Myrkyllistä sinilevää on jo nyt tavallista enemmän – Näin erotat sen vaarattomista lajeista ja siitepölystä – Asiantuntija varoittaa heittämästä leväistä vettä saunan kiukaalle

Juhannusta edeltävänä viikonloppuna sinileväkukintojen havaintojen määrä on runsastunut huomattavasti. Sinilevää on jo hieman enemmän kuin normaalisti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juomalasitesti on helppo tapa tunnistaa sinilevä. © Suvi Laine / SKOY

Juhannusta edeltävänä viikonloppuna sinileväkukintojen havaintojen määrä on runsastunut huomattavasti. Sinilevää on jo hieman enemmän kuin normaalisti.
Teksti:
Alisa Kaukio

Alkukesän lämpimät säät ovat nostaneet eteläisen Suomen järvivesien lämpötilan paikoitellen yli 20 asteeseen, mikä on edistänyt levien kasvua. Sinilevää on jonkin verran enemmän kuin normaalisti vuodenaikaan nähden.

Myös runsaat paikalliset sateet voivat lisätä levien kasvua, sillä pintavalumavedet kuljettavat ravinteita vesistöihin. Sinileväkukintoja esiintyy muutenkin erityisesti rehevissä ravinnerikkaissa järvissä.

Tuuli voi kuljettaa suuria sinilevämassoja rannoille – Mahdollinen syy yksittäisille runsaan levämäärän havainnoille

Längelmäveteen yhdistyvällä Koljonselällä Pirkanmaan kupeessa yksi Järvi-meriwikin käyttäjistä on tehnyt vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen erittäin runsaan levähavainnoin yksityisellä mökkirannalla. Myös vastakkaisella rannalla on havaittu runsaasti levää.

Maallikkojen tekemät havainnot sinilevän määrästä ovat tutkija Kristiina Vuorion mukaan usein kuitenkin melko subjektiivisia.

”Kuulostaa aika paljolta, jos tähän aikaan olisi erittäin runsaasti. Jos on sellainen paikka, missä ei ole aiemmin ollut levää niin, sitten se pienikin määrä saattaa vaikuttaa runsaalta sellaisen henkilön mielestä, joka ei ole aiemmin sitä nähnyt. Tietysti havainto sinilevän esiintymisestä on luultavasti oikea”, pohtii tutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta.

Tuulinen sää on kuitenkin voinut kasata suuria määriä sinilevää yksittäisille rannoille. Niin Vuorio epäilee käyneen nyt Koljonselällä.

”Tietysti nyt on voinut käydä niin, kun on tuullut pitkän aikaa, että jos on tuullut samasta suunnasta, tuuli on saattanut ajaa levää jollekin rannalle, jolloin vaikuttaa isolta määrältä, kun se on isosta vesimassasta kertynyt sinne. Se voi johtua siitä.”

On myös mahdollista, että runsasta siitepölymäärää veden pinnalla luullaan sinileväksi. Siitepöly on kuitenkin kellertävämpää ja sinilevä vihertävää.

Asiantuntijoiden levähavainnot ovat luotettavia

Kenen tahansa on mahdollista kirjata levähavaintojaan ylös Järvi-meriwikiin.

Vuorio kuitenkin kehottaa uskomaan pääasiassa valtakunnallisen leväseurannan asiantuntijoiden tekemiä havaintoja, jotka kerätään samalle kartalle kansalaisten havaintojen kanssa.

”Asiantuntijahavainnoitsijat on koulutettu tunnistamaan sinilevää, eli heidän havaintonsa ovat luotettavampia.”

Asiantuntijat ovat havainneet alkukesän aikana pieniä määriä sinilevää Etelä- ja Länsi-Suomessa. Sen sijaan kansalaishavaintoja on tehty Keski-Suomessa asti.

Älä käytä sinileväistä vettä löylyvetenä!

Mökkireissulle tai uimarannalle lähtiessään kannattaa olla tarkkana.

”Kannattaa aina olla varovainen sellaisissa paikoissa, missä on paljon sinilevää ja varsinkin lasten kanssa. Lapsia ei pitäisi päästää sinileväpitoiseen veteen uimaan”, Kristiina Vuorio muistuttaa.

Sinileväpitoista vettä ei saisi myöskään käyttää missään nimessä löylyvetenä saunassa, sillä hengitysteiden kautta levinneenä se aiheuttaa usein voimakkaampia oireita.

Tyypillisiä oireita ovat allergiset iho-oireet, pahoinvointi, vatsavaivat, silmä- ja korvatulehdukset, nuha tai yleisoireet, kuten kuume ja päänsärky.

X