Näin valitset sopivan nettiliittymän – Kokosimme vinkit!

Hyödynnämme internetiä kotona, mökillä, matkustaessa ja jopa kaupassa asioidessamme. Yhteys internetiin on lähes välttämätön monissa arkisissa toimissa. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kodin tietokoneille, nykyaikaisille televisioille ja monille älylaitteille tarvitaan nettiyhteys.  Harva talous pärjää yhdellä liittymällä.

Hyödynnämme internetiä kotona, mökillä, matkustaessa ja jopa kaupassa asioidessamme. Yhteys internetiin on lähes välttämätön monissa arkisissa toimissa. 
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Nettiliittymän nopeus ilmaistaan megabitteinä sekunnissa. Megabitti riittää pankkiasiointiin, lääkäriajan varaamiseen, sähköpostitteluun ja kohtalaisesti tiedonhakuun.

Yle Areenan tallenteita voi suoratoistaa peruslaadulla 2:lla ja teräpiirtoisena (HD) 5:llä megabitillä, mutta suorien lähetysten katseluun suositellaan vähintään 10 megabittiä sekunnissa. Videopalvelu Netflix suosittelee HD-laadulle vähintään 5 megabittiä ja ultra HD -laadulle 25 megabittiä.

Nettiliittymän nopeudella väliä

Erittäin laadukas nettiyhteys maksaa yleensä noin 10–30 e/kk, jos kiinteistö on liitetty kuituun tai kaapeli-tv-verkkoon. Kaapelin pituus ja laatu puolestaan ratkaisevat lankapuhelinverkkoon perustuvan liittymän nopeuden (vdsl, adsl).

Kysy taloyhtiön liittymistä isännöitsijältä tai operaattorin asiakaspalvelulta. Omakotitalon liittäminen viereisen taajamakadun valokuituun maksaa tyypillisesti 2 000–3 000 e.

Modeemilla eli mokkulalla ja puhelimella hyödynnät matkapuhelinverkon liittymän kotona, matkalla ja mökillä. Nopeus tosin vaihtelee valtavasti sijainnin ja verkon kuormituksen mukaan, ja viipeet voivat haitata videopuheluita. Muun muassa parempi suuntaus ja lisäantenni parantavat yhteyden laatua. Kysy konstit operaattorilta ja pätevältä urakoitsijalta.

Kiinteään kaapeliin perustuvan liittymän nopeus vaihtelee huomattavasti vähemmän kuin langattoman.

Muista tietoturva

Torju internetin uhkat ja hyödynnä ilmaiset wifi-palvelupisteet turvallisesti. Asenna turvaohjelmat puhelimiin ja tietokoneisiin.

Suomalainen F-Secure Total maksaa 80 e kolmelle laitteelle.

Suomalainen F-Secure Total maksaa 80 e kolmelle laitteelle.

Jaa netti puhelimen kautta

Jaa puhelimen internet-yhteys läppärille ja muille älylaitteille langattomasti. Opettele älypuhelimen niin sanottu wifi hotspot -ominaisuus. Joskus se riittää kodin ainoaksi laajakaistaksi.

Älypuhelimen ”wifi hotspot”.

Älypuhelimen ”wifi hotspot”.

Mittaa verkkoyhteyden nopeus

Löydä ilmainen verkkoyhteyden nopeusmittari haulla ”verkon nopeustesti” ja ”Dna”, ”Elisa” tai ”Telia” tai käynnistä operaattoreista riippumaton mittari osoitteesta nopeustesti.fi.

Yhteyden nopeutta voi mitata verkkoyhteyden nopeusmittarin avulla.

Yhteyden nopeutta voi mitata verkkoyhteyden nopeusmittarin avulla.

Kiinteä langaton

Asennuta pakkasen ja sateen kestävä mobiilimodeemi tolppaan tai omakotitalon tai kesämökin ulkoseinään. Nettiyhteys toimii etäiseenkin tukiasemaan.

Etevä ja nopea ZyXEL LTE7480 maksaa 340 e.

Etevä ja nopea ZyXEL LTE7480 maksaa 340 e.

Kätevä modeemi

Jaa nettiyhteys tietokoneille, puhelimille ja lastenlasten tableteille. Nappaa kodin langaton laajakaista mukaan matkalle ja mökille. Huawei E5785:ssa on riittoisa akku.

Huawei E5785:n modeemi maksaa 130 e.

Huawei E5785:n modeemi maksaa 130 e. © verkkokauppa.com

Laajakaista jakoon

Jaa laajakaista kodin kaikille älylaitteille. Ulota yhteys kaikkialle isoon kotiin hankkimalla tarvittaessa lisää TP-Link Deco M4 mesh wifi -laitteita.

TP-Link Deco M4 mesh wifi -laite. Yksi maksaa 80, kaksi 120 ja kolme 160 e.

TP-Link Deco M4 mesh wifi -laite. Yksi maksaa 80, kaksi 120 ja kolme 160 e. © verkkokauppa.com

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/21.

Lue myös: Muistitikku vai ulkoinen kiintolevy? Tallenna aineistot ainakin kahteen eri paikkaan – Näin teet varmuuskopiot lisämuistiin tai pilveen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X