Haluatko välttää liikenneruuhkat? Näillä vinkeillä työmatka-autoilijakin säästää aikaa – ja hermoja

Liikenneruuhkan resepti on yksinkertainen. Menijöitä on enemmän kuin tien kapasiteetti sallisi.
Siinä missä vielä vuonna 1940 Suomessa oli rekisteröityjä henkilöautoja noin 8800, vuonna 2017 liikennekäytössä oli yli 2,6 miljoonaa autoa.
Kesäisin tien päällä reissataan pidempiä matkoja kuin talvisin. Keskimäärin suomalainen liikkuu 41 kilometriä päivässä ja suurimman osan siitä autolla.
Pahiten liikenne puuroutuu siellä, missä on paljon ihmisiä. Liikenneviraston liikennemääräkartta paljastaa, että suurimpiin liikennemääriin, eli yli 40 000 ajoneuvoon vuorokaudessa, ylletään suurten kaupunkien ympärillä.
Pidentyneen matka-ajan lisäksi ruuhkaan jumiutuminen voi kiristää myös hermoja. Seura keräsi liikenteen asiantuntijoilta vinkit siihen, miten välttää turha ruuhkassa istuminen.
Näin vältät liikenneruuhkaan jumiutumisen
Varmin tapa välttää liikenneruuhkaan jumiutuminen, on olla lähtemättä liikenteeseen lainkaan.
Etenkin silloin, jos seuraavalle päivälle on jo etukäteen odotettavissa vilkasta liikennettä. Jos mahdollista, etäpäivän tai työajan joustojen mahdollisuutta kannattaa hyödyntää.
Myös sillä, milloin etäpäivän pitää, voi olla vaikutusta siihen, millaisessa liikennevirrassa pääsee matkaamaan.
Arkipäivistä tiistai ja keskiviikko ovat liikenteessä vilkkaimpia. Perjantaina tilanne jo hellittää ja maanantaisinkin teillä on usein hiljaisempaa.
Jos liikenteeseen on kuitenkin pakko lähteä, kannattaa harkintaan laittaa myös vaihtoehtoinen kulkutapa. Onko matka sellainen, että sen voisi taittaa vaikkapa jalan tai polkupyörällä?

Oman matkareitin suunnitteluun voi ottaa avuksi karttapalvelun. Esimerkiksi Google Maps näyttää ajoreitille Seuran toimituksesta Helsingin rautatieasemalle punaisella ne tieosuudet, joissa liikenne sakkaa.
Voitko aikaistaa tai viivästyttää liikenteeseen lähtöä?
Jokainen on oman työmatkansa paras asiantuntija. Jos töihin tulee kuljettua joka päivä samaa reittiä, on helppo oppia, milloin on huono hetki lähteä liikenteeseen.
Jo pienillä, esimerkiksi 15 minuutin aikataulumuutoksilla voi olla vaikutusta siihen, millaiseen liikennevirtaan pääsee mukaan.
Mahdollisuuksien mukaan lähtöä kannattaa aikaistaa tai viivästyttää pahimpien ruuhkahuippujen ulkopuolelle.
Jos mahdollista, myös ennakkoon tiedossa olevia, pahoja ruuhka-aikoja kannattaa välttää. Etenkin juhlapyhien meno- ja paluuliikenne voivat saada liikenteen matelemaan.
Aina viikonlopulle ajoittuvan juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippu ajoittuu yleensä aatonaattoiltaan. Joulun menoliikenteen vilkkaimmat hetket taas voivat levittäytyä tasaisemmin.
Esimerkiksi vuonna 2018 jouluaatto on maanantaina. Silloin menoliikennettä alkaa kertyä teille pitkin viikonloppua ja isoimmilta sakkautumisilta saatetaan välttyä.
Navigaattoria ei ole pakko totella – reagoi reittivalintaan ruuhkatilanteen mukaan
Reittivalinnalla voi olla suuri merkitys siihen, miten rivakasti matkan saa taitettua. Lyhin reitti ei välttämättä ole nopein ja navigaattori neuvoo monia muitakin matkaajia samalle reitille.
Erilaisten karttasovellusten ja -palveluiden avulla etenkin pidempää matkaa kannattaa suunnitella jo etukäteen.
Esimerkiksi Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta voi tarkastella oman reittinsä tilannetta. Palvelu näyttää kartalla muun muassa sen, missä on tietöitä ja miltä tien ruuhkatilanne näyttää.
Vilkkaina liikennepäivinä etenkin päätiet tukkeutuvat helposti.
Toisinaan ruuhkautuvan päätien vieressä saattaa kulkea vanhatie, jolla liikenne on joutuisampaa. Silloin ei välttämättä kannata suunnata jononjatkoksi ruuhkaan.

Liikennetilanne-palvelussa voi tarskastella muun muassa teiden ruuhkatilannetta, ajokeliä ja tietöitä. © KUVAKAAPPAUS
Katso sääennuste ja seuraa liikennetiedotteita
Suomessa suurempien ruuhkien syypäinä ovat useimmiten joko iso liikenneonnettomuus tai poikkeuksellisen kehno keli.
Asiantuntijat vinkkaavatkin ennen lähtöä tarkistamaan sääennusteen. Jos luvassa on huonoa ajokeliä, myös ruuhkat ovat todennäköisiä.
Vaikka moottori olisi jo käynnissä, ruuhkan välttelemisessä peli ei välttämättä ole vielä pelattu. Asiantuntijat neuvovat tiellä liikkujia kuuntelemaan ja seuraamaan liikennetiedotteita.
Esimerkiksi radiosta voi kääntää päälle kanavan, joka välittää tietoa liikenteestä.
Liikenneraportointia on mahdollista saada myös suoraan omaan navigaattoriin tai kännykkään. Esimerkiksi V-Traffic -palvelu välittää reaaliaikaista tietoa liikennetilanteesta käyttäjän paikkatunnistetietojen perusteella.
Jos itse ei istu ratin takana, liikennehäiriötiedotteita voi etsiä myös sosiaalisesta mediasta. Muun muassa Liikennevirasto julkaisee niitä Twitterissä.
Vaikka ruuhkaan jumiutuminen voi kismittää, muuhun maailmaan verrattuna Suomessa on ruuhkia vähän. Liikenteen asiantuntijoiden mukaan Suomessa onkin useimmiten ruuhkan sijaan kyse liikenteen ruuhkautumisesta.
Se on pientä verrattuna esimerkiksi Kiinassa vuonna 2010 syntyneeseen ruuhkaan. Tien kunnostustyöt puurouttivat liikenteen Pekingiin johtavalla moottoritiellä 12 päivän ajaksi ja autoletkalla oli mittaa yli 100 kilometriä.
Juttua varten haastateltiin Trafin liikenneturvallisuusviestinnän johtavaa asiantuntijaa Jussi Pohjosta ja Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristoa.