Myyräkuumeen riski kasvaa Länsi-Suomessa – Myyräkannat lisääntyvät lähes koko maassa

Pelto- ja metsämyyrän tiheydet ovat kasvussa erityisesti Pohjanmaalla, kertoo Luonnonvarakeskus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Peltomyyrä (Microtus agrestis)

Pelto- ja metsämyyrän tiheydet ovat kasvussa erityisesti Pohjanmaalla, kertoo Luonnonvarakeskus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Sekä peltomyyrän että metsämyyrien tiheydet ovat huipussaan Pohjanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Näiden alueiden myyräkantojen tiheydet ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan huomattavia. Alueiden myyräkantojen odotetaan kääntyvän laskuun tulevan talven aikana.

Lappiin myyrähuippu ensi syksynä

Myyrät ovat runsastuneet merkittävästi myös Itä-, Etelä- sekä Pohjois-Suomessa.

Itä- ja Etelä-Suomeen odotetaan myyrähuippua  vuoden 2019 lopulla. Tällä hetkellä metsämyyriä, ja etelässä myös metsähiiriä, tavataan jo kohtalaisesti.

Käsivarren Lapsissa myyrähuippua odotetaan ensi vuoden syksyksi. Eteläisemmässä Lapissa myyrien kasvu on ollut hitaampaa, ja huippua odotetaankin vasta syksyllä 2020 suurimpaan osaan Lappiin.

Läntisessä Keski-Suomessa ja Pirkanmaan itäosissa myyräkannat ovat pudonneet hyvin alhaisiin tiheyksiin syksyn 2017 huipun jälkeen.

Myyräkuumeen riski kasvussa Länsi-Suomessa

Luke ennustaa tiedotteessan, että myyrätuhojen ja myyräkuumeen riski tulee kasvamaan tulevan talven aikana Länsi-Suomen taimikoissa.

Peltomyyrät järsivät kaikkien puulajien taimia lumihangen alla, metsämyyrät mäntyjen ja kuusten taimien osia. Myyrähuippua edeltävänä kesänä on suositeltavaa torjua taimikon heinäkasvillisuutta. Ja runsasmyyräisillä alueilla taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman varhain, neuvoo Luke tiedotteessan.

Nousevat metsämyyräkannat kohottavat myös riskiä saada Puumala-virustartunta, joka altistaa myyräkuumeelle. Virus tarttuu ihmiseen hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Myyrien jätöksiä siivottessa kannattaa siis välttää pölyn nostamista.

X