Näin voit jatkaa työntekoa eläkkeellä – Lue asiantuntijan vinkit!

Aika moni eläkeläinen haikailee takaisin töihin. Töihin paluu onnistuu oikein hyvin, eikä vanhuuseläke pienene vaikka tekisi miten paljon töitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Salo kannustaa työntekoon eläkkeelläkin, jos intoa ja työkykyä siihen riittää.

Aika moni eläkeläinen haikailee takaisin töihin. Töihin paluu onnistuu oikein hyvin, eikä vanhuuseläke pienene vaikka tekisi miten paljon töitä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Ihminen haikailee eläkkeelle pääsystä silloin, kun on vielä töissä. No, sitten koittaa eläkeaika, ja haikailu jatkuu. Mutta silloin aika moni miettii, että voisi mennä uudestaan töihin, uusiin tai entisiin. Sellainen ihminen on, aina on jotain uutta mielessä. Ja töihinhän pääsee vaikka on eläkkeellä. Kovin tiukassa elää sellainen käsitys, ettei eläkeläinen saa tehdä palkkatyötä.

Haluan töihin eläkkeellä, mutta miten?

Jos olet vanhuuseläkkeellä tai osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä, voit tehdä töitä ja vaikka kuinka paljon.

Mutta jos olet työkykyyn liittyvällä eläkkeellä, työntekoon liittyy rajoituksia. Tiedustele tässä tapauksessa asiaa omasta työeläkeyhtiöstäsi. Sieltä saat muutenkin kaikkia eläkkeeseen liittyviä tietoa ja apua.

Uutisissa on näkynyt, että varsinkin terveys- ja hoitoalalla on eläkkeeltä töihin tulleita ihmisiä. Ja mikäs siinä, töitä on tarjolla ja jos vain on työkykyä, ei muuta kuin töihin.
Jos teet työtä vanhuuseläkkeellä ollessasi, lisää eläkettä kertyy 1,5 prosenttia vuodessa 68 vuoteen saakka. Sinun ei tarvitse huolehtia eläkkeen kertymisestä, sillä työnantaja hoitaa lakisääteiset velvoitteet, ja tieto tulee eläkeyhtiöön tulorekisterin kautta.

Avainsana eläkkeen kertymisestä on työsuhde. Eläkeläisenä voit olla töissä omilla ehdoillasi. Määrittele työnantajan kanssa yhdessä, mitä teet ja kuinka paljon. Sinun pitää hakea tätä kertynyttä eläkettä 68-vuotiaana. Sitten voit alkaa lopullisesti viettää eläkepäiviä tai jatkaa töitä, mutta eläkettä ei enää kerry.

Jos yrittäjä jää vanhuuseläkkeelle, lakisääteinen YEL-vakuutus päättyy. Sen tilalle voi ottaa vapaehtoisen YEL-vakuutuksen, jos haluaa, että tästä työstä kertyy vielä eläkettä. Jos olet yrittäjä, kysy juuri sinua koskevia asioita omasta eläkeyhtiöstäsi.

Ennen vanhaan eläkeikä oli kaikilla sama, mutta nyt laissa on paljon siirtymäsäännöksiä eli eri vuonna syntyneillä eläkeikä vaihtelee. Vanhuuseläkeikä on syntymävuoteen sidottu, mikä vähän mutkistaa asioita. Mutta jos siis olet vanhuuseläkkeellä, voit tehdä töitä oman halusi ja vointisi mukaan vaikka kuinka paljon ja vaikka kuinka pitkään. Eläkettä kertyy 68 vuoteen saakka.

Lue myös: Mikä kumma saa 78-vuotiaan Pirjo Tiaisen käymään yhä töissä? – ”Lopetan työnteon vasta, kun pää tai jalat sanovat seis”

Pieneneekö eläkkeeni, jos menen töihin?

Naapurit tietävät paljon, mutta tässä asiassa he ovat väärässä. Vanhuuseläke ei pienene, jos menet eläkkeellä töihin. Tämä on yksiselitteinen asia.

Työtulot eivät vaikuta maksussa olevaan vanhuuseläkkeeseen. Vanhuuseläkkeellä voi siis työskennellä niin paljon kuin haluaa. Mutta jos harkitset ansiotyön tekemistä työkyvyttömyyseläkkeellä, selvitä työeläkelaitoksestasi, kuinka paljon voit ansaita.

Minkälaisen verokortin tarvitsen?

Jos joku tässä maassa toimii, niin verotus. Olet jo puolessa välissä, kun sinulla on verokortti eläkettä varten. Kun menet töihin, tarvitset toisen verokortin palkkatuloa varten. Sen saat helposti, kun menet nettiin Verohallinnon vero.fi-sivulle, sieltä omaveroon ja kirjaudut palveluun pankkitunnuksilla. Voit myös soittaa verotoimistoon (029 497 000) ja pyytää toista verokorttia. Niin ja verotoimistojakin on olemassa, jos haluat hoitaa asian virkailijan kanssa kasvotusten.

Maailma on muuttunut viime aikoina, sillä verokorttia ei enää tarvitse luovuttaa työnantajalle. Riittää, kun näyttää verokorttia. Voit ottaa verokortista puhelimella kuvan omaverossa.

Jos sinulla on useita työnantajia, pärjäät yhdellä verokortilla. Ennen vanhaan verokortti oli arvokas dokumentti. Arvokas ja tärkeä se on vieläkin, mutta uusi tekniikka on tehnyt siitä helpommin saatavan ja toimivamman.

Työtuloa varten annetussa verokortissa on tuloraja, jota sinun pitää seurata. Jos tuloraja uhkaa ylittyä, pitää verokorttiin hakea muutosta hyvissä ajoin ennen tulorajan täyttymistä. Muutoin veroa menee lisäprosentin mukaan.

Ja sama toiseen suuntaan eli jos tienaatkin ennakoitua vähemmän, veroprosentti pienenee, kunhan teet verokorttimuutoksen ajoissa. Veroa maksetaan ansioiden mukaan eikä sattumanvaraisesti ja vähän sinne päin.

Keskustele veroihmisten kanssa eläkkeen ja työtulon veroprosenteista eli onko viisasta, että molemmissa on sama prosenttia, työtulossa suurempi vai pienempi veroprosentti?

Yleensä eläketulon veroprosentti on vakaa, ja työtulot enemmän satunnaisia. Näissä veroasioissakin on paljon vertaistietoa, vääriä ajatuksia ja uskomuksia. Jokainen tapaus on yksilöllinen.

Ei kannata uskoa ketä tahansa, vaan ottaa itse yhteys verotoimistoon ja selvittää asiat perusteellisesti. Näin ei maksa liikaa eikä liian vähän veroa ei eläkkeestä eikä ansiotulosta. Jälkiveroista ei meistä kukaan tykkää. Kannattaa olla rehellinen itselleen ja maksaa vero silloin, kun sen aika on.

Asiantuntijoina neuvontapäällikkö Marjukka Matikainen työeläkeyhtiö Varmasta ja johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/19.

Lue myös: Eläkeläisen työntekoa ei aina katsota hyvällä: ”Alaiset kiittelivät – he moittivat, jotka halusivat paikalleni”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X