Nyt on upea tee se itse -projekti! Näin Volvo Amazonin takaluukusta syntyi sohva

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ruostunut 60-luvun Volvo Amazon syntyi uudelleen autoharrastaja Esa-Pekka Pohjolan ja tämän ompelevan anopin käsissä upeaksi sohvaksi.
Ruostunut 60-luvun Volvo Amazon syntyi uudelleen autoharrastaja Esa-Pekka Pohjolan ja tämän ompelevan anopin käsissä upeaksi sohvaksi. Kuva: Esa-Pekka Pohjola
Sastamalalainen Esa-Pekka Pohjola teki vuoden 1964 Volvo Amazonin perästä sohvan. Idea työlääseen projektiin lähti netistä, mutta autonhylky moottoriharrastajalla oli jo omasta takaa.

Mitä tarvitaan vuoden 1964 Volvo Amazonin muuttamiseen huonekaluksi? Ainakin aikaa, tee-se-itse -meininkiä, avulias anoppi ja vanhojen autojen raatoja.

Erilaisten auton peräosiin on tehty sohvia ennenkin, ja Esa-Pekkakin sai inspiraation Volvo-sohvaansa nimenomaan internetistä. Kädentaitoja hänellä oli entuudestaan ja tee se itse -periaatteella oli jo aiemmin syntynyt monenlaisia esineitä koristeiksi ja huonekaluiksi.

”Olen tehnyt itse kotiin esimerkiksi valaisimia, vitriinin ja lipaston. Lahjaksi tein vanhoista lusikoista, haarukoista ja veitsistä kala- ja lintuesineet”, Pohjola kertoo.

Esa-Pekan vaimon sisko julkaisi Volvo Amazon -sohvasta kuvan myös Facebookin Tee se itse -ryhmässä, missä se keräsi yli sata hehkuttavaa kommenttia.

Tältä Esa-Pekan käsissä syntynyt sohva näyttää.

Tee se itse -sohvan takavalotkin toimivat.

Tee se itse -sohvan takavalotkin toimivat. Kuva: Esa-Pekka Pohjola

Ei mikään helppo tee se itse -projekti

Ennen kuin alun perin sininen Volvo Amazon sai valokuvan himmeän, valkoisen maalihunnun ja ruskean tekonahkaverhoilun yllensä, Pohjola joutui työstämään autonraatoa kuntoon pitkän kaavan kautta.

”Olihan siinä aika paljon tekemistä. Auto oli kolaroitu ja siinä oli ruostevaurioita, jotka jouduin korjaamaan ensimmäisenä. Jotta autonperästä saa sohvan, siihen täytyy asentaa tukirakenne rautaputkista, joihin saa selkänojan ja istuimen kiinni.”

Tukirakenteiden asentamisen jälkeen sohvanrungossa oli vielä kosolti pohjatöitä, hiomista ja paklaamista. Ja sitten lisää hiomista ja paklaamista. Maalin Pohjola veti vasta tasaisen pinnan päälle.

Penkit Esa-Pekka rakensi vaahtomuovista. Hänen anoppinsa ompeli ja auttoi verhoilemaan sohvan ruskealla keinonahalla. Loppusilaus syntyi, kun Esa-Pekka asensi toimivat valot, bensatankin korkin ja puskurit paikoilleen.

”Harrastan autojen laittamista, joten minulla oli varaosia, joita käytin sohvaan. Kaiken kaikkiaan tein sohvaa kolme viikkoa vapaa-ajallani.”

Lue myös: Norja ei saanut omaa Porscheaan koskaan – Muovikorisen Troll-urheiluauton piti nostaa syrjäinen maa maailman autoteollisuuden huipulle

Volvo valmisti Amazonia vuosina 1956–1970 kolmen tyyppisenä: 2- ja 4-ovisena sedanina ja 5-ovisena farmarina. 

Volvo valmisti Amazonia vuosina 1956–1970 kolmen tyyppisenä: 2- ja 4-ovisena sedanina ja 5-ovisena farmarina.  Kuva: iStock

Huonekaluja autoharrastuksen kylkiäisinä

Valkoinen Volvo ei ollut ei ollut Pohjolan ensimmäinen tee se itse -sohva. Hän rakensi vastaavan kymmenen vuotta sitten omiin häihinsä, istuimeksi vaimolleen ja itselleen.

Hää-Volvo oli myös malliltaan Amazon, mutta väriltään se poikkesi nyt rakennetusta: verhoilu oli musta ja maalipinta harmaampi.

”Se sohva minulla on yhä tallessa.”

Autosohvat ovat Pohjolan ykkösharrastuksesta, vanhojen autojen tuunaamisesta ja moottoriurheilusta, syntyviä sivuprojekteja. Hän purkaa autoja varaosiksi ja sohvienkin perät hän oli ottanut aiemmin talteen: hääsohvan syntyi 2-ovisesta Sedan-mallista ja valkoinen Volvo-sohva 4-ovisesta mallista.

”Kotonani kaikki harrastivat moottoriurheilua, ja olen pienestä asti pelannut myös mopojen ja moottoripyörien kanssa. Myös vaimoni harrastaa. Hänellä on 1950-luvun amerikkalainen Chrysler.”

Anoppi osallistuu sen sijaan projekteihin nimenomaan ompelutaitojensa vuoksi.

Lue myös: Matin kunnostama VW Kleinbus on nyt liikkuva kesämökki – Upea retroauto on kuin aikakoneesta tullut

X