”Ambulanssimiehistö ujutti maskin postiluukusta” – Näin koronasta epäiltyjä testataan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koronasta epäilty Leena sai kyydin ambulanssilla virustestiin, koska hänellä ei ole omaa autoa.
Koronasta epäilty Leena sai kyydin ambulanssilla virustestiin, koska hänellä ei ole omaa autoa. © Martti Kainulainen / Lehtikuva
Milanosta palannella Leenalla oli flunssaoireita, joita hän epäili koronaviruksen aiheuttamiksi. Näin hänet Suomessa testattiin ja laitettiin karanteeniin, kunnes testitulos kertoi tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

Hiljattain Italiasta Milanon-matkalta palannut helsinkiläinen Leena pääsi kokemaan, miten koronasta epäiltyjä testataan ja miten tosissaan koronaviruksen tartuntaepäilyt otetaan.

Leenan lievät flunssaoireensa olivat pahentuneet viime viikonloppuna ja varmuuden vuoksi hän oli yhteydessä lääkäriin.

”Oireet eivät olleet hoitohenkilökunnan kyselyjen keskiössä vaan nimenomaan matkani Milanoon. Asia otettiin hyvin vakavasti”, Leena kertoo Seuralle.

Ambulanssikyydillä testiin

Leenaa kiellettiin matkustamasta tutkimuksiin julkisella liikenteellä tai taksilla. Omaa autoa olisi saanut käyttää, mutta koska sellaista Leenalla ei ollut, haettiin hänet ambulanssikyydillä kotoa.

”Ambulanssimiehistö ujutti maskin kerrostaloasuntoni postiluukusta. Se piti pukea kasvojeni suojaksi ennen kuin sain avata oven ja lähteä heidän mukaansa.”

Leena kuljetettiin koronavirustestiin sairaalan edustalle Helsingissä. Suojavarusteissa ollut testaaja tuli ambulanssin sisälle ottamaan tikulla näytteen hänen sieraimistaan. Vielä epäilyvaiheessa mahdollisista muista altistuneista ei tarkemmin kyselty.

”Sain kyydin takaisin kotiinkin ambulanssilla. Maski päällä tietenkin. Oli siinä naapureilla ihmettelemistä”, Leena toteaa.

Koronasta epäiltyjä kotona karanteenissa

Leenan käskettiin pysyä visusti kotona kunnes testien tulokset valmistuisivat. Ne tulivatkin nopeasti heti maanantaina. Niiden mukaan kyseessä ei ollut koronavirus.

”Hyvin tehokasta, asiallista ja selkeää kaikki toiminta oli, ei voi valittaa”, Leena kiittelee hoitovalmiutta.

”Veikkaan, että aika moni Italian matkaaja jättää ilmoittamatta lievistä oireistaan terveydenhuoltoon.”

Leenan nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Lue myös: Viisi faktaa, jotka nyt uudesta koronaviruksesta kannattaa tietää

Lue myös: 10 kysymystä: Koronavirus leviää – pitääkö koronaviruksesta olla huolissaan? Näin suojaudut oikein

Tositarinoita koronasta - Vinkkaa meille oma tarinasi

  • Jätäthän yhteystietosi, jos haluat antaa tarkempia tietoja. Voit kertoa tarinasi myös anonyymisti. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti.
X