Näkökenttää rajoittava kokovisiiri ärsyttää liigapelaajia – Löytyykö ”akvaariolle” enää perusteita?

Liigan kilpailupäällikkö Arto I. Järvelä kertoo Seuralle, että kokovisiiri säilyy käytössä pelaajien vastustuksesta huolimatta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

KooKoon Teemu Engberg (vas.) ja HIFK:n Miro Väänänen pelasivat kokovisiirit päässään Helsingissä 12. maaliskuuta. Kolme päivää myöhemmin HIFK kertoi, että joukkueen keskuudessa oli ilmennyt koronavirustartunta. Sekä HIFK että KooKoo aloittivat 14 vuorokauden karanteenin, jonka aikana joukkueet eivät harjoittele tai pelaa.

Liigan kilpailupäällikkö Arto I. Järvelä kertoo Seuralle, että kokovisiiri säilyy käytössä pelaajien vastustuksesta huolimatta.
Teksti:
Jukka Vuorio

Viikon jääkiekkosana on kokovisiiri.

Kuluva viikko alkoi jääkiekon Suomen korkeimmalla sarjatasolla Liigassa tyrmistyttävissä merkeissä. HIFK tiedotti maanantaiaamuna, että sen joukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta ja näin ollen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tartuntatautiviranomainen on asettanut joukkueen taustahenkilöineen 14 vuorokauden karanteeniin.

Karanteenin aikana joukkue ei harjoittele eikä luonnollisestikaan pelaa jääkiekkoa muita joukkueita vastaan.

Pian HIFK:n ilmoituksen jälkeen myös HIFK:n viikonloppuna kohtaamat joukkueet, Kouvolan KooKoo ja Lappeenrannan SaiPa, ilmoittivat aloittavansa kahden viikon karanteenin.

Karanteenit ovat vallitsevissa pandemiaolosuhteissa paikallaan ja oikea päätös, mutta herättävät samalla voimakkaan kysymyksen pelaajien inhoamien kokovisiirikypärien käytöstä.

Moni pelaaja on somessa valittanut kokovisiirien haittaavan näkökenttää. Siksi muun muassa syöttöpeli ja taklauksiin valmistautuminen muuttuu hankalammaksi. Pelaajat itse kutsuvat kokovisiirimallia ”akvaarioksi”.

”Nyt voidaan varmaan unohtaa kokovisiirit?”, Ilveksen hyökkääjä Ville Meskanen kyseli maanantaina 15. maaliskuuta Twitterissä, kun kolmen liigajoukkueen koronakaranteenit oli ilmoitettu.

Twiittiinsä hän lisäsi ruutukaappauksen Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän MTV Urheilulle viime vuoden puolella antamasta kommentista.

”Pyrimme tällä [kokovisiireillä] estämään sitä, ettei tauti tarttuisi mahdollisesti vastustajaan, jos meillä olisi koronapelaaja, jolla on tauti päällä. Näin vastajoukkue ei joutuisi karanteeniin, kun kaikki käyttävät kokovisiiriä”, Järvelä sanoi tuolloin.

Nyt tuolle lupaukselle ei löytynyt katetta, mikä on ammattilaispelaajille kova pettymys. Visiirejä on siedetty pelaajien keskuudessa juuri siksi, ettei toisen joukkueen koronatartunta automaattisesti asettaisi vastustajaakin karanteeniin.

Kokovisiiri pysyy

Keskiviikkona Järvelä kertoi Seuralle, että näillä näkymin liigakausi pelataan loppuun kokovisiirejä käyttäen.

”Ainakaan mitään muuta päätöstä ei ole tehty”, Järvelä sanoi.

Järvelän mukaan julkisuudessa käyty keskustelu kokovisiireistä on lähtenyt väärille raiteille.

”Kokovisiirin tarkoitus on estää mahdollisten tartuntojen leviäminen. Nyt jos osoittautuu, että SaiPa ja KooKoo eivät ole saaneet tartuntoja, silloinhan se on toiminut. Se on se tavoite.”

KooKoon joukkue on kokonaisuudessaan saatu testattua tiistaina. Järvelän tietojen mukaan ainakaan keskiviikkoon mennessä KooKoon riveissä ei ollut ilmaantunut koronaoireita.

Kysymykseen siitä, eikö kokovisiiri ole ollut käytössä siksi, että sen piti estää toisen joukkueen karanteeniin joutumisen, jos vastustajan riveissä todetaan koronaa, Järvelä vastaa tilanteen muuttuneen viime vuoden lopusta.

”Kun päätös kokovisiireistä tehtiin, ei ollut tietoa brittimuunnoksesta. Nyt kukaan ei tiedä, kuinka herkästi se tarttuu.”

Muualla pelataan tavallisin kypärin

Meskasen twiitin kommenteissa myös entinen liigapelaaja Jarkko Näppilä kommentoi kokovisiirejä.

”Tämä visiirihomma on yksi esimerkki liigan keppihevostelusta eli kepparoinnista. Käytetään hyväksi jonkun toisen tarkoituksen suhteen. Tässä vakuutusmaksujen, ei tartuntojen kitkemisen tai pelien jatkumisen”, Näppilä kirjoittaa.

Muiltakin liigapelaajilta kupli maanantain mittaan kommentteja someen.

“Why the full face bubbles then? [suom. Miksi sitten kokovisiirit?]”, kysyi Lahden Pelicansin maalivahti Patrik Bartosak omassa twiitissään.

”Eikö tän kokopleksin ainut tarkoitus ollut välttää karanteenit? Jos se ei sitä tee ni se on pelkkä terveyshaitta. No onneks se on helppo ruuvata irti?”, twiittasi puolestaan Vaasan Sportin hyökkääjä ja Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsen Jonne Virtanen.

Toisessa twiitissään Virtanen toi esiin tärkeimmän syyn, miksi pelaajat haluaisivat luopua kokoplekseistä.

”Heikentää näkökenttää. Tullu paljon törmäyksiä mihin ei osaa varautua. Paljon niskan retkahdusvammoja jne.”

Samaan aikaan, kun Liigassa on pelattu joulukuusta alkaen kokovisiirit päässä, muun muassa NHL-otteluita pelataan tavallisella kypärämallilla, ja kotimaassakin muun muassa miesten Mestistä ja Suomi-Sarjaa pelataan samanlaisilla kypärillä kuin aina ennenkin.

Liigan pudotuspelien alkamisajankohdasta ei ole vielä varmuutta. Runkosarjan viimeiseksi ottelupäiväksi on tällä hetkellä merkitty tiistai 13. huhtikuuta. Jos tuohon tavoitteeseen päästään, alkanevat pudotuspelit vielä saman viikon aikana.

Lue myös: Koronatalous ja taklauspeli liigapelaajien mielessä – Jonne Virtanen: ”Avojään taklauksesta tulee aina pelikielto”

Lue myös: Aapeli Räsänen: ”Kantaa ottamisen ei pitäisi vaatia rohkeutta”

X