Näin kotisohvilta käydään sotaa terroristeja vastaan

Kasvottomien nettiaktivistien ryhmittymä Anonymous julisti sodan ääri-islamistisille järjestöille. Miten näppäimistöllä voi taistella päitä katkovia terroristeja vastaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anonymous-liike rakentaa imagoaan mahtipontisilla videoilla. Liike julisti sodan jihadisteille Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn iskun jälkeen.

Kasvottomien nettiaktivistien ryhmittymä Anonymous julisti sodan ääri-islamistisille järjestöille. Miten näppäimistöllä voi taistella päitä katkovia terroristeja vastaan?
Teksti: Tero Kartastenpää

Virnistävään naamariin pukeutunut hahmo latelee uhkauksia muunnellulla miehen äänellä.

Hän vannoo järjestönsä kostavan ääri-islamistien Charlie Hebdo -lehden toimituksessa murhaamien ihmisten puolesta. Viesti on suunnattu terroristijärjestöille Isisille ja Al-Qaidalle.

”Me taistelemme sananvapautta puolustaneiden nimissä.”

”Me etsimme teidät. Löydämme teidät, emmekä jätä teitä rauhaan.”

Uhkaava toimintaelokuvamusiikki pönkittää kovia puheita. Niiden päätyttyä järjestön tunnuslauseet vyöryvät ruudulle lopputekstien lailla:

”Me olemme Anonymous.”

”Me olemme legioona.”

”Odota meitä.”

Näin hakkeriryhmä Anonymous julisti tammikuussa sodan jihadisteille YouTube-verkkopalvelussa julkaistulla videolla.

Keitä kasvottomat verkkoaktivistit ylipäätään ovat? Ja miten ihmeessä he meinaavat nujertaa maailmaa pelon vallassa pitävät terroristit näppäimistönsä takaa?

Lapsellisia piloja

Kun Anonymous-liike syntyi, sitä ei yhdistetty ulkopolitiikkaan, vaan pilailuun.

Verkkoliike alkoi muodostua kymmenisen vuotta sitten internetin keskustelupalstoilla ja sieltä liike nappasi myös nimensä.

Keskustelusivustoilla henkilöllisyytensä salaavat keskustelijat saavat nimimerkin ”anonyymi”.

Kasvottomuutensa symbolin, virnistävän naamarin, Anonymous keksi V niin kuin verikosto (2006) -elokuvasta. Jännärissä tyrannihallintoa vastaan taisteleva antisankari sonnustautuu samanlaiseen naamariin, ja loppukohtauksessa sillä peittää kasvonsa kokonainen ihmisjoukko.

Viesti on selvä: kasvottomat vallan vahtikoirat pitävät hallitsijoita varpaillaan.

Muutaman euron hintaisesta maskista on tullut verkkokauppa Amazonin suosituimpia naamareita.

Myös naamarin esittämät kasvot sisältävät viestin. Ne kuuluvat Guy Fawkesille, brittimiehelle, joka yritti räjäyttää kuningas Jaakko I:n ja kaikki parlamentin jäsenet vuonna 1605.

Anonymousin ensimmäiset maineteot eivät olleet järin räjähtäviä.

Hakkerijoukko nousi julkisuuteen vuonna 2006 pelleilemällä suomalaisten kehittämässä virtuaalimaailmassa Habbo Hotellissa.

Lasten suosimassa virtuaalihotellissa temmeltäneet hakkerit rakentelivat hakaristejä tummaihoisilla hahmoilla ja estivät pääsyn uima-altaalle ”Aidsin takia.”

Kun teoista ei tarvitse vastata omilla kasvoilla, myös pelleilystä tulee helppoa.

Liike ilman johtajaa

Anonymous puhuu yhdellä suulla, vaikka heillä ei ole johtajaa. Selkeän päätöksentekokoneiston ja sääntöjen puute tekee myös tavoitteiden määrittelystä vaikeaa. Yhden naamaripään julistus voi tuntua toisesta pyhäinhäväistykseltä.

”Jännityksen tavoittelu yhdistää Anonymousia enemmän kuin ideologia”, demokratiatutkija Veikko Eranti arvioi.

Yksi yhteinen tavoite Anonymousilla tuntuu kuitenkin olevan: sananvapauden puolustaminen.

Vuonna 2008 naamaripäiden joukko julisti sodan skientologikirkolle, jonka liike koki rajoittavan uskonnollisen yhteisön jäsenien sananvapautta.

Samana vuonna käynnistyneen Arabikevään aikana Anonymous kertoi auttaneensa tiukan sensuurin alla itsevaltaista hallintoa vastaan kamppailleita vallankumouksellisia.

Naamarien suojista on myös vastustettu yritysvaltaa, pienen ihmisen nimissä.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll on huomannut, että monissa yrityksissä Anonymousiin suhtaudutaan varovaisesti

”Jos kaivat verta nenästäsi, asia saattaa tulla esille Anonymousin keskustelupalstalla, ja siellä päätetään, että annetaanpa tuolle yritykselle tai valtiolle pieni näpäytys”, Limnéll sanoo.

Kansainvälisten nettiosaajien verkoston avulla verkkoaktivistit pystyvät keskittämään voimansa yllättävillä tavoilla.

Anonymousin tyypillisiä aseita ovat nettisivujen jumittaminen palvelunestohyökkäyksellä, salattuihin tietoihin tunkeutuminen ja niiden paljastaminen sekä puhelin- ja nettihäirintä.

Anonymousin vihollisen on myös kannattanut varautua päättymättömiin tavaralähetyksiin. Esimerkiksi vuonna 2009 ryhmittymä sabotoi kiroilua vastustavan No Cussing Clubin toimintaa tilaamalla heidän toimitiloihinsa valtavia määriä pizzaa.

”Tuntui, että pystyi vaikuttamaan asioihin. Vain sinä itse. Eikä tarvinnut edes poistua kotoa”, kertoo skientologien verkkosivua häirinnyt entinen jäsen Brian Mettenbrink dokumentissa We Are Legion (2012).

Kotisohvilta käsin on tehty myös pizza-attentaatteja merkittävämpiä operaatioita.

Raiskaajien jäljillä

Syksyllä 2012 Yhdysvaltojen Ohion osavaltiossa sijaitseva Steubenville nousi maailman huomion kohteeksi.

Kahta pikkukaupungin lukion jalkapallojoukkueen pelaajaa syytettiin opiskelukaverin raa’asta raiskauksesta. Huumattua uhria oli kuljetettu paikasta toiseen ja käytetty hyväksi useita kertoja. Hyväksikäytöstä otettiin myös kuvia, joille kaveriporukka retosteli internetissä, suljetuiksi luulemissaan keskustelupalveluissa.

Pienessä kaupungissa jalkapalloilijat olivat palvottuja sankareita. Siksi jopa paikalliset viranomaiset yrittävät lakaista raiskauksen maton alle.

Tieto tapauksesta lähti kuitenkin kiertämään ja tavoitti Anonymousin nimissä toimineita aktivisteja.

Liikkeelle vuodettiin raiskaukseen osallistuneiden henkilötietoja ja niiden avulla hakkerit kaivoivat verkkokeskusteluista todisteita tapahtuneesta. Niiden julkaiseminen aiheutti mielenosoituksia ja nostatti valtavan julkisen keskustelun.

Paine pakotti viranomaisia tutkimaan raiskausta tosissaan. Vuonna 2013 raiskaukseen osallistuneille jalkapalloilijoille jaettiin tuomioita.

Steubenvillen jälkeen Anonymous on tukenut muidenkin raiskausta- pausten tutkimuksia ja herättänyt keskustelua seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Pikkukaupungin mätäpaiseiden puhkominen on Anonymousin merkittävin saavutus. Vakavoituminen ei ole kuitenkaan herättänyt pilailijaporukasta kasvaneessa liikkeessä pelkkiä hurraahuutoja.

Mysteeri suojaa

Vuonna 2008 osa Anonymousin vanhoista jäsenistä kyllästyi liikkeeseen koettuaan sen muuttuneen liian tosikkomaiseksi. Ihan vain pilatakseen ryhmittymän maineen lähtijät lähettelivät välkkyviä videoita epileptisten sivustoille.

Tällainen käytös on mahdollista ryhmittymässä, jota saa edustaa kuka tahansa.

”Minä voin olla Anonymous tai sinä voit olla, ei siellä ole jäsenkirjaa”, Jarno Limnéll sanoo.

Juuri salaperäisyyteen nojaa myös järjestön voima. Kasvotonta joukkoa vastaan on vaikea taistella, eikä sen koosta ole koskaan täyttä varmuutta. Yhdenkin naamaripään uhkaus saa uskottavuutta tästä mystisestä joukkovoimasta.

”Anonymousin voimaa on vaikea arvioida sen hajanaisuuden vuoksi. Vaikka heillä on kykyä houkutella merkittäviä asioita osaavia hakkereita, keskusjohtoisuuden puute voi viedä voimia hyökkäyksiltä. He esittävät kovia uhkauksia mutta käytännön toimenpiteet ovat usein jääneet vähäiseksi”, Limnéll sanoo.

Valtioiden ja turvallisuuspalveluiden on vaikea suhtautua hajanaiseen hakkeriporukkaan.

”Suomen näkökulmasta Anonymousin kaltaiset aatteelliset ryhmittymät ovat vain pieni riski valtiollisen vakoilijoiden ja nettirikollisten rinnalla”, Poliittisen radikalismin asiantuntija Teemu Sinkkonen arvioi.

Sota verkossa

Näppäimistöllä taistelevalla Ano- nymousilla ei ole roolia Isisiä ja Al-Qaidaa vastaan käydyssä fyysisessä taistelussa. Länsimaihin kohdistuvia terroristi-iskuja ei kuitenkaan voida torjua vain perinteisillä aseilla.

”Terroristeilla ei ole sähkönjakeluverkostoja tai armeijan tukikohtia, joita vastaan hyökätä. Se tekee heistä vaikean kohteen”, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu sanoo.

Terroristijärjestöjen hajanaisuus pakottaa käymään uudenlaista sotaa. Siinä tärkeä rintamalinja kulkee internetissä, jihadistien värväystoiminnan keskeisestä kanavassa.

Islamistinen verkkopropaganda vetoaa myös länsimaisiin ihmisiin, joilla ei ole omakohtaisia kytköksiä esimerkiksi Lähi-idän tai Afrikan islamistisiin konflikteihin.

Verkkotaistelussa Anynymous on varteenotettava vastustaja.

Helmikuussa Anonymous julkisti listan poistamistaan Twitter-viestipalvelun tileistä. Hakkerit olivat jäljittäneet niiden kuuluvan Isisille. Samalla he julkistivat listan Facebook-osoitteista, joita toivoivat seuraajiensa pitävän silmällä.

”Anonymous voi häiritä Isisin viestintää, hankaloittaa järjestön rekrytointia tai paljastaa sen avainhenkilöitä. Näillä toimilla voi olla väliaikaisia vaikutuksia järjestöön”, Kurittu arvioi.

Saavutukset ovat toistaiseksi pieniä, mutta Anonymous julistaa taistelun olevan vasta alussa.

Seuraavaksi järjestö on luvannut paljastaa: ”aarrelaatikollisen” terroristien salaisuuksia.

X