Nainen ajautui salasuhteeseen miehen ystävän kanssa ja tuli raskaaksi – Ihmeellinen sattuma esti abortin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Seuran ja Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto.
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Joskus sattuma voi vaikuttaa aborttipäätökseen", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Yhdysvalloissa Alabaman osaval­tiossa tehtiin ankara lakiuudistus raskauden keskeyttämisten suhteen. Jatkossa esimerkiksi raiskaus tai insesti ­eivät kelpaa syyksi aborttiin. Jos lääkäri ­tekee abortin laittomasti, häntä uhkaa jopa 99 vuoden vankeustuomio.

Suomessa ­asia sai huomiota kansanedustaja-lääkäri Päivi Räsäsen kommenteista, kun hän iloitsi Yhdysvaltain kiristyneestä abortti-ilmapiiristä. Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta tyrmäsi Suomen aborttilainsäädännön kiristämisen Iltalehdessä.

Raskaus on mahdollista keskeyttää Suomessa, jos synnytys olisi vaaraksi terveydelle, jos raskaana oleva on alle 17- tai yli 40-vuotias, jos hän on synnyttänyt jo neljä lasta tai ei sairauden vuoksi kykenisi­ huolehtimaan lapsesta. Abortin syyksi riittää myös, jos lapsen synnyttäminen ja hoito olisi äidille huomattavan suuri rasitus.

Taustasyynä voivat olla perhesuhteet, asuminen, työ- tai taloudellinen tilanne tai ­tulevaisuudensuunnitelmat. THL:n mukaan nykyinen lainsäädäntö on siirtänyt päätäntävaltaa abortista naiselta liiaksi lääkärin arvioitavaksi, vaikka yli 96 prosenttia aborteista tehdään sosiaalisin perustein.

Joskus sattuma voi vaikuttaa aborttipäätökseen. Voin kirjoittaa anonyymisti naisesta, joka oli seurustellut miehensä kanssa jo useita vuosia. Lapsia­ he eivät saaneet.

Nainen ajautui salasuhteeseen miehen ystävän kanssa ja tuli raskaaksi. Hän kävi läpi raskaan harkinta­prosessin ja halusi lopulta keskeyttää raskauden kuudennella viikolla.

Lääkkeellistä raskauden keskeytystä edeltävänä iltana nainen meni katsomaan siskonsa tanssiesitystä. Katsomon takaosassa istunut pieni poika kiipesi jatkuvasti penkin yli ­hänen syliinsä. Vielä esityksen päätyttyä tämä noin 2-vuotias juoksi halaamaan ­naista huutaen ”äiti, äiti”. Pojan vanhemmat olivat ihmeissään, sillä yleensä poika ei ottanut kontaktia tuntemattomiin.

Koko seuraavan yön nainen itki vuolaasti. Lopulta hän päätti perua abortin.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X