Näin CIA rahoitti suomalaistutkijoita kylmän sodan aikana – halusi selvittää ihmismielen toimintaa ja ääriliikkeitä

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun arkistot paljastavat suomalaistutkijoiden tehneen rahakasta yhteistyötä CIA:n kanssa 1960-1970-luvuilla. Amerikkalaiset halusivat suomalaisilta tutkimusapua psykologiseen sodankäyntiinsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun MK Ultra -hanke oli käynnissä virallisesti vuosina 1953-1973.

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun arkistot paljastavat suomalaistutkijoiden tehneen rahakasta yhteistyötä CIA:n kanssa 1960-1970-luvuilla. Amerikkalaiset halusivat suomalaisilta tutkimusapua psykologiseen sodankäyntiinsä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Yhdysvaltojen toiminnasta kylmän sodan aikaisessa Suomessa liikkuu paljon huhuja. Lukuisissa kotimaisissa salaliittoblogeissa on julkaistu villejä teorioita amerikkalaisten sotilaspsykologien lempilapsesta, MK Ultra -mielenhallintaprojektista ja suomalaisten yliopistotutkijoidenkin osallistumisesta siihen.

Hanke alkoi Yhdysvalloissa vastatoimena pelätyille venäläisten psykologisille juonille. 1950-luvun alun vainoharhaisessa ilmapiirissä Yhdysvallat etsi ”kommunistien aivopesemiä” ihmisiä, ja alkoi itsekin kartoittaa psykologisen sodankäynnin mahdollisuuksia.

Vuosina 1953–1973 käynnissä olleessa MK Ultrassa ihmismielen rajoja tutkittiin esimerkiksi psykoaktiivisten huumeiden avulla. Keskustiedustelupalvelua kiinnosti, voisiko psyykenlääkkeiden käyttäjiä manipuloida heidän tietämättään vaikkapa agenteiksi tai muuten otollisiksi toimijoiksi.

Suomalaisten hyväntahtoinen mukanaolo MK Ultrassa on ollut jo pitkään julkista tietoa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi vuonna 1978 suomalaislapsista, jotka oli lähetetty 1950-luvulla Norjaan erikoisille kesäleireille. Siellä heihin testattiin ”vieraiden aineiden” vaikutuksia osana psykologisen vaikuttamisen keinoja.

Helsingin Sanomat kertoi CIA:n kokeilemista psykomenetelmistä myös vuonna 2009 tämän linkin takaa löytyvässä jutussa.

Vähitellen CIA:n arkistojen avautuessa näistä hankkeista tulee esiin yhä enemmän tietoa.

Suomalaisten mielenterveyspotilaiden tiedot kiinnostivat CIA:n väkeä

Esimerkiksi Antropology Today -lehden artikkelissa kerrotaan CIA:n hyödyntäneen tiedepiireissä tunnettua Human Ecology Fund -rahastoa useiden MK Ultra -tutkimusten rahoittamiseen.

Lehti kertoo, että 1960–1970-luvuilla kaksi suomalaistutkijaa sai rahastolta tuon ajan mittapuulla valtavan summan, yli 16 000 dollaria rahaa tutkimuksiaan varten.

Näillä varoilla tohtori Juhani Hirvas (1933–2004) toteutti vuonna 1966 julkaistun väitöskirjatutkimuksensa Mental illness and identity, jossa hän selvitti psykoottisten potilaiden identiteetin muuttumista eri tilanteissa.

Rahoitussumma on Antropology Todayn julkaisemissa taulukoissa puolivälissä, joten todennäköisesti amerikkalaiset ovat odottaneet suomalaistutkimukselta paljon.

Tutkimusta varten koottiin 60 henkilön testiryhmä neljästä eri suomalaissairaalasta. Tuloksissa todettiin psykoottisten potilaiden identiteetin olevan hajaantuneempi kuin ei-psykoottisilla, mutta heidän itseymmärryksensä olevan samalla tasolla kuin muillakin.

Toinen tutkimuksen keskeisistä tuloksista on, että matala elintaso edistää identiteetin hajaantumista ja on siten riski mielenterveydelle. Ei ole tiedossa, miten tutkimustuloksia on käytetty MK Ultran osana.

Hirvas kiittää esipuheessaan Human Ecology Fundia sekä tutkimuksen täydestä rahoittamisesta että moraalisesta tuesta ja rohkaisusta. Hän toteaa rahoittajien sekä vierailleen Suomessa että pitäneen muutenkin yhteyttä häneen.

CIA halusi suomalaistutkijoilta arvioita yhteiskunnan muutoksista

Hirvaan tutkimuksiin myönnettyä dollaritukea päätyi myös yllättäen Pohjoismaiden tunnetuimpiin kuuluvalle yhteiskuntatieteilijälle Erik Allardtille.

Arkistomateriaalin perusteella Allardt jatkoi yhteistyötä CIA:n kanssa Hirvaan tutkimuksen jälkeenkin, ja jopa MK Ultra-hankkeenkin päätyttyä. Tiettävästi Yhdysvallat lopetti MK Ultran 1973, koska sen tulokset jäivät hyvin vaatimattomiksi.

Allardtin ja sosiologi Yrjö Littusen (1929-1994) vuonna 1975 tekemä tieteellinen Authoritarianism and Militarism in Southern Europe -artikkeli on syntynyt CIA:n poliittisen tutkimuksen osaston koordinoimana. Tämän Allardt ja Littunen myöntävät itsekin: artikkelissa mainitaan CIA:n ja muiden organisaatioiden olleen mukana epävirallisesti konsultteina.

Tutkimuksen tarkoitus ei liittynyt mielenhallintaan, vaan aiheena oli yleinen autoritaaristen hallintojen piirteiden arviointi.

Tuolloin Espanjassa oli päättymässä diktaattori Francisco Francon valtakausi, joten maan tulevaisuus, espanjalaisessa yhteiskunnassa nousevat ääriliikkeet ja mahdolliset uudet poliittiset liittoutumavalinnat huolestuttivat Yhdysvaltoja.

Siksi Allardt ja Littunen kirjoittivat tutkimuksensa lisäksi erillisen analyysin siitä, millainen toimija Espanjassa voisi nousta seuraavaksi valtaan.

Tästä tilaustyöstä tutkijoiden nimet on piilotettu, mutta nimiä käytetään arkistomateriaalin tunnisteissa.

 

Jutussa on käytetty lähteinä CIA:n arkistoja ja Juhani Hirvaan väitöskirjaa.

X