Näistä uutisista vuosi 2018 muistetaan – TV-kokin itsemurha ja muut puhutuimmat tapaukset

Amerikkalainen sisältöanalyysifirma Charbeat keräsi vuoden 2018 luetuimpia uutisartikkeleita listaansa. Poimimme niistä viisi meitäkin tänä vuonna puhuttanutta aihetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Amerikkalainen sisältöanalyysifirma Charbeat keräsi vuoden 2018 luetuimpia uutisartikkeleita listaansa. Poimimme niistä viisi meitäkin tänä vuonna puhuttanutta aihetta.
Teksti:
Katariina Taleva

Anthony Bourdanin itsemurha

Vuoden puhutuin henkilö ei Chartbeatin tilastojen mukaan ollutkaan Yhdysvaltojen presidentti, vaan pidetty amerikkalainen tv-kokin itsemurha kesäkuun alussa.

CNN kertoi, kuinka monet julkisuuden henkilöt ja hänen läheiset ystävänsä olivat järkyttyneitä Anthony Bourdainin poismenosta.

” Hän opetti meille ruokaa – mutta sitäkin enemmän hän opetti, miten ruoka voi tuoda meidät kaikki yhteen ”, Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama tviittasi.

Bourdain ehti tehdä myös jakson Suomen ruokakulttuurista ohjelmaansa Anthony Bourdain maailmalla –sarjaan.  Hän tutustui täällä nakkikioskeihin, mummon keittiöön ja saunaan. Oppaana Suomessa hänellä oli muusikko Sami Yaffa.

Donald Trump

Donald Trumpin presidenttiyttä kritisoitiin uutisissa moneen otteeseen, mutta luetuimmaksi jutuksi Chartbeatin mukaan maailmalla nousi The New York Timesin nimettömänä julkaistu mielipideartikkeli, jossa yksi Trumpin hallinnon työntekijä kertoo, kuinka presidentin haitallismpia aikeita tehdään tyhjäksi ”maan demokraattisen instituutioiden suojelemiseksi.” Mielipide oli Chartbeatin mukaan koko vuoden toiseksi luetuin juttu.

Trump tietenkin hyökkäsi sanoillaan lehteä ja nimetöntä kirjoittajaa vastaan.

Trump kiinnosti myös Suomessa, kun hän ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat heinäkuussa Helsingissä.

Seura teetti Taloustutkimuksella kyselyn millainen mielikuva suomalaisilla on Trumpista ja Putinista, ja mitä suomalaiset toivovat Helsingin tapaamisesta. Käänsimme jutun sekä tulokset englanniksi, jotka levisivät maailmanlaajuisesti.

Brexit

Ihmisiä ympäri maailmaa kiinnosti Britannian tuleva (?) EU-ero. Britannian yleisradion, BBC:n, ylläpitämä Brexit- liveblogi kertaa viimeisimpiä poliittisia käänteitä neuvotteluissa. Liveblogi on Chartbeatin listalla kolmantena.

Seura kertoi kolmen suomalaisen elämästä Brexit-kaaoksen keskellä.

”Kenelläkään ei ole oikein homma hanskassa. Ei hyvältä näytä, jos ministerikään ei usko Brexitin toteutumiseen, vaan ennemmin eroaa”, kommentoi suomalainen Heli Hearthland EU-erosta vastaavan ministeri David Davisin eroa.

Monet britit katuvat vuoden 2016 kansanäänestyksessä annettua ääntä. Yksi heistä on James, joka kommentoi Seuralle näin:

”Alun perin äänestin EU-eroa, mutten niinkään maahanmuuttoon liittyvistä syistä, vaan pikemminkin jotta valtion asiat saataisiin kontrolliin. Nyt, nähtyäni miten tilanne on edennyt, vaihtaisin kuitenkin kantaani ja äänestäisin EU:ssa pysymisen puolesta.”

Thaimaan luolaan jääneet pikkupojat

Vuoden puhutuin pelastusoperaatio varmasti oli kesäkuun lopussa tapahtunut luolaonnettomuus Thaimaassa, jossa 12 pikkupoikaa ja heidän jalkapallojoukkueen valmentaja jäivät loukkuun 17 päiväksi.

Pelastusoperaatio oli kuitenkin tuloksellinen, ja pojat sekä valmentaja saatiin pelastettua luolasta sukeltajien avulla. Mukana pelastusoperaatiossa oli suomalainen tekniikkasukeltaja Mikko Paasi. Hän kuvaa tapahtumia tarkasti Johanna Elomaan kirjoittamassa Sukellus valoon –kirjassa (Otava).

Suomen sukellus- ja ylipainelääketieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Anne Räisänen-Sokolowski sanoi Seuralle, että luolassa olleiden hapenpuutteen pitkäaikaisvaikutuksia on vaikea arvioida etukäteen.

Me too ja Suostumus 2018

Chartbeatin listalle nousi myös artikkeleita jo lokakuussa 2017 maailmanlaajuiseksi levinneestä me too –kampanjasta ja sen jälkipesusta.

© iStock

Tarinat seksuaalisesta häirinnästä ovat järkyttäneet maailmaa. Amerikassa puhuttiin paljon Donald Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden  tuomarin Brett Kavanaughin nuoruudenaikaisista raiskausepäilyistä.

Myös  tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajia voidaan pitää osoituksena siitä, että  työtä seksuaalista väkivaltaa vastaan täytyy maailmassamme vielä tehdä.

Myös Suomessa on tänä vuonna puhuttu paljon kyseisestä kampanjasta. Osana kampanjan saavutuksia voidaan ehkä myös pitää Suostumus 2018 –kansalaisaloitetta, joka keräsi tarvittavat allekirjoitukset.

X