Näin suomalainen huijari piinaa Kanarian kävijöitä – Loma-asuntojen välitystoiminta jatkuu rikosilmoituksista huolimatta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Gran Canarian Playa del Inglés on suomalaisten lomailijoiden suosikkikohde vuodesta toiseen. © Jari Karjalainen
Suomalaisnaisesta on tehty useita rikosilmoituksia sekä Espanjassa että Suomessa. Nyt uhrit ovat yhdistäneet voimansa ja palkanneet yhteisen asianajajan.

Rovaniemeläinen Heidi Köngäs haluaa kertoa tarinansa varoittaakseen muita tekemästä samaa virhettä kuin hän. Perhe menetti sievoisen summan rahaa maksettuaan varausmaksun unelmiensa loma-asunnosta.

Heidi otti yhteyttä viime vuoden heinäkuussa tuttaviensa suosittelemaan suomalaisnaiseen, joka esiintyy asunnonvälittäjänä Gran Canarialla ja etenkin saaren eteläosissa.

”Aluksi kaikki tuntui menevän kuin oppikirjasta. Välittäjä vastaili viesteihin ja oli erittäin ystävällinen. Sovittiin, että meidän perheelle järjestyy tälle keväälle asunto reiluksi kuukaudeksi Playa del Inglésistä. Meillä on seitsemänhenkinen perhe, joten asunnossa täytyy olla myös tilaa.”

Heidi Köngäs haluaa varoittaa muita suomalaisia huijarivälittäjästä.

Heidi Köngäs haluaa varoittaa muita suomalaisia huijarivälittäjästä. © Heidi Köngäksen kotialbumi

Varausmaksua 725 euroa välittäjälle

Heidi Köngäs maksoi niin sanottua varausmaksua välittäjälle 725 euroa. Perhe saikin vuokrasopimuksen, tosin siihenkin meni rahojen maksamisen jälkeen tovi. Välittäjä myös lupasi ystävällisesti hoitaa asuntoon muun muassa pinnasängyn ja lastenrattaat. Kaikki tuntui olevan tässä vaiheessa vielä hyvin.

Heidi kertoo, että hälytyskellot alkoivat soida, kun hän rupesi seuraamaan netissä eri sivustoja, jossa välittäjän nimi mainittiin, ei niin mairittelevassa valossa. Pelko huijauksesta nousi pintaan.

”Ystäväperheemme, joka asuu tämän talven saarella, meni katsomaan meille luvattua asuntoa. Reseptionisti alkoi sopimuksen nähtyään heti epäillä huijausta. Hän yritti myös soittaa välittäjälle, tuloksetta. Olemme mieheni kanssa yrittäneet tavoittaa tätä välittäjää, mutta hän ei vastaa enää mihinkään viesteihin.”

Heidi sanoo, että luvatun loma-asunnon piti olla varusteltu seitsemänhenkisen perheen tarpeiden mukaan. Lopulta paljastui, että asunto oli mitoitettu neljälle hengelle ja esimerkiksi parveke oli asetettu käyttökieltoon.

”Eli ei ollenkaan sellainen, mitä tämä välittäjä niin vuolaasti lupaili.”

Rikosilmoituksista huolimatta välittäjä jatkaa asunnonvälitystoimintaa

Heidi sanoo, että uuden asunnon vuokraaminen on hankalaa.

”Ei ole muutenkaan helppoa löytää loma-asuntoa näin isolle porukalle, niin kyllähän tämä harmittaa ja pistelee, kun ei oikein enää uskalla luottaa kehenkään.”

Heidi aikoo Kanarialle saavuttuaan ensimmäisenä poliisin puheille.

­”Teen heti rikosilmoituksen! Olen kuullut, että tästä huijarista on tehty useita rikosilmoituksia ja hän vaan jatkaa asunnonvälitystoimintaa, tämä on kyllä uskomatonta! Samalla teen hänestä rikosilmoituksen Suomeen.”

”Kaikkien muidenkin uhrien pitäisi ehdottomasti tehdä tämä sama. Olen myös kuullut, että tämä nainen olisi pelotellut kielitaidottomia suomalaiseläkeläisiä hiljaisiksi, eivätkä he uskalla tehdä välittäjästä rikosilmoitusta. Nuolevat hiljaa haavojaan, häpeävät sitä, että joutuivat tällaisen huijarin uhreiksi.”

Heidi Köngäs haluaa varoittaa kaikkia loma-asunnon vuokraajia.

”Tutkikaa tietoja välittäjistä paremmin kuin me, googlatkaa, liittykää erilaisiin Kanariaa koskeviin ryhmiin ja kyselkää sieltä mielipiteitä. Säästytte monelta mielipahalta ja rahan menetykseltä.”

Gran Canarian Playa del Inglés on suomalaisten suosikkikohde vuodesta toiseen.

© Jari Karjalainen

Häpeä huijatuksi joutumisesta satuttaa 

Eläkkeellä oleva Tuula ei halua esiintyä jutussaan koko nimellään, eikä kasvoillaan, koska häpeä huijatuksi joutumisesta satuttaa vieläkin.

”Kesällä etsin netistä talveksi asuntoa itselleni ja koiralleni täältä Playa del Inglésistä. Sitten löytyikin sopiva ja maksoin varausmaksun ja takuuvuokran 1 200 euroa tälle kyseiselle välittäjälle.”

Lokakuussa Tuula matkusti suunnitellusti Espanjaan ja otti lentokentältä yhteyttä välittäjään. Välittäjä pyysi Tuulaa odottamaan sovitun asunnon edessä, koska hän on noutamassa vuokranantajalta avaimia.

”Odottelin sovitussa paikassa välittäjää useamman tunnin, ja koetin soittaakin hänelle useampaan otteeseen, mutta hänestä ei kuulunut mitään. Lopulta päädyin tyttäreni pienen asunnon lattialle nukkumaan. Onneksi hän asuu täällä. Mihin minä, kielitaidoton ihminen olisin muuten joutunut, kadulleko itkemään?”

Huijarille hävisi 2 550 euroa välityspalkkioita ja vuokria

Tuula tyttärineen meni paikalliselle poliisilaitokselle tekemään rikosilmoituksen huijarista. Tuula esittelee rikosilmoitusta toimittajalle. Rikosilmoitus on otettu vastaan 2.10.2018 klo 23.44.

”Istuttiin siellä varmaan viidestä kuuteen tuntia, jotta edes päästiin tekemään rikosilmoitus.

Ei ollut mitenkään helppoa tällaiselle ikäihmiselle pitkän matkustamisen ja muutenkin vaikean päivän jälkeen.”

Seuraavana päivänä Tuulalle löytyi luotettavalta kiinteistövälittäjältä asunto. Mutta halvaksi se ei eläkeläiselle tullut.

”Maksoin tälle oikealle kiinteistövälittäjälle 2 550 euroa. Summa koostui välityspalkkiosta, takuuvuokrasta ja ensimmäisen kuukauden vuokrasta. Eli pikkuista vajaa 4 000 euroa meni kaiken kaikkiaan siihen, että sain asunnon.”

Tuula ihmettelee, että kyseinen huijarivälittäjä jatkaa viattomien ihmisten hyväksikäyttöä edelleen. Tuula kertoo, että on jutellut useamman saman naisen toimesta huijatuksi tulleen kanssa. Aihe on arka. Kaikki eivät edes halua myöntää joutuneensa huijarin uhriksi.

”Ihmettelen kyllä suuresti, että miksi poliisi ei tee mitään!”

Konsuli kehottaa varovaisuuteen

Madridista tavoitettu Espanjan Suomen suurlähetystön konsuli Katariina Hautamäki-Huuki on kuullut ongelmista huijarivälittäjien kanssa.

”Pelkästään spesifisesti Kanarian alueelta näitä ei ole kuulunut, vaan ihan ympäri Espanjaa.”

”Asiahan ei kuulu virallisesti konsulipalvelulain mukaisiin palveluihimme, joten yhteydenottoja suurlähetystöön ei senkään vuoksi tule kuin muutamia vuodessa.”

Loma-asunnosta Espanjassa haaveileville konsulilla on selkeät ohjeet.

”Kannattaa kartoittaa eri vaihtoehtoja, kysellä muiden kokemuksia, etsiä tietoa esimerkiksi internetistä.”

Yhtä asiaa konsuli painottaa.

”Suosittelen suureen huolellisuuteen, etukäteen en lähtisi maksamaan välityspalkkioita tai vuokraa, mikäli en ole nähnyt asuntoa.”

Jutussa asunnonvälittäjänä esiintynyttä naista ei useista yrityksistä huolimatta tavoitettu kommentoimaan jutussa esitettyjä väitteitä.

Gran Canarian Playa del Inglés on suomalaisten suosikkikohde vuodesta toiseen.

© Jari Karjalainen

X