Näin kotien arvo laskee maakunnissa – Halvinta on idässä, länsirannikolla menee paremmin

vuokra-asuminen ja omistusasuminen
© Vesa Moilanen / Lehtikuva
Asuntojen arvot laskevat nyt maakunnissa kiihtyvällä tahdilla – kun taas pääkaupungissa moni asuu kohta (markka)miljoonakämpässä.

Omistusasunto on yhä sijoitus, jossa rahanmeno jää pienemmäksi kuin vuokrakodissa.

Rahojen säilymisestä ei kuitenkaan voi enää varmuudella puhua, ei ainakaan pääkaupunkiseudun ja rannikon suurten kaupunkien ulkopuolella.

Asunnonvälitysyhtiö Kiinteistömaailma seuraa koko maasta tutkimustietoa asuntojen hintojen muuttumisesta, ja yhtiön tämän kevään ennusteluvut antavat kuvan moneen osaan jakautuneesta Suomesta.

Arvot sulavat idässä

Vielä viime vuoden alussa Suomessa neliöhinnat nousivat 30 paikkakunnalla, ja selvää laskua oli 76:ssa kunnassa. Useimmilla seuduilla hinnat olivat jäätyneet paikoilleen.

Mutta nyt kehitys ei näytäkään enää niin vakaalta, koska talouskasvusta ei ole enää takeita.

”Hintahaitarit levenevät kaikkialla ja tapauskohtainen vaihtelu kasvaa,” sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Halvinta on idässä. Kuhmossa mediaani neliöhinta on runsaat 700 euroa, ja pudotusta vuodessa ennustetaan tulevan itärajan kunnille tyypillisesti -4,6 prosenttia.

Länsirannikolla menee paremmin Oulusta Pohjanmaalle asti: Närpiössä neliön saisi alle 400 eurolla, mutta hinnanlaskua ei ole kuin kolmisen prosenttia.

Laskevia neliöhintoja, mediaani

Kuhmo 724 e/m2
Kitee 750 e
Lappeenranta 1 700 e
Porvoo 2 432 e
Keuruu 911 e
Oulu 1 739 e
Närpiö 396 e
Pori 1 482 e

Nousevia hintoja

Turku 2 355 e
Sipoo 2 714 e

Etelässä säilyy

Porvoossa hinta olisi 2 400 euroa ja pudotusta enää vajaat pari prosenttia. Mutta ihan vieressä Sipoossa neliöhinnat nousevat yhä pikkuhiljaa, samoin Turussa.

Helsingissä ydinkeskustan neliöhinnat kallistuvat kolmisen prosenttia vuodessa ja kipuavat pian yli 10 000 euron maagisen rajan – mutta vain hienommissa kortteleissa.

Pääkaupunkiseudulla löytyy myös taantuvia kaupunginosia.

Salaiset miljonäärit

Silti tällä hetkellä Helsingistä ei ole myynnissä remontoitua, muuttovalmista kaksiota alle 120 000 eurolla. Isompaan perheasuntoon joutuu sijoittamaan yli 200 000 euroa – eli reippaasti yli miljoonan vanhan markan verran.

Harva asukki silti mieltää itseään miljonääriksi.

Kaikki ei käy pääkaupunkiseudullakaan kaupaksi: siellä samoin kuin muissa kasvukeskuksissa vähiten haluttuja ovat 1970-luvun elementtiasunnot.

Maakunnissa taas on liikaa rapistuneita rivi- ja omakotitaloja.

Vanha suomalainen ihanne, persoonallinen omakotitalo omassa rauhassa kaukana taajaman hälystä on nyt myyjälleen pitkäaikainen riesa.