien kasvupaikkojen marja, eli se kestää kuivuutta ja kuumuutta paljon paremmin kuin mustikka”, Rainer Peltola sanoo.

Puolukoita on hänen mukaan tulossa keskimääräisesti tai jopa sitä enemmän. Puolukkaan kannattaa todennäköisesti lähteä vasta selkeästi elokuun puolella.

”Tällä hetkellä puolukoista ei ole kovinkaan monessa paikassa vielä raakileita, pohjoisimmassa Suomessa kukintakin on vielä kesken.”

Marjahavaintoja toivotaan vapaaehtoisilta

Ensimmäiset marjojen satoennusteet tehdään vuosittain kukkien määrän perusteella.

”Eri puolilla Suomea on havaintometsiä, joissa on neliömetrin kokoisia koeruutuja. Ruuduista lasketaan kukkien, raakileiden ja kypsien marjojen määrä, ja siitä ennuste lähtee kehittymään”, Rainer Peltola kertoo.

Marjaennusteiden kehitystä voi kuka tahansa seurata netissä.

Havaintoja toivotaan myös vapaaehtoisilta. Näin liityt havaintoverkostoon.

X