Näin kotimyynti vei iäkkään parin säästöt: sähköremontti teki laillisesta laitonta – ”Vanhempani eivät olisi ostaneet remonttia, ellei heitä olisi peloteltu tulipalolla”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Iäkkäälle pariskunnalle kaupattiin sähköremontti, joka paljastui ylihintaiseksi ja turhaksi: toimivia sähköjä ei olisi tarvinnut vaihtaa. Kotimyynti on sudenkuoppa etenkin iäkkäille.
Iäkkäälle pariskunnalle kaupattiin sähköremontti, joka paljastui ylihintaiseksi ja turhaksi: toimivia sähköjä ei olisi tarvinnut vaihtaa. Kotimyynti on sudenkuoppa etenkin iäkkäille. Kuva: iStock
Ikääntyneille myydään tarpeettomia, ylihinnoiteltuja remontteja tuppautumalla suoraan kotiovelle. Remontista voi jäädä käteen laittomasti tehdyt asennukset, palovaara ja härskisti ylihinnoiteltu lasku.

Vasta kun Sinikka Voutilainen palasi kotiin vanhempiensa luota, hän pysähtyi ja tajusi, mitä oli kuullut. Sanoiko äiti todella, että heidän sähköremonttinsa oli maksanut 21 000 euroa? Sähköurakoitsijan kotimyynti vaikutti tehneet turhan hyvän tilin.

Voutilainen oli vieraillut vanhempiensa luona auttamassa veroilmoituksen teossa. Äiti oli maininnut vuosi sitten sovitusta sähköremontista, että työkuluista pitää hakea kotitalousvähennystä. Pelkät työkulut olivat kuitenkin niin suuret, että niillä olisi saanut koko remontin.

”Aloin kyselemään tutuilta, onko urakka oikein hinnoiteltu. Kaikki olivat yksimielisiä, että hintaa on liikaa.”

Heti alkuvaiheessa Sinikka pyysi mukaan tutun juristin, joka otti remontin selvittelyyn mukaan ulkopuolisen sähköyrittäjän. Urakan myyneelle yritykselle lähti viikonlopun aikana sähköpostia. Vastaus irtosi vasta, kun hän ilmoitti, että selvittelyssä on mukana juristi. Ensimmäinen viesti oli kuulema kilahtanut roskapostiin.

”Saimme sieltä kululaskelman, joka paljastui myöhemmin pelkäksi tarvikelistaksi. Siinä oli 30 metriä listaa, jota oli käytetty remontissa pari metriä.”

Ulkopuolinen sähköyrittäjä laski remontille uuden hinnan kaksinkertaisilla katteilla, jotta arvio varmasti kestää tarkastelun. Hinta putosi 11 000 euroon. Hinnasta suli siis melkein puolet.

Myyjän ja yrityksen tiedot kannattaa tarkistaa. Toisten asiakkaiden kokemuksia saattaa löytää googlettamalla.

Myyjän ja yrityksen tiedot kannattaa tarkistaa. Toisten asiakkaiden kokemuksia saattaa löytää googlettamalla.  Kuva: iStock

Lue myös: Milloin kodin sähköremontti on tarpeen? Asiantuntija listaa syyt, jolloin sähköjärjestelmää on uusittava

Ikääntyneet aggressiivisen kotimyynnin kohteina

Voutilaisen vanhemmat joutuivat samaan myyntiansaan kuin moni muukin ikääntynyt. Remonttiyrityksestä soitetaan, että talo on niin vanha, että sähköt täytyy uusia. Voutilaisen vanhemmilla oli ollut mielessä ainoastaan pattereiden vaihto. Sähköt toimivat 80-luvun talossa yhä hyvin.

Puhelinmyyjä vänkäsi, että yrityksen edustaja tulee vanhempien luokse käymään. Edustaja vilkaisi talon läpi pintapuolisesti ja ilmoitti, että sähkökeskus on laiton ja asennukset kelvottomia. Jos näin vanha järjestelmä aiheuttaisi tulipalon, vakuutus ei korvaisi mitään.

”Vanhempieni säästöt ovat talossa kiinni. Nyt kaikki uhkasi haihtua savuna ilmaan. Eivät he olisi mitään remonttia ottaneet, ellei heitä olisi peloteltu tulipalolla.”

Voutilaisen äiti sairastaa alkavaa Alzheimeria, ja isä oli sairastellut hiljattain. Juuri muisti- ja tervyesongelmien vuoksi kotimyynti on ikääntyneille muita kuluttajaryhmiä riskialttiimpaa.

Iäkkäät ihmiset ovat harvoin sähköremontoinnin viimeisimmistä määräyksistä hyvin perillä, sillä niiden ymmärtäminen voi olla vaikeaa nuoremmallekin.

Lisäksi edustaja halusi nimet paperiin saman tien. Tämäkin on tyypillistä aggressiiviselle kotimyynnille. Rehellinen tarjous kestää kyllä yön yli miettimisen ja hintavertailun.

Lue myös: Pelottelun takia Olli, 84, allekirjoitti ostosopimuksen yli 17 000 euron sähköremonttiin – Tytär ehti väliin ja sai peruttua sähköurakan ajoissa

Kotimyynnin asiakkaalla on 14 vuorokauden peruutusoikeus, josta myyjän pitää kertoa kauppaa tehdessä. Sopimus kannattaa myös lukea tarkkaan läpi.

Kotimyynnin asiakkaalla on 14 vuorokauden peruutusoikeus, josta myyjän pitää kertoa kauppaa tehdessä. Sopimus kannattaa myös lukea tarkkaan läpi. Kuva: iStock

Ruokoton asennusjälki paljastuu

Vasta kun Sinikka alkoi kaivella remontin hinnoittelua, selvisi, että remontti oli tehty hutaisten. Ulkopuolinen sähköyrittäjä saapui katsomaan asennustyötä, jotta osaisi arvioida todellista hintaa paremmin. Katselmus kääntyi nopeasti asennusvirheiden kirjaamiseksi.

Uusi sähköpääkeskus oli vääränlainen, käytettyjä ulkovalaisimia oli asennettu palovaarallisella tavalla pieneen vaatehuoneeseen ja piiloon jääviä töitä oli jätetty tekemättä kokonaan.

Sähköyrittäjä kutsui paikalle valtuutetun sähkötarkastajan, joka teki välittömästi ilmoituksen sähköalaa valvovalle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESille.

”Se palovaara, josta yritys urakkaa myydessä oli varoitellut, oli muuttunut todeksi. Laillinen asennus oli muuttunut laittomaksi.”

Pariskunnan säästät paloivat remonttiin. Nyt heitä odottavat uudet vajaan 6000 euron korjauskustannukset.

Asentajat työskentelivät Voutilaisen vanhempien talossa kaksi pitkää päivää ja vaikuttivat ahkerilta ja asiantuntevilta. Vasta jälkikäteen selvisi, että osa asennustöistä oli jätetty kokonaan tekemättä.

Asentajat työskentelivät Voutilaisen vanhempien talossa kaksi pitkää päivää ja vaikuttivat ahkerilta ja asiantuntevilta. Vasta jälkikäteen selvisi, että osa asennustöistä oli jätetty kokonaan tekemättä. Kuva: iStock

Käräjät ovat pariskunnan viimeinen toivo

Lähtökohtaisesti sopimus on aina sopimus, vaikka kauppatapa olisi kotimyynti. Pettynyt ostaja voi kutenkin etsiä turvaa kuluttajaneuvonnasta tai oikeusteitse.

Kuluttajaneuvonta ei pystynyt enää auttamaan Voutilaisen vanhempia, koska aikaa oli kulunut yli vuosi. Oikeustoimilaki ja käräjäoikeus ovat nyt pariskunnan viimeinen toivo.

”Pelkän kauppasumman perusteella tätä olisi todella vaikea riitauttaa, mutta tässä tapauksessa myös asennustyö on tehty virheellisesti ja osa töistä on jätetty tekemättä”, kertoo varatuomari Jukka Laitinen, joka avustaa Voutilaisen vanhempia tapauksen oikeuskäsittelyssä.

Kyseessä ei ole mikään läpihuutojuttu, koska erehdyttämistä on vaikea näyttää toteen. Kauppatilanteessa sanottuja myyntipuheita punnitaan sana sanaa vastaan. Asennustyön laatu on onneksi helpommin osoitettu.

Lue myös: Kotimyynnissä ikääntyneiden selustaa turvaa oikeustoimilaki – Härskeimmät myyjät kauppaavat täysin tarpeettomia remontteja

X