Näin ministeri Toivakka vastasi pakolaisleirillä Keniassa siepatun somalitytön isälle

Seura välitti siepatun pakolaistytön isältä avunpyynnön Suomen hallitukselle. Kehitysministeri Toivakka vastasi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Somalialainen Aden Abdulle on 11 lapsen isä, jonka perhe ei ole päässyt pakoon kilpailevan klaanin vainoa edes pakolaisleirillä Keniassa.

Seura välitti siepatun pakolaistytön isältä avunpyynnön Suomen hallitukselle. Kehitysministeri Toivakka vastasi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

”Arvoisa vastaanottaja. Olen Kenian hallituksen ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n rekisteröimä pakolainen. Olen paennut kotimaastani Somaliasta jouduttuani vainotuksi ja hakenut suojelua Kenian hallitukselta. Kakuman pakolaisleirillä olen kuitenkin kohdannut vaikeuksia ja turvallisuusongelmia.

Täällä hyvin tunnettu henkilö kaappasi vanhimman tyttäreni nimeltä *** ja vei hänet mukanaan Nairobiin. Lähdin hänen peräänsä ja toin hänet takaisin leirille.

Myöhemmin sama henkilö vei tyttäreni uudestaan ja väitti menneensä naimisiin hänen kanssaan. Raportoin sieppauksesta somaliyhteisön vanhimpien neuvostolle, korttelimme johtajille ja turvallisuushenkilöstölle.  He yrittivät vedota sieppaajaan, joka vastasi, ettei voi neuvotella asiasta vammaisen ja vähemmistöklaaniin kuuluvan miehen kanssa.

Tästä seurasi uhkauksia, joiden vuoksi pelkäsin perheeni puolesta, joten annoin asian olla. Myöhemmin kuulin, että tytärtäni oli pahoinpidelty ja kidutettu. Kun yritin vierailla hänen luonaan sairaalassa, sieppaaja uhkaili minua ja yritti tappaa minut. Tämä tapahtui sairaalan tiloissa. Palasin kotiin välttyäkseni ongelmilta, jotka eivät kuitenkaan jääneet tähän.

Tytärtäni, 16-vuotiasta koululaista, ahdisteltiin säännöllisesti koulumatkalla. Häntä solvattiin ja uhkailtiin useaan otteeseen. Hänet pahoinpideltiin koulumatkalla ja hän huusi ohikulkijoita auttamaan.

Tämän jälkeen tyttäreni onnistui paeta sieppaajansa luota. Sieppaaja ja hänen klaaninsa hyökkäsivät kotiimme, mutta naapurimme tulivat väliin. He kysyivät, miksi miehet hyökkäävät kimppuumme, vaikka he ensin sieppasivat tyttäreni joka oli onnistunut pakenemaan. Sieppaaja väitti tyttäreni olevan neljännellä kuukaudella raskaana.

Leirillä toimivat järjestöt puuttuivat tilanteeseen ja veivät tyttäreni sairaalaan tutkittavaksi. Raskaustestin tulos oli negatiivinen. Tapauksesta tehtiin valitus UNHCR:lle ja Kenian islamilaiselle oikeudelle, jonka läsnä ollessa sieppaaja edelleen väitti naineensa tyttäreni mutta ottavansa nyt avioeron. Sieppaaja allekirjoitti sopimuksen, että hän jättää perheeni rauhaan.

Sopimuksen kirjoittamisen jälkeen sieppaaja jatkoi tyttäreni uhkailua. Hän soitti tyttärelleni ja uhkasi tappaa tämän, ja että hän voi tehdä tyttärelleni mitä tahansa, koska hänellä on sukulaistensa ja klaaninsa täysi tuki takanaan. Lisäksi hän uhkasi tappaa muutkin tyttäreni ja leikata heidän päänsä irti, ja että joudun etsimään niitä järvestä. Jokainen sieppaus ja uhkaus, yhteensä 12 eri tapausta, on raportoitu viranomaisille.

Arvoisa viranomainen. Olen liikuntavammainen mies. Sieppaaja lähipiireineen on samaa joukkoa, joka Somaliassa tappoi vanhempani ja kaksi lastani sekä pahoinpiteli minut invalidiksi. On mahdotonta, että palaisin takaksi Somaliaan.

Olen kohdannut monia vakavia ongelmia pakolaisleirillä, josta olen hakenut turvaa. Tämä paikka on perheelleni todella vaarallinen, koska meihin kohdistetaan jatkuvasti uhkauksia ja hyökkäyksiä erityisesti yöaikaan.

Toisinaan pelkäämme, kun viisi-kuusi miestä seisoo aitamme takana. Kun huudamme apua, he yleensä juoksevat pois. Perheeni ei saa kunnolla nukuttua, koska pelkäämme heitä.

Edellä kuvailemieni tapahtumien johdosta pyydän sekä Kenian hallitusta että UNHCR:ää ja muita humanitaarisia järjestöjä pelastamaan lasteni elämän.

Odotan myönteistä vastaustanne, kunnioittavasti teidän. ”

Aden Mohamed Abdulle
Kakuman pakolaisleiri, Kenia

 

Suomen hallitus vastaa

”Maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan. Monien pakolaisten ja heidän perheidensä tilanne on hyvin vaikea, kuten tämä kirjekin osoittaa.

Kirje osoittaa myös sen, miten humanitaarisissa kriiseissä naiset ja tytöt sekä vammaiset ovat haavoittuvimmassa asemassa. Tämän takia nämä ryhmät olivat Suomen painopisteitä juuri järjestetyssä maailman humanitaarisessa huippukokouksessa.

Monet maailman pakolaisista ovat Afrikassa ja esimerkiksi Kenia ja Etiopia isännöivät merkittävä määrää somalialaisia pakolaisia.

Kirje osoittaa myös, kuinka tärkeää on se, että Suomi jatkaa työtään naisten tasa-arvon edistämiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Suomen Kenian kehitysyhteistyön maaohjelmaan ollaankin suunnittelemassa myös hanketta naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyen.

EU sopi yhdessä Afrikan maiden kanssa tavasta vastata muuttoliikkeen aiheuttamiin haasteisiin Valletan muuttoliikehuippukokouksessa, jossa perustettiin mm. muuttoliikkeeseen liittyvä hätärahasto.

Hätärahastosta on kanavoitu rahaa myös Afrikan Sarven alueella olevien pakolaisten suojeluun sekä paikallisten viranomaisten kapasiteetin vahvistamiseen, jotta nämä pystyisivät paremmin hallitsemaan muuttoliikettä ja myös tarjoamaan parempaa suojelua maissaan oleville pakolaisille.”

Lenita Toivakka
Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri,
kansanedustaja, kokoomus

Lue reportaasi Kakuman pakolaisleiriltä Keniasta, Seura 22/2016

X