Näin raha valui Luxemburgiin – nyt valtio tukee Bonnierin konserniavustuksen ja lainakoron painamaa MTV3:a

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Emmi Korhonen ja Jussi Helttunen/LK
MTV3 saa uutistoimintaansa kolmen miljoonan euron valtion tuen. Se on vähemmän kuin kanavan vuosittain maksama lainakorko, joka menee Bonnier-suvun luxemburgilaiselle yhtiölle.

Valtion runsaalla tuella rakennetun Hartwall Areenan venäläisille oligarkeille myynyt kansanedustaja Harry Harkimo (kok) sai tehtäväkseen johtaa työryhmää, joka pohti kaupallisen television uutistoiminnan moniarvoisuuden turvaamista.

Harkimon työryhmä päätyi esittämään miljoonien eurojen valtiontukea kaupallisille tv-kanaville. Tukea leikattiin työryhmän esittämästä määrästä, mutta liikenne- ja viestintäministeriö päätti joulun alla myöntää yksin MTV3:lle koko käytettävissä olleen kolmen miljoonan euron potin.

Perusteluna tuen keskittämiselle oli, että MTV3 kerää ylivoimaisesti suurimmat yleisöt. Näille yleisöille MTV3 esitti vuosina 2011–2016 parhaaseen katseluaikaan Harkimon vetämää keskusteluohjelmaa.

Bonnier rahastaa

Kolmen miljoonan euron tuki kahdelle vuodelle jaettuna ei ole suuri summa MTV3:n taloudessa. Journalisti-lehti kertoi toissa vuonna, että MTV3:n omistaja, ruotsalainen Bonnier-yhtiö, on lainannut Maikkarille Luxemburgin-yhtiöstään rahaa, josta perii korkoa noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Erilaisten porsaanreikien vuoksi tästä viiden miljoonan summasta ei ole lehden mukaan tarvinnut maksaa käytännössä mitään veroa sen enempää Suomeen, Luxemburgiin kuin Ruotsiinkaan.

Luxemburgilaista lainarahaa yhtiö on tarvinnut samasta syystä kuin valtion tukeakin. Yhtiön kassan pohja paistaa, ja tappiota on tullut monen vuoden ajan – Suomen Kuvalehden tuoreen jutun mukaan yhteensä yli 60 miljoonaa euroa.

Näissä tappioissa kolmen miljoonan tuki toivottavasti lämmittää omistajia edes hieman – samoin kuin ne 170 miljoonaa euroa, jotka MTV on maksanut Bonnierille konserniavustuksina ruotsalaisomistuksen aikana.

“Tuki on merkittävä, ja olemme kiitollisia siitä, mutta on hyvä muistaa, että se on vain murto-osa uutistoimintamme vuosittaisista kokonaiskustannuksista”, MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund kiittää.

Ohjelmiston ”laajennus”

Luvatusta kolmen miljoonan euron tuesta kaksi ja puoli miljoonaa euroa maksetaan, kunhan kanava ylläpitää nykyisen uutis- ja ajankohtaisohjelmien tarjontansa.

Loput puoli miljoonaa euroa maksetaan, jos tänä ja ensi vuonna tarjontaa laajennetaan ja uutta ohjelmaa lähetetään yhteensä 50 tuntia.

Toimitusjohtaja JarkkoNordlund kertoo, että valtion tuen avulla ohjelmisto laajenee ennen muuta vaaliohjelmilla vuosien 2018–2019 presidentin-, maakunta-, eduskunta- ja EU-vaaleihin liittyen. Niitähän ei viime vuonna ohjelmistossa ollut.

Lue myös:

Kaupallisen tv:n uutisille herui hallitukselta miljoona euroa – pääministeri Juha Sipilän veli työskentelee MTV3:lla

 

X