Naiset kokevat Italiassa huomattavasti vähemmän väkivaltaa kuin Suomessa – Näin arkipäiväinen ostos auttaa lähisuhdeväkivallan uhreja

Designbrändi Alessin ja kappaketju Conadin yhteistyöllä tuetaan väkivallan uhreja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Designbrändi Alessin ja kappaketju Conadin yhteistyöllä tuetaan väkivallan uhreja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Naiset kokevat Italiassa vähemmän väkivaltaa kuin monessa muussa Euroopan maassa, mutta asiaan suhtaudutaan vakavasti.

Italialainen kappaketju Conad myy liikkeissään avaimenperää, jonka tuotot lahjoitetaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Avaimenperän on suunnitellut muotoiluyritys Alessi.

Conadin myymälöissä avaimenperä maksaa 1,50 euroa. Summa lahjoitetaan Donne in Rete contro la violenza -verkostolle (D.i. Re), joka auttaa väkivallan uhreiksi joutuneita naisia tukipalveluilla.

Verkostoon kuuluu yli 80 tukikeskusta. Lisäksi D.i. RE tarjoaa puhelinpalveluita ja keskusteluapua väkivallan uhreille, sekä tuottaa tutkimusta ja erilaisia projekteja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Alessin suunnitelema metallinen avaimenperä, jossa on tyttöhahmo.

Alessin sunnittelemaa avainperää myydään Italaisen kauppaketju Conadin myyntipisteissä. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Avaimenperää ei myydä Suomessa.

Yhä useammin henkirikoksen uhrina on nainen

Italiassa tapettiin viime vuonna yli sata naista. Yli kolme neljäsosaa rikoksista oli sellaisia, joissa surmaaja oli urhin kumppani tai perheenjäsen.

Naisten osuus henkirikosten uhreissa on Italiassa korkeampi kuin koskaan.

Italialaisen tutkimusinstituutin mukaan vuonna 2000 tapetuista 26,4 prosenttia oli naisia. Viime vuonna naisuhrien osuus oli 37,1 prosenttia.

Muihin Euroopan unionin maihin verrattuna naisiin kohdistuva väkivalta on Italiassa keskimääräistä harvinaisempaa.

Italiassa yli 15-vuotiaista naisista 27 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, selviää Euroopan unionin perusoikeusviraston teettämästä tutkimuksesta.

Tanska johtaa väkivaltatilastoa, Suomi toisella sijalla

Eniten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on Tanskassa, jossa yli puolet naisista on kokenut väkivaltaa. Myös Suomi on tilastojen kärkisijoilla, heti Tanskan jälkeen. Suomalaisnaisista 47 prosenttia on joutunut fyysisen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Keskimäärin EU:ssa yksi kolmesta naisesta on kokenut väkivaltaa 15 vuotta täytettyään.

Tutkimuksen tekijät kuitenkin huomauttavat, että joidenkin maiden kulttuurissa väkivallan kokemuksista puhuminen voi olla vaikeampaa, mikä vaikuttaa myös tutkimustuloksiin eri maiden välillä.

Jos lähisuhdeväkivalta koetaan yksityisasiaksi, siitä voi olla vaikeaa puhua edes tutkimushaastattelijalle.

Eurooppalaisen The Local -lehden mukaan sukupuoleen perustuva väkivalta on Italiassa tabu. Ongelmaan on yritetty löytää ratkaisua parantamalla koulujen seksuaalikasvatusta.

X