Näin vastaanottokeskus polkaistiin pystyyn päivässä: Työntekijät tyhjensivät Ikean

Hostelli muuttui yhdessä yössä 300 pakolaisen asuinpaikaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomesta turvapaikkaa etsivä Bassem majoittuu Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskuksessa ja nukkuu uusissa Ikean lakanoissa.

Hostelli muuttui yhdessä yössä 300 pakolaisen asuinpaikaksi.
Teksti:
Aino Loikkanen

Liikuntasalin lattialle asetetulle patjalle on pedattu sänky. Kiemuraisella kuviolla varustetut lakanat ovat etäisesti tutun näköiset – tosiaan, nehän ovat ruotsalaisen huonekalujätin Ikean mallistoa.

Samoin ovat kymmenien viereisten vuoteiden samanlaiset lakanat.

Outoa on vain se, että vuodepaikat ovat elokuussa avatussa Kirkkonummen Evitskogin tilapäisessä vastaanottokeskuksessa. Ovatko vastaanottokeskukset alkaneet käyttää Ikean tuotteita?

Eivät sentään.

Keskuksen toimintaa pyörittävän Nordic Lake Hostellin edustaja Annika Vaikla kertoo todellisen syyn. Se on kiire.

”Kiinteistön omistaja kertoi meille keskiviikkoiltana 12. elokuuta, että hostelli muuttuu tilapäiseksi vastaanottokeskukseksi. Ensimmäiset uudet asiakkaat otimme vastaan seuraavana päivänä. Tarvitsimme lisää muun muassa patjoja, vuodevaatteita, lakanoita, pyyhkeitä ja astioita.”

Hostellin tavalliset lakanantoimittajat eivät pystyneet näin lyhyellä varoitusajalla toimittamaan tarvittavia tuotteita.

”Soittelimme myyjiä läpi kiireellä torstaiaamuna. Joku keksi, että Ikea on auki! Se oli ainoa paikka, josta saimme tarvittavan suuren määrän tavaraa kerralla. Lähdimme matkaan hostellin bussilla.”

Tavaratalon hyllyt tyhjiksi

Ja toden totta, esimerkiksi hostellin ostamia Kråkris-nimisiä lakanan ja tyynyliinan paketteja on torstaina saatavana Espoon tavaratalosta 119 kappaletta ja Vantaan tavaratalosta 933 kappaletta. Yhden paketin hinta on 3,99 euroa.

Vastaanottokeskus osti niitä kerralla satoja. Myös muita tuotteita tarvittiin jopa 300 kappaletta kerralla.

”Tavaratalon henkilökunta ei ehtinyt täyttää hyllyjä uudelleen niin nopeasti kuin me niitä tyhjensimme. Bussi tuli täyteen tavaraa.”

Vaikla epäilee, että joitain tavaroita on nyt enemmän kuin niitä todellisuudessa tarvitaan.

”Meidän piti yhden päivän aikana tyhjentää ja siivota hostelli asiakkaista ja laittaa kaikki uudelleen kuntoon turvapaikanhakijoita varten. Ei ollut aikaa pestä edes likaisia lakanoita, koska kaiken piti olla valmista heti torstaina.”

Keskus voi tällä hetkellä vastaanottaa 300 turvapaikanhakijaa.

Lisää henkilökuntaa

Hostellille tarvittiin myös lisää henkilökuntaa. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksen asumistoimintoja pyörittää noin 13 henkilöä aiemman kuuden sijaan. Joukkoon on liittynyt uusia kokkeja, siivoojia ja toimistotyöntekijöitä.

Henkilökunnan lisäksi myös ruoan menekki on kaksinkertaistunut.

”Aiemmin hostellin keittiössä valmistettiin vain aamiainen ja iltaruoka. Nyt aterioita on enemmän, syöjiä on enemmän, ja ruokaa kuluu paljon enemmän kuin aiemmin.”

Myös ruokatarvikkeita jouduttiin etsimään lisää kiireellä.

”Bisnesmielessä tällaiset äkkiratkaisut eivät ole parhaita, koska emme voineet juurikaan valita millaisia tai minkähintaisia tuotteita ostimme. Ihmiset epäilevät, että olisimme tienneet vastaanottokeskuksesta paljon paljon aiemmin, mutta todellisuudessa se siis polkaistiin pystyyn päivässä!”

Maahanmuuttovirasto on tehnyt Evitskogin vastaanottokeskuksesta kolmen kuukauden määräaikaisen sopimuksen. Jos sopimus ei jatku, mitä hostelli tekee sadoille peitoille ja tyynyille?

”Niille löytyy varmasti käyttöä myös hostellin toiminnassa”, Vaikla sanoo.

X