Näin perustat ruukkupuutarhan – Kun huomioit nämä asiat, kasvisi tuottavat iloa ja satoa syksyyn asti

Ruukkupuutarhan voi perustaa pieneenkin tilaan. Kauniit ruukut, monilajisuus ja hyötyviljely tuovat iloa pitkälle syksyyn.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruukkukasvit tulee valita kasvupaikan mukaan.

Ruukkupuutarhan voi perustaa pieneenkin tilaan. Kauniit ruukut, monilajisuus ja hyötyviljely tuovat iloa pitkälle syksyyn.
Teksti: Katriina Lundelin

Ruukkupuutarhan perustamisvaiheessa kannattaa ottaa huomioon muutama perusasia, kuten onko oma parveke tai patio tuulinen, kuuma tai varjoinen ja mihin tila riittää.

”Kasvit tulee valita kasvupaikan mukaan. Rentovartista kasvia ei kannata nostaa amppeliin paikalle, jossa tuulet pääsevät hakkaamaan sen rikki”, sanoo yrittäjä Kaisa Hoppula Kauppapuutarha Honkaselta.

Jos tila on rajattu kaiteella, kasvit kannattaa nostaa pois maan tasosta, valoon. Lasitetulla parvekkeella viljelyn voi aloittaa hyvissä ajoin, mutta kuumimpaan aikaan täytyy tuulettaa tai viilentää tilaa verhoilla.

Kokeile monilajisuutta

Monilajisuus onnistuu ruukkupuutarhassakin, kunhan ottaa huomioon erilaisten kasvien lannoitus– ja kasteluntarpeen. Esimerkiksi yrtit voi mielessään lajitella kahteen ryhmään.

Varpumaiset yrtit, kuten timjami, rosmariini ja salvia, sopivat samaan ruukkuun. Nopeasti kasvavat ja lehtevämmät yrtit sekä lehtivihannekset, kuten basilikan, vesikrassin ja salaatin, voi taas istuttaa keskenään.

Liian tiheään ei kannata silti istuttaa, koska muuten juurilta loppuu kasvutila, eikä vesi riitä kasvien tarpeeseen.

© iStockphoto

© iStockphoto

Aloita hyvästä kasvualustasta

”Kasvualustan laadussa ei kannata pihistellä. Usein ajatellaan, että hyvä multa on mahdollisimman tummaa, mutta tumma väri kertoo siitä, että se on hajonneempaa ja hienojakoisempaa. Suosittelen päinvastoin hieman vaaleampaa kasvualustaa”, Kaisa Hoppula sanoo.

Hyvän kasvualustan tunnistaa siitä, kun sitä puristaa nyrkkiin ja avaa käden, paakku hajoaa. Rakenteessa näkyy erikokoisia muruja, kuten turvetta ja hiekkaa. Silloin juuret pääsevät hengittämään ja kehittymään.

Hieman pienempi kasvi sopeutuu kasvaessaan uuden paikan valo-olosuhteisiin ja lämpötilaan isompaa paremmin. Suurimpien taimien juurten kehitys on jo saattanut pysähtyä ruukussa. Pienempi, napakka taimi on hyvässä kasvussa ja juurtuu hyvin.

”Siksi suosin itse taimia, jotka ovat juuri tulossa kukkaan tai ensimmäiset nuput ovat auenneet. Tarkista kasvi myös tuholaisten ja kasvitautien varalta.”

Kesän kasvuspurtti

Kasvit ovat hankintavaiheessa pieniä, mutta kasvavat kesän aikana yllättävän paljon. Pienessä tilassa on syytä varoa, etteivät kasvit rohmua liikaa oleskelutilaa. Samasta syystä kannattaa hankkia riittävän suuria ruukkuja, eikä ahtaa niitä täyteen.

Ruukut asetellaan ryhmiin niin, että herkemmät kasvit saavat suojaa tuulelta ja paahteelta. Ryhmässä kasvit muodostavat pienen mikroilmaston, ja turha haihdunta vähenee.

”Sekä isot ruukut että kasvien oikea sijoittelu auttavat siinä vaiheessa, kun kesän kuumilla veden tarve lisääntyy. Lomalla on ihana tehdä muutakin kuin kantaa vettä”, Kaisa Hoppula sanoo.

X