Näin THL korjasi vähin äänin suositustaan kasvojen suojaamisesta koronatartuntojen estämiseksi: maskin hyödyttömyyttä ei enää korosteta

THL:n pääjohtajaja Markku Tervahauta kohautti suomalaisia tiistaina. Hän kannusti, vastoin johtamansa viraston kantaa, kansalaisia suojaamaan kasvonsa julkisilla paikoilla koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös THL:n virallista suositusta on rukattu aiempaa suopeammaksi kasvosuojainten laajaa käyttöä kohtaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

THL korosti pääsiäiseen asti, että esimerkiksi asiakaspalvelutyöntekijät eivät todennäköisesti hyödy suojaimesta. Nyt tämä maininta on poistunut THL:n nettisivulta.

THL:n pääjohtajaja Markku Tervahauta kohautti suomalaisia tiistaina. Hän kannusti, vastoin johtamansa viraston kantaa, kansalaisia suojaamaan kasvonsa julkisilla paikoilla koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös THL:n virallista suositusta on rukattu aiempaa suopeammaksi kasvosuojainten laajaa käyttöä kohtaan.
Teksti:
Jukka Heinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta ryhtyi nostamaan kasvosuojainten laajamittaisen käytön etuja esiin sosiaalisessa mediassa pääsiäispyhien aikana. Tiistaina hän vahvisti muuttuneen kantansa Helsingin Sanomille:

”Suosittelen, että kangasmaskia käytetään muiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä”.

Tervahaudan suositus oli vastoin THL:n virallista kantaa, jonka mukaan ei ole näyttöä siitä, että suojaimen laaja käyttö auttaisi vähentämään tartuntoja.

Pääjohtajan ulostulo on yksi lukuisista osoituksista siitä, että kasvosuojaimia koskevat käsitykset ovat murroksessa, ja että suojainten käyttösuositus voi monen muun länsimaan tavoin astua voimaan myös Suomessa.

Aihetta on käsitelty tarkemmin Seuran laajassa artikkelissa, josta selviää muun muassa se, että suojainpakon pioneeri Tshekki on pärjännyt koronasodassa hyvin, kun sitä vertaa Pohjoismaihin.

Virallinen suositus vaihtui kiirastorstaina

Tervahaudan kannanoton varjoon on jäänyt se, että THL rukkasi kasvosuojaimia koskevaa suositustaan jo kiirastorstaina, 9. huhtikuuta. Muutos tehtiin nettisivua päivittämällä, ilman, että korjauksesta olisi julkaistu erillistä tiedotetta.

Uusi suositus, joka on käytännössä myös Suomen virallinen linja kansalaisten kasvosuojaimiin, löytyy THL:n nettisivulta:

Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Sen sijaan se voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja.

Kankaista kasvomaskia voi käyttää paikoissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä tai kaupoissa.

THL ei siis edelleenkään suosita maskien laajamittaista käyttöä. Silti uusi suositus poikkeaa kiinnostavasti edeltäjästään.

Kolme muutosta entiseen

Viime pääsiäiseen asti voimassa olleessa suosituksessa suhtauduttiin suun ja nenän peittämisen mahdollisiin hyötyihin astetta nykyistä torjuvammin. Suojaimia suositeltiin terveydenhuollon ammattilaisille sekä koronaan sairastuneille ja heidän lähikontakteilleen, mutta ei niinkään muille:

”Muut henkilöt, kuten matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät eivät todennäköisesti hyödy suu-nenäsuojuksen käytöstä. Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä.”

THL ohjeistaa suu-nenesuojuksen käyttöä koronavirukselta suojautuessa.

Edellinen THL:n kasvojen suojaamista koskeva suositus, joka korvattiin nykyisellä 9. huhtikuuta. © Ruutukaappaus

Uusi suositus poikkeaa edellisestä ainakin kolmessa suhteessa:

Nykyään THL ei enää erikseen korosta sitä, että maski on todennäköisesti hyödytön osalle ihmisistä.

Aiemmin THL kyseenalaisti suojusten laajan käytön mahdollisuudet tartuntojen estämisessä ylimalkaan, nyt sama epäily koskee enää terveiden ihmisten maskinkäyttöä.

Lisäksi THL kertoo nykyään, toisin kuin ennen, esimerkkejä vilkkaista paikoista, joissa kangasmaskia voisi ehkä käyttää.

Mutta edelleenkään THL ei laitoksena kannusta ihmisiä käyttämään maskia. Runsas viikko sitten tehdyt tarkistukset maskitekstiin kuitenkin osoittavat, että nykylinjakaan ei ole välttämättä pysyvä.

Koronaviruksesta saadaan jatkuvasti uutta tietoa, joka muuttaa käsitystä myös sen leviämisen torjuntatavoista. Lisäksi muiden maiden esimerkki vaikuttaa vääjäämättä niin terveysviranomaisiin kuin päättäjiin.

Lue myös: Kasvosuojainten käyttösuositus voi tulla Suomeenkin – yhä useampi Euroopan valtio seuraa koronasodassa Aasian esimerkkiä

Lue myös: Ompele kasvomaski lakanakankaasta – Lue myös hygieniaohjeet, joita kasvosuojaimen käyttö vaatii

X