Muumien vastustamiseen perustettu liike hävisi Ruotsin vaaleissa

Jaa artikkeli
Karlstadin kunta haluaisi Skutbergetin muumilaaksosta Naantalin Muumimaailman veroista turistimagneettia. © Muumimaailma
Ruotsin Karlstadiin kaavailtua Muumimaailmaa vastustanut pienpuolue koki tappion maan kuntavaaleissa.

Pelkkä Muumien bisnesimperiumin vastustaminen ei näköjään riitä vaalimenestykseen edes Ruotsissa. Karlstadin kuntaan kaavailtua Muumimaailma-rakennushanketta vastustaneet aktivistit perustivat keväällä oman Livskvalitet (Elämänlaatu) -puolueensa, joka pyrki nyt viikonlopun kuntavaaleissa turhaan pääsemään kiinni vallankahvasta.

Puolueen mukaan Skutbergetin ulkoilualueelle suunniteltu Naantalin Muumimaailman kaltainen huvittelukeskus pilaa rantaluontoa ja vie kuntalaisilta liikaa vapaita virkistäytymispaikkoja.

Kaupallisen muumilaakson vastustajat epäilevät, että alueen viranomaiset ajavat hanketta liian innokkaasti, luontohaittoja miettimättä. Muumeja fanittavat etenkin sosialidemokraatit ja maltillinen kokoomus.

Jopa lääninhallituksen kaavoittajatkin ovat lämmenneet hankkeelle. Kunta laskee, että muumihahmot toisivat alueelle isoja matkailutuloja.

Äänisaalis jäi laihaksi kuin hattivatti

Vaikka aihe puhuttaa kuntalaisia yli puoluerajojen, Livskvalitet ei silti onnistunut saamaan äänestäjiä taakseen.

Puolue jäi kaikkien perinteisten poliittisten ryhmien alapuolelle, keräten vain 4,8 prosenttia kunnassa annetuista äänistä. Tällä heltisi muutama valtuustopaikka. Livskvalitet meni kuitenkin heittämällä ohi muun muassa kommunisteista ja feministipuolueesta, joiden yhteenlaskettu äänimäärä ei yltänyt edes prosenttiin.

Kuten koko maassa, myös Karlstadissa valtakolmikko eli demarit, moderaatit ja ruotsidemokraatit veivät äänipotista suurimman osan.

Ruotsidemokraatit näkevät muumimaailmassa mörköjä

Muumimaailman kohtalo ei kuitenkaan ole vielä täysin varma, koska uuden valtuuston jäsenten muumikantoja ei vielä tiedetä tarkasti.

Etenkin paikkakunnan ruotsidemokraatit ovat vastustaneet ulkomaalaistaustaisiksi tiedettyjen suomensukuisten muumipeikkojen tuloa monista eri syistä. Vasemmistopuoluettakin epäilyttää muumihankkeen yltiökaupallisuus.

Kunta toivoi alun perin, että puiston rakennustyöt pääsisivät valituskierrosten ja kaavakäsittelyiden jälkeen alkamaan jo runsaan vuoden kuluttua. Muumimaailma voisi silloin avata ovensa jo vuonna 2021.

X