Oikeaoppista nuorisoviihdettä idästä suomalaisille – Näin helposti heltiää TV-toimilupa: ”Talousrikoskaan ei ole este luvansaannille”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Venäläisiä musiikkivideoita esittänyt 1HD näkyi Suomen antenniverkossa kanavapaikalla 17 kevääseen asti. Koronan tultua kanava ei enää hakenut lähetyksilleen jatkolupaa.
Venäläisiä musiikkivideoita esittänyt 1HD näkyi Suomen antenniverkossa kanavapaikalla 17 kevääseen asti. Koronan tultua kanava ei enää hakenut lähetyksilleen jatkolupaa. Kuva: Kuvakaappaus
Miksi Venäjän propagandatorveksi arveltu nuorisokanava sai televisiotoimiluvan Suomeen, vaikka sen edustajaa epäiltiin jopa lahjusrikoksista?

Kerroimme Seuran verkkosivuilla äskettäin venäläisestä, yli 50 miljoonan katsojan tv-kanavasta, joka alkoi näkyä Digitan antenniverkossa viime joulukuussa kaikille suomalaisille.

1HD Music Television on mainostensa mukaan rippikouluikäisistä aikuisiin asti suunnattu kanava, joka lähettää listahittipoppia muun muassa Venäjällä, Kazakstanissa, Valko-Venäjällä, Virossa ja Latviassa. Ohjelmisto on Venäjän hallinnon hyväksymää, oikeaoppista nuorisoviihdettä.

Kanavan Euroopan-edustaja, virolainen Kaits-yhtiö haki televisiotoimilupaa Suomesta viime syksynä, ja Traficom suostui.

Lupa heltisi, vaikka Kaits’n johto on ollut jo pitkään Virossa käräjillä Tallinnan suurimmasta korruptioskandaalista.

TV-toimilupa pakko antaa

Traficom ei kerro, olivatko he huomanneet tai tarkistaneet hakijayhtiön taustoja.

Viraston Taajuudet ja Media -yksikön päällikön Suvi Juurakko-Lehikoisen mukaan heillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin antaa 1HD:lle lyhytaikainen tv-toimilupa.

Viestintäalan lainsäädännössä on listattu syyt, joilla viranomainen voi torpata hakemuksia. Yllättäen mahdollinen talousrikollisuuskaan ei olisi riittävä este.

”Lahjontarikoksesta ei ole säädetty näissä laeissa,” Juurakko-Lehikoinen kertoo.

Kaikilla on yhtäläinen oikeus saada lupa, jos valtaosa haku­ehdoista täyttyy. Aiemmin hakijan piti erikseen vakuuttaa viranomaiset siitä, miksi juuri heille pitäisi suoda pääsy suomalaisten olohuoneisiin.

Outokin peluri kelpaa

Hakijoiden kummallinen käytös tai yhteydet vieraan valtion propagandatoimintaan eivät välttämättä haittaa, varsinkaan jos niitä ei hakuvaiheessa huomata.

1HD:n venäläinen johtaja puuhailee Venäjällä ja Japanissa oudossa valeaatelisten verkostossa, jonka jäseniä epäillään räikeistä tittelihuijauksista.

Viranomaiset ovat vain kerran evänneet Kremlin apureilta pääsyn taajuuksillemme. Vuonna 2017 dosentti Johan Bäckman yritti ostaa Love FM -paikallisradiokanavaa itselleen. Liikenne- ja viestintäministeriö konsultoi Suojelupoliisia, ja ilmoitti sen jälkeen peruuttavansa kanavan toimiluvan, jos omistus siirtyy Bäckmanille.

Nyt viranomaisilla kävi tuuri. Lupapulma poistui koronan ansiosta itsestään, koska 1HD Music Television ei ilmeisesti taloussyistä hakenut toimi­luvalleen enää kesäksi jatkoa.

Kaits-yhtiö sulki myös nettisivunsa heti sen jälkeen, kun Seura oli kysellyt kanavan taustoista.

X