REKO-rengas antoi lähiruoalle luotettavat kasvot – Ruokaskandaalit näkyvät aina asiakasmäärän kasvuna

Jaa artikkeliTilaa Seura
Itä-Helsingin REKO-lähiruokaryhmän jakelutilanne keväällä 2019.
Itä-Helsingin REKO-lähiruokaryhmän jakelutilanne keväällä 2019. © Pia Karapää/Otavamedia
REKO-lähiruokarengas käyttää alustanaan Facebook-ryhmiä. Ostaaksesi REKO:n kautta tarvitset Facebook-profiilin. Noin 3 miljoonalla suomalaisella on se.

REKO-lähiruokarengas on suomalainen keksintö, josta on tulossa kovaa vauhtia maailmanlaajuinen.

Sen keksi kuusi vuotta sitten pohjalainen luomutilallinen Thomas Snellman.

REKO-rengas käyttää alustanaan Facebook-ryhmiä. Ostaaksesi REKO:n kautta, sinulla tulee olla Facebook-profiili. Noin kolmella miljoonalla suomalaisella on.

Näin liityt REKO-ryhmään

Löytääksesi sinua lähimpänä olevan REKO-renkaan, toimi näin:

Kirjoita Facebookissa haku-kenttään ”REKO lähiruokarengas”. Näin saat esille listauksen, jossa on aakkosjärjestyksessä kaikki Suomen 185 REKO-rengasta. Saman listauksen löydät myös tästä klikkaamalla.

Itse jouduin hiukan etsimään listasta kotiani lähellä toimivaa rengasta.

Asun Helsingissä, mutta h-kirjaimen sijaan minulle sopivin Itä-Helsingin rengas löytyikin listauksesta i-kirjaimen kohdalta.

Lista kannattaa siis käydä huolella läpi vaikkapa hakutoiminnon avulla. Lähin rengas kannattaa valita siksi, että tekemiäsi ruokatilauksia ei tarvitse hakea kaukaa.

Voit tietenkin hakea lähintä REKO-rengasta myös suoraan Facebookin hakutoiminnolla. Tuloksissa voi olla kahlaamista, sillä paikkakuntasi nimen sisältäviä Facebook-ryhmiä voi olla paljon.

Jos vietät kesällä aikaa mökkipaikkakunnalla, kannattaa liittyä myös siellä toimivaan REKO-ryhmään.

Ryhmässä selviää miten toimitaan

Kun löydät sinulle sopivimman renkaan, klikkaa Liity ryhmään -painiketta. Jos ryhmä on aktiivinen, ei jäseneksi hyväksyminen kestä kauan. Omalla kohdallani se tapahtui alle tunnissa.

Ryhmän seinällä kerrotaan toimintatavat ja jakelupäivät.

Sitten vain tilaamaan.

Noutopäivänä menen sovitulla kellonlyömällä sovittuun paikkaan, tässä tapauksessa Puotilan alakoulun pihalle noutamaan tilaukseni. Jakeluaika kestää vain puoli tuntia. Tämä siksi, että tilaisuus on todella vain tilattujen tuotteiden noutoa ja niiden maksua varten.

Maksutapa sovitaan tuottajan kanssa tilausta tehdessä. Ryhmässä myyvät tuottajat näyttävät hyväksyvän yleisesti käteistä tai mobiilimaksamista, mutta myös pankkikorttimaksuja.

Facebook kirvottaa kritiikkiä

REKO-idean keksinyt Thomas Snellman on kuullut tuottajilta vain kiitosta keksinnöstään.

Kuluttajien suunnasta on kuulunut lähinnä yhdenlaista kritiikkiä: miksi pitää olla Facebookissa tilatakseen.

”Parempaa alustaa ei ole löytynyt. Tämä on helppoa, ilmaista ja joustavaa kaikkien kannalta”, Snellman sanoo.

Snellman on huomannut, että ikä ei ole este Facebookin haltuunottoon. Pietarsaaren REKO-jakeluun tuli kahdeksankymmenen paremmalla puolella oleva nainen, joka juuri liittynyt Facebookiin. Tilauksen tekeminen oli onnistunut hyvin.

Ruoan turvallisuus tärkeää

Moni haluaa tukea lähituottajia ja käyttää siksi REKO:a. Käytännössä Snellman näkee, että kuluttajat haluavat varmistua ruoan turvallisuudesta.

”Olen huomannut, että aina kun tulee ilmi jokin ruokaskandaali, REKO-toiminta piristyy. Ihmiset haluavat tietää, mistä heidän ruokansa tulee ja kuka sen tekee. REKO on antanut lähiruoalle kasvot.”

X